Ταξιδιωτικά άρθρα

Διακοπές στην Κρήτη τον Χειμώνα

Αν έχετε ήδη πάει στην διακοπές στην Κρήτη το καλοκαίρι, έχετε επισκεφθεί σίγουρα τις πανέμορφες παραλίες της. Ίσως περπατήσατε στην Ελαφόνησο πάνω στη ροζ άμμο και ίσως κολυμπήσατε στον πανέμορφο κόλπο του Μπάλου. Βεβαίως, θα έχετε αισθανθεί τον καυτό ήλιο στο δέρμα σας και θα έχετε γευτεί το ψητό μελωμένο χταπόδι δίπλα στη θάλασσα.

Διακοπές στην Κρήτη τον Χειμώνα

Τέλος θα έχετε περιπλανηθεί στα πολυσύχναστα σοκάκια των παλιών πόλεων. Η γοητευτική παλιά πόλη των Χανίων προσφέρεται για βόλτες στα λαβυρινθώδη στενοσόκακα, που καταλήγουν στο ενετικό λιμάνι με τον φάρο και τα ιστορικά κτίρια. Τα χρωματιστά αρχοντικά, οι εβραϊκές και μουσουλμανικές γειτονιές, η δημοτική αγορά, τα καφενεδάκια και τα αυθεντικά κρητικά ταβερνάκια είναι λόγος να αποφασίσετε να ταξιδέψετε χειμώνα στην Κρήτη. Μετά τα Χανιά, αξίζει να επισκεφθείτε και την παλιά πόλη του Ρεθύμνου με τις βενετσιάνικες κρήνες και τα αρχοντικά. Αδιαμφισβήτητο στολίδι της πόλης, η Φορτέτζα, το βενετσιάνικο κάστρο του 16ου αιώνα που υψώνεται στο λόφο του Παλιόκαστρου. Στο Ηράκλειο, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, θα σας ταξιδέψει 3.500 χρόνια πίσω. Το φαντασμαγορικό παλάτι του Βασιλιά Μίνωα σας περιμένει για να σας μυήσει στα μεγαλειώδη μυστικά της μινωικής εποχής, χωρίς να χρειαστεί να περιμένετε σε μεγάλες ουρές για να βγάλετε εισιτήριο ή να στριμώχνεστε μέσα στο πλήθος για να ακούσετε τον ξεναγό σας. Απαραίτητη θεωρείται και μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου όπου φιλοξενούνται τα περισσότερα από τα ευρήματα των ανασκαφών.

Διακοπές στην Κρήτη τον Χειμώνα πληροφορίες

Η Κρήτη, έχει πολλά να προσφέρει εκτός από τις παραλίες της γιατί είναι ένα νησί με χιλιάδες πρόσωπα. Μη ξεχνάτε όμως ότι εκτός όμως από το καλοκαιρινό της πρόσωπο, που είναι ενθουσιώδες και πολύβουο, υπάρχει και μια πιο ήσυχη εποχή, όμορφα μέρη στα βουνά, που περιβάλλονται από ανέγγιχτη φύση και αρχαία μυστικά. Εκτός τουριστικής περιόδου θα γνωρίσετε ακόμα περισσότερο την φιλοξενία του τοπικού πληθυσμού και οι χειμερινές διακοπές στην Κρήτη μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακαλύψετε τα καλά κρυμμένα πετράδια που κρύβει η Μεγαλόνησος. Η Κρήτη είναι πραγματικά ξεχωριστή το χειμώνα, επειδή ο καιρός είναι ήπιος και οι τιμές ελκυστικές.

Καθημερινές πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Κρήτης καθιστούν δυνατή την πρόσβαση στο νησί σε λιγότερο από μία ώρα. Η Aegean Airlines πετά από την Αθήνα προς Χανιά και προς το Ηράκλειο καθημερινά, ενώ από την Αθήνα προς το Ηράκλειο ταξιδεύουν επιπλέον η Skyexpress και η Ellinair. Το ταξίδι με το πλοίο είναι εύκολο και υπάρχουν καθημερινές συνδέσεις με τον Πειραιά από την ANEK Lines που θα σας μεταφέρει στα Χανιά ή το Ηράκλειο, ενώ η Μινωική θα σας μεταφέρει στο Ηράκλειο. Για τη διαμονή σας στην Κρήτη το χειμώνα θα βρείτε ειδικές τιμές σε ρομαντικά δωμάτια με έκπτωση στις θεραπείες ευεξίας.

Ο χειμώνας στην Κρήτη είναι μια ευχάριστη εμπειρία ειδικά για τους Βορειοευρωπαίους. Μετά την πρώτη βροχή του φθινοπώρου το νησί με την καλοκαιρινή ξηρασία γίνεται ξανά καταπράσινο. Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων τα δέντρα ντύνονται με τις φυσικές χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις τους με τη μορφή πορτοκαλιών, ροδιών και λεμονιών. Επιπλέον, η υπόλοιπη φύση εκρήγνυται, μπουκαμβίλιες και ιβίσκοι, ορχιδέες, ανεμώνες, νάρκισσος και πολλά άλλα λουλούδια προσφέρουν ένα θαυμάσιο χρώμα και άρωμα. Βότανα όπως το θυμάρι, η ρίγανη, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο και όλα τα άλλα ιθαγενή είδη του νησιού προσφέρουν μια ευχάριστη διέγερση των αισθήσεων. Την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων στο συνήθως χιονισμένο οροπέδιο του Ομαλού στήνεται ένα ολόκληρο χριστουγεννιάτικο χωριό και στη Σπηλιά του Αϊ Γιάννη στην Μαραθοκεφάλα γίνεται η αναπαράσταση της γέννησης του θείου βρέφους μέσα σε μια φάτνη με αληθινά ζωάκια.

Εν κατακλείδι, ο χειμώνας στην Κρήτη είναι μια γιορτή για τις αισθήσεις. Η γη καλλιεργείται, τα δίχτυα απλώνονται γύρω από τα ελαιόδεντρα και αρχίζει η συγκομιδή της ελιάς. Στις παράκτιες πόλεις ο ρυθμός είναι διαφορετικός, οι ντόπιοι ξεκουράζονται από την ένταση του καλοκαιριού, πηγαίνουν τακτικά στο καφενείο, παίζουν τάβλι ή χαρτιά και έχουν στη διάθεσή τους ελεύθερο χρόνο για να συζητούν με τους γείτονες ή με τους λίγους ξένους επισκέπτες. Τέτοια περίοδο ξεκινάει η απόσταξη της τσικουδιάς στα παραδοσιακά καζάνια. Ευκαιρία να δείτε από κοντά πως βγαίνει η ρακή, το ιερό αυτό απόσταγμα, κάνοντας μεγάλες παρέες γύρω από το καζάνι, τρώγοντας, πίνοντας, τραγουδώντας και χορεύοντας ως το πρωί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Ανώγεια του νομού Ρεθύμνου, με τους οικισμούς που κρατούν ζωντανή την παράδοση της κρητικής μουσικής.

Όλο και περισσότεροι λάτρεις της φύσης ανακαλύπτουν την ομορφιά της Κρήτης το χειμώνα. Μια ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα είναι η καλύτερη ευκαιρία για μια αξέχαστη εκδρομή, χωρίς τον ιδρώτα και το τσουρούφλισμα του καλοκαιρινού ήλιου. Με δεδομένο λοιπόν το ήπιο κλίμα στη διάρκεια των Χριστουγέννων είναι ακόμη εφικτό να κολυμπήσετε στη θάλασσα σε θερμοκρασίες νερού 18 έως 22 βαθμών Κελσίου. Ακόμη και μια βόλτα στην παραλία για ρακέτες ή ηλιοθεραπεία αρκεί για να σας αναζωογονήσει. Οι λάτρεις του surfing και του kite μπορούν να βρούν μερικά πολύ καλά spots για να εξασκήσουν το άθλημά τους. Ειδικά το χειμώνα τα κύματα στα Φαλάσαρνα φτάνουν ως και 3μ, και οι συνθήκες για surfing είναι ιδανικές, καθώς το κύμα σπάει συνήθως χωρίς την παρουσία ανέμου. Επίσης, ορειβατικό σκι, ορειβασία χιονιού αλλά και kite surf είναι μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην χιονισμένη Κρήτη μέχρι τις αρχές της άνοιξης.
Αν θέλετε να ξεφύγετε από το δύσκολο χειμώνα της περιοχής σας, η Κρήτη είναι σίγουρα μια οικονομικά προσιτή επιλογή.
Το άρθρο είναι του συνεργάτη μας Χρήστου Μυστιλιάδη (ΕΝ ΛΕΥΚΩ TV)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *