Επικαιρότητα

«Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια»: η νέα πρόταση Νίμιτς

Νέα πρόταση που περιλαμβάνει “σύνθετη ονομασία με γεωγραφική διάσταση” κατέθεσε στους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη δίωρη κοινή συνάντηση με τους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, που έγινε μετά από πολλά χρόνια στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση που αφορά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μία και μόνο διεθνή ονομασία για την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς για το όνομα φέρεται να είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι η πρόταση του αποτελεί “ένα δίκαιο συμβιβασμό”, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν θέτει χρονοδιαγραμμάτα, αλλά, όπως είπε “ο χρόνος έχει τη σημασία του”. Ακόμη, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία 14 χρόνια για τη λύση του προβλήματος, ομολογώντας ότι “οι διαφορές παραμένουν” μεταξύ των δυο πλευρών και ότι και οι δυο χώρες αναγνωρίζουν ότι η λύση του προβλήματος θα ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή. Επίσης, ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι “δεν καταθέτει τους όρους εντολής του και ότι είναι διαθέσιμος να συνεχίσει τη διαδικασία”. Σε ερώτηση αν συζητήθηκαν θέματα εγγυήσεων υπογράμμισε ότι “περιλαμβάνονται στην πρόταση για τους τρόπους εφαρμογής της συμφωνίας”. Εν τω μεταξύ, οι προθεσμίες για την επίτευξη συμφωνίας πιέζουν πλέον ασφυκτικά, καθώς απομένει μία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Μπακογιάννη: “Η Ελλάδα προτείνει λύση”

Σε δήλωσή της η υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι οι δηλώσεις του Νίκολα Γκρουέφσκι, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση, δεν βοηθούν στην προσπάθεια με το να προδικάσουν αρνητικό αποτέλεσμα. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτή την τακτική.

“Η Ελλάδα εδώ και καιρό προτείνει λύση για διέξοδο στο 17χρονο αδιέξοδο, μια λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας. Η θέση αυτή θα καταγραφεί και σήμερα”, τόνισε η κα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι οι συμμαχικές σχέσεις δεν μπορούν να στηριχθούν σε σοβαρές εκκρεμότητες, το δε χρονικό διάστημα ως το Βουκουρέστι, που είναι οριακά επαρκές για την εφαρμογή μιας συνετής πρακτικής και άμεσης λύσης.

“Δεν μπορώ να είμαι τόσο αισιόδοξος, όσο είμαι ρεαλιστής σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας. Η κατάσταση είναι τέτοια που η Ελλάδα έχει πρόθεση να θέσει βέτο εφόσον δεν αποδεχτούμε τον εκβιασμό της. Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε εκβιασμό, με τον τρόπο που θέλει η Αθήνα. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει βέτο για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, τότε οι συνομιλίες με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας θα περιέλθουν σε βαθιά κρίση και κατά πάσα πιθανότητα θα διακοπούν”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι μετά τη συνάντησή του στα Σκόπια με τον Εσθονό ομόλογό του Αντρους Ανσιπ.

“Το βέτο της Ελλάδας θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες της Μακεδονίας και θα υπάρξουν μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών. Σε μία τέτοια περίπτωση, η χώρα μας θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίσει με την εφαρμογή των μέτρων για την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών της. Πιθανόν θα περιμένει κάποια άλλη ευκαιρία, τα επόμενα χρόνια ή και δεκαετίες, για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά θα ξεπεράσει αυτή την περίοδο. Όμως η Ελλάδα θα προκαλέσει ζημιά, τόσο σε εμάς, όσο και στην περιοχή και στο ΝΑΤΟ, καθώς και στον ίδιο της τον εαυτό”, είπε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

“Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις τρεις χώρες (σ.σ. εννοεί Κροατία, Αλβανία και ΠΓΔΜ) είναι προς το συμφέρον της Συμμαχίας. Η απόφαση της Ελλάδας (για βέτο) στρέφεται κατά του ίδιου του ΝΑΤΟ. Ωστόσο αυτό δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε την πορεία μας για τη δημιουργία μίας σύγχρονης και ισχυρής χώρας”.

Τέλος, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Προέδρου Μπράνκο Τσερβένκοφσκι για τη θέση του υπέρ ενός λογικού συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας.

Μιλόσοσκι” “δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες”

Τα Σκόπια εμφανίζονται έτοιμα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως FYROM, τονίζει σε δηλώσεις του στη διπλωματική στήλη της εφημερίδας “Ουάσιγκτον Τάιμς”, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι.

“Για χάρη της σταθερότητας της περιοχής και του μέλλοντος του ΝΑΤΟ, νομίζω ότι η κυβέρνησή μας θα ήταν έτοιμη να αποδεχθεί μια τέτοια πρόσκληση”, τόνισε ο κ. Μιλόσοσκι, ο οποίος σημείωσε ότι με την Ενδιάμεση Συμφωνία του ’95 η Ελλάδα συμφώνησε να μην παρεμποδίσει την ένταξη της χώρας του σε διεθνείς οργανισμούς με το όνομα FYROM.

Στη συνέχεια παρατίθεται η ελληνική θέση, όπως εκφράσθηκε από εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, ότι η επίτευξη συμφωνίας εξαρτάται από την εγκαθίδρυση σχέσεων καλής γειτονίας και στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα επιζητεί λύση της διαφοράς πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο κ. Μιλόσοσκι δήλωσε ότι δεν έχει ψευδαισθήσεις για τη συνάντηση του μεσολαβητή Νίμιτς με τους δυο διαπραγματευτές στη Νέα Υόρκη, δηλώνοντας ευθέως ότι “δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες”.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι ο κ. Ντιμιτρόφ “θα συμπεριφερθεί με τρόπο ώστε να μην δώσει σε κανένα το πρόσχημα να κάνει κατάχρηση διμερών ζητημάτων για να παρεμποδίσει την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ή να παρεμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς αυτό το μέρος της Ευρώπης”.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ολοκλήρωσε εκτιμώντας ότι η “η Ελλάδα θα επιχειρήσει να κάνει κατάχρηση της ισχύος και θέσης της στο ΝΑΤΟ”.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *