Επικαιρότητα

Παζάρια παλιών αντικειμένων στη Θεσσαλονίκη

Αν ο πολυέλαιος της γιαγιάς κάθεται αραχνιασμένος στο πατάρι, αν το φωτιστικό οροφής τρίζει απειλητικά, αν το πορτατίφ στο γραφείο αναβοσβήνει εκνευριστικά… τότε ήρθε η ώρα να τα δείτε αλλιώς!

Η ομάδα beforelight, στο πλαίσιο της δράσης “Η Θεσσαλονίκη αλλιώς“, προτρέπει τους ενδιαφερόμενους να ανακυκλώσουν ή να ανανεώσουν τα παλιά τους φωτιστικά, σε μια ανοιχτή, υπαίθρια εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, 15 και 16 Μαΐου, από τις 12 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης.

Πορτατίφ, καπέλα, φωτιστικά οροφής, φαναράκια και ό,τι άλλο εκπέμπει φως θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν “όψη” στη διάρκεια της εκδήλωσης και στη συνέχεια να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Άλλωστε, όπως αναφέρουν τα μέλη της ομάδας beforelight, στόχος του διημέρου είναι να δουν οι ενδιαφερόμενοι τα φωτιστικά τους με άλλο “μάτι”, καθώς θα τούς δοθούν ιδέες για το πώς μπορούν να τα επαναχρησιμοποιήσουν, με ξεχωριστές λάμπες και με κάποιες τροποποιήσεις.

Η ομάδα beforelight σχηματίστηκε το 2007 στη Θεσσαλονίκη, αποτελείται από απόφοιτους του τμήματος Θεάτρου και του τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και αριθμεί εννέα μέλη. Η καλλιτεχνική δραστηριότητα της ομάδας εμπεριέχει φωτιστικό σχεδιασμό θεατρικών παραστάσεων, φωτιστικές εγκαταστάσεις και δρώμενα, καθώς και μελέτη και σχεδιασμό αρχιτεκτονικού φωτισμού εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Παζάρι Xariseto.GR

Παράλληλα, το προσεχές Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί το 4ο Χαριστικό Παζάρι, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο άγαλμα του Βενιζέλου, σε μια προσπάθεια να διαδοθεί η ιδέα “Μην το πετάς, χάρισέ το…“.

Παλιά αντικείμενα σε καλή κατάσταση, ρούχα, παπούτσια, βιβλία, cd’s και ό,τι άλλο δεν χρησιμοποιείται ή πιάνει χώρο στις ντουλάπες και τα συρτάρια, μπορεί να ανταλλαχτεί χωρίς χρήματα. Όλα τα πράγματα θα συγκεντρωθούν σε υπαίθριους πάγκους και θα χαριστούν σε όποιον τα έχει ανάγκη, με την προϋπόθεση να τα αξιοποιήσει κατάλληλα.

“Δεν είναι όλα για τα σκουπίδια. Τα πράγματα χάνουν την αξία τους, όταν δεν χρησιμοποιούνται. Ξαναδίνουμε αξία, προσφέρουμε πράγματα αχρησιμοποίητα αλλά όχι άχρηστα. Χωρίς τιμή, χωρίς χρήματα”, αναφέρουν στο μήνυμά τους οι διοργανωτές του 4ου χαριστικού παζαριού.

Τα ρούχα που θα συγκεντρωθούν και δεν θα διατεθούν την ημέρα του χαριστικού παζαριού θα πάνε σε γηροκομεία, ιδρύματα και εκκλησίες που τα έχουν ανάγκη.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *