Ταξιδιωτικά άρθρα

Εξοντωτικές ποινές και πρόστιμα στο ελεύθερο κάμπινγκ

ελεύθερο κάμπινγκ. Για φυλάκιση μέχρι και τρεις μήνες, χρηματική ποινή, αλλά και διοικητικό πρόστιμο ύψους 146,74 ευρώ κάνει λόγο η απάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη, σε ερώτηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού σχετική με τη δυνατότητα ελεύθερης κατασκήνωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Νικητιάδη, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η κατασκήνωση επιτρέπεται στις Οργανωμένες Τουριστικές Κατασκηνώσεις (camping) οι οποίες αποτελούν κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα. Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες ή με χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές και επιπλέον επιβάλλεται από τον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα όρια του οποίου πραγματοποιείται η παράβαση, διοικητικό πρόστιμο ύψους 146,74 ευρώ κατ΄άτομο.

«Η αποποινικοποίηση της ελεύθερης κατασκήνωσης θα μπορούσε να επιτευχθεί αφού προηγουμένως τα συναρμόδια υπουργεία διαμορφώσουν το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και τις κατάλληλες υποδομές ώστε να μπορεί ο φυσιολάτρης να απολαμβάνει τη φύση, παράλληλα όμως να την προστατεύει και να την αναδεικνύει», αναφέρει επίσης ο κ. Νικητιάδης.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΝΟΜΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 

ελεύθερο κάμπινγκ. Εδώ μπορείτε να δείτε πως μπορείτε να προστατευτείτε ξέροντας ακριβώς τους νόμους.
Το άρθρο είναι του  free camping movement

κίνημα για την ελεύθερη και υπεύθυνη κατασκήνωση

Πού στήνουμε άφοβα σκηνή;

* Στο Αγκίστρι, που έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, για όσους βαριούνται τις πολύωρες διαδρομές, να διαθέτει εξωτικές παραλίες μεγάλης έκτασης για να χωρέσουμε όλοι και να αποπνέει freestyle ατμόσφαιρα –προβλήματα με αστυνομία και τοπικές αρχές δεν έχουν αναφερθεί εδώ και πολλά χρόνια.
* Στην 50 χιλιομέτρων παραλία της Ηλείας, που οι περισσότεροι αποκαλούν «Καϊάφα», όχι τόσο χάριν συντομίας όσο γιατί απέναντι από τη λίμνη με τα ομώνυμα λουτρά βρίσκεται το καλύτερο σημείο της εν λόγω παραλίας. Καταπράσινα πευκόφυτα δάση πλαισιώνουν τη χρυσαφένια αμμουδιά, παρέχοντας το κατάλληλο καταφύγιο, αλλά και την απαραίτητη δροσιά στους κατασκηνωτές. Extra bonus το γεγονός ότι η περιοχή παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας –και η τεράστια έκτασή της που εξασφαλίζει ιδιωτικότητα.
* Στην Τήλο, με την αμέριστη συμπαράσταση της τοπικής κοινότητας, που έχει φροντίσει να τοποθετήσει ντουζιέρες, τουαλέτες και κάδους σκουπιδιών στο hot spot των free campers που ακούει στο όνομα Έριστος. Το ταξίδι είναι μακρύ, αλλά αξίζει τον κόπο.
* Στη Σούγια της Κρήτης, για τα απίστευτα νερά του Λυβικού, τις δημόσιες ντουζιέρες και τη συμπαράσταση της κοινότητας σε αρκετά περιστατικά συλλήψεων κατασκηνωτών. Για ακόμη πιο… εναλλακτική κατάσταση, στη Γαύδο και στο Γαϊδουρονήσι.
* Στα μικρά, άγνωστα εν πολλοίς, νησάκια Αγαθονήσι, ανάμεσα στην Πάτμο και τη Σάμο, και Μαράθι, κοντά στους Λειψούς. Για το απίστευτο κέφι των κατοίκων, τις πανέμορφες, απάτητες παραλίες με τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά και το γεγονός ότι στο δεύτερο δεν υπάρχουν δρόμοι, αυτοκίνητα και λοιπή τεχνολογική «πρόοδος».
* Στη Νίσυρο, που έχει το ηφαίστειο χωρίς τα αλαλάζοντα πλήθη της Σαντορίνης, και μια ταβέρνα για τις βασικές προμήθειες στην Παχιά Άμμο.
* Στο κάτω Κουφονήσι, την Ηρακλειά και τη Δονούσα, γιατί οι Μικρές Κυκλάδες διαθέτουν την ομορφιά των «μεγάλων» πολλαπλασιασμένη, χωρίς το κοσμοπολίτικο “hype” που την κρύβει. Η ταβέρνα στο Κάτω Κουφονήσι σερβίρει εξαιρετικά παϊδάκια και καταπληκτικό μιλφέιγ. Το πανηγύρι στις 15 Αυγούστου αποτελεί, επίσης, ένα βασικότατο λόγο.

Επίσης: στη Βλαχιά Εύβοιας, το Αγκίστρι, στο Κεδρόδασος του Νομού Χανίων, στο Αγαθονήσι,  στη Γαύδος, στη Σαμοθράκη, στην παραλία Πευκούλια στη Λευκάδα, στο Πήλιο – Πουρί, στην παραλία Σάρπα της Αίγινας, στο Νησέλι της Λέσβου, στη Χιλιαδού της Εύβοιας, στην Αλυκο της Νάξου κ.ά.

Πού προσέχουμε;* Στην Ανάφη, όπου όλες οι παραλίες διαθέτουν τη σχετική ταμπέλα που απαγορεύει την κατασκήνωση. Ο Ρούκουνας ήταν κάποτε hot spot για τους απανταχού free campers, αλλά τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια –και από κατοίκους και από κατασκηνωτές, και όλοι έχουν το δίκιο τους– αποδεικνύουν πως, αν το αποφασίσετε, πρέπει να προσέχετε. Πολύ.
* Στη Σαμοθράκη, που ναι μεν διαθέτει τα ιδανικότερα σημεία για να στήσετε σκηνή για ελεύθερο κάμπινγκ πλάι σε απίστευτους καταρράκτες και κάτω από σκιερές φυλλωσιές, αλλά τα περιστατικά συλλήψεων που έχουν αναφερθεί είναι ουκ ολίγα. Παρ’ όλα αυτά, οι κρυψώνες στο δάσος είναι πολλές –και το τοπίο τόσο μαγευτικό, που αξίζει το ρίσκο.
* Στο Να, στην Ικαρία. Ξανά τα ίδια. Ιστορικό, κλασσικό και αγαπημένο σημείο για ελεύθερους κατασκηνωτές, που κάποια στιγμή έγινε τόσο διάσημο ώστε να το μάθει και η αστυνομία.

ROCΚ ΔΙΑΚΟΠΕΣ (ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΘΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ)

3 σκέψεις σχετικά με το “Εξοντωτικές ποινές και πρόστιμα στο ελεύθερο κάμπινγκ

  • Pingback: Υπερδιπλασιάζουν το πρόστιμο για το ελεύθερο κάμπινγκ | -APN.GR-APN.GR

  • Να διορθώσω επειγόντως μια ανακρίβεια. Στο Aγκίστρι δεν στήνουμε διόλου άφοβα. Ειδικά πάνω από την Χαλικιάδα στο πευκόδασος έγραψαν φέτος (ιούλιος 2012) 8 σκηνές… τυχεροί όσοι δεν βρίσκονταν στην σκηνή τους. 150 eyro προστιμο…
    Άρα: τεράστια προσοχή.

    Σχολιάστε
  • Γαϊδουρονήσι καμία σχέση, σκάνε οι μπάτσοι και αν σε βρουν πρόστιμο, αν δε σε βρουν σου σκίζουν τη σκηνή με μαχαίρι

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *