Κόσμος

Ομπάμα:Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τους Ρεπουμπλικάνους

«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τους Ρεπουμπλικάνους», δήλωσε στη πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά τις εκλογές, ο Αμερικανός Πρόεδρος, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη της ήττας των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο.

Αποσπώντας 57 έδρες από τους Δημοκρατικούς, οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν 239 έδρες σε σύνολο 435 στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς χρειάζονται 218 έδρες για να αποκτήσουν τον έλεγχο του Σώματος. Στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί κατέλαβαν 51 έδρες έναντι 46 των Ρεπουμπλικάνων.

«Είπα ήδη στον Τζον Μπένερ (μελλοντικό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων) και στον Μίτς Μακόνελ (επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία) ότι είμαι έτοιμος να συνεργαστώ μαζί τους. Αντιλαμβάνομαι πλήρως «την βαθύτατη δυσαρέσκεια» των εκλογέων σε ότι αφορά τους ρυθμούς της οικονομικής ανάκαμψης», ανέφερε ο κ. Ομπάμα.

Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι «θα ξανασυζητήσω σημαντικά νομοθετικά θέματα-κλειδιά, όπως η ενέργεια και οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία», ενώ επεσήμανε  πως «η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να περιστείλει τις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία και την έρευνα στην προσπάθειά της να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα».

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SbhpxKJZaxg&feature=player_embedded[/youtube]

Νίκες και ήττες ομογενών

Απέτυχε ο Αλέξης Γιαννούλιας να εκλεγεί στην έδρα της Γερουσίας στο Ιλινόις, που κατείχε ο Ομπάμα, χάνοντας με μόλις 2% (48,4% – 46,1%) από τον Ρεπουμπλικάνο Μαρκ Κερκ.

Επίσης, ηττήθηκε στη Φλόριντα ο κυπριακής καταγωγής Τσάρλι Κριστ, ο οποίος ως ανεξάρτητος υποψήφιος διεκδικούσε θέση στη Γερουσία, ενώ πριν τέσσερα χρόνια εκλέχτηκε κυβερνήτης της Πολιτείας του με την υποστήριξη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατάφεραν να επανεκλεγούν οι: Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικός, Μέριλαντ), Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός, Φλόριντα), Σέρι Μπέρκλει (Δημοκρατική, Νεβάδα) και Νίκη Τσόγκα (Δημοκρατική, Μασαχουσέτη), η οποία ήταν η σύζυγος του αείμνηστου γερουσιαστή και υποψηφίου για την Προεδρία των ΗΠΑ, Πολ Τσόγκα.

Στις προκριματικές εκλογές ηττήθηκαν και άλλοι ομογενείς και των δυο κομμάτων, που διεκδικούσαν διάφορα πολιτειακά και ομοσπονδιακά αξιώματα, όπως για τη Βουλή ο Ντιν Σκόδρας (Ρεπουμπλικανός, Μέιν) και ο Ρεπουμπλικανός Χάρι Γουίλσον για τη θέση του οικονομικού ελεγκτή της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Στην πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης επανεκλέχτηκε ο Ρεπουμπλικανός Ντιν Σκέλος από την Κομητεία Νάσο, ο οποίος κέρδισε ένα άλλο ομογενή, τον Δημοκρατικό Τζορτζ Σάββα. Ο Μιχάλης Γιάνναρης, μετά από δέκα χρόνια υπηρεσίας την πολιτειακή Βουλή, εκλέχτηκε στην πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης από την περιοχή της Αστόριας.

Τη θέση του κέρδισε στην πολιτειακή Βουλή η Αραβέλλα Σιμωτά, ενώ στην περιοχή Μπρούκλιν και Στάτεν Αιλαντ, όπου επίσης ζουν δεκάδες χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής, εκλέχτηκε στην πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης η Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη.

Η Δημοκρατική Μαριάννα Σπυροπούλου, θυγατέρα του Συντονιστή του ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ, Θεόδωρου Σπυρόπουλου, εκλέχτηκε στο Συμβούλιο των Επιτρόπων της Υπηρεσίας Υδάτινων Πόρων Σικάγο

Οι υποψήφιοι που είχαν “φίλους” στο Facebook εξελέγησαν

Η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές οι οποίοι έχουν τους περισσότερους fans στο Facebook ήταν εκείνοι που επικράτησαν στο τέλος.

Στις 98 έδρες που ήταν υπό διεκδίκηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων, οι 69 υποψήφιοι που είχαν τους περισσότερους φίλους στο Facebook κατάφεραν να εκλεγούν, ενώ μόνο οι 24 δεν τα κατάφεραν.

«Οι πολλοί θαυμαστές ισοδυναμούν με ένα ποσοστό νίκης της τάξεως του 74% στις σημαντικές εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Περισσότερο από το 82% των 34 εδρών στην Γερουσία κερδήθηκαν από τους υποψήφιους που είχαν τους περισσότερους οπαδούς», σημείωσε το Facebook.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *