Ταξιδιωτικά άρθρα

Ένα “αρχοντικό” Σαββατοκύριακο στη Δήμητρα Γορτυνίας

Περάστε Σαββατοκύριακο στα δύο πρώτα Πιστοποιημένα καταλύματα της Αγροτουριστικής στην περιοχή της Αρκαδίας. Πως θα φθάσετε;

Από το Λεβίδι κατευθυνόμαστε στη Δάφνη κι από εκεί φτάνουμε στη Δήμητρα Γορτυνίας. δίπλα από τη λίμνη του Λάδωνα.
Το ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΘΕΩΝΗΣ είναι ένα εκπληκτικό Στεμνιτσιώτικο πετρόκτιστο αρχοντικό, χτισμένο το 1850 από Λαγκαδιανούς μαστόρους.

Η μεγάλη αυλή-κήπος δεσπόζει στο κέντρο του οικισμού, πάνω από το φαράγγι που κυλούσε παλιότερα ο Λάδωνας. Το αρχοντικό άνηκε στην οικογένεια Οικονομοπούλου, που εγκαταστάθηκε στην περιοχή στα μέσα του 19ου αιώνα.   Το σπίτι συντηρούσε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 90 η θεία Θεώνη η οποία το διατήρησε «λες και φιλούσε Θερμοπύλες».  Με τη βοήθεια του LEADER II το σπίτι αναπαλαιώθηκε  και αυτή την στιγμή φιλοξενεί επιλεκτικούς ταξιδιώτες που απολαμβάνουν την σπιτική φιλοξενία που προσφέρει η κυρία Κρουσταλλία, η οποία διαχειρίζεται το σπίτι.

Ένα "αρχοντικό" Σαββατοκύριακο στη Δήμητρα ΓορτυνίαςΣτον παραδοσιακό ξενώνα της Θεώνης υπάρχουν 6 δωμάτια με τουαλέτα και ντους.  Υπάρχουν 2 δίκλινα, 3 τρίκλινα (το ένα με τζάκι) και ένα τετράκλινο δωμάτιο.  Όλα τα δωμάτια έχουν κεντρική θέρμανση.  Στο κατώι του σπιτιού σερβίρεται πλούσιο πρωινό με τοπικές γεύσεις και σπιτικές μαρμελάδες.  Υπάρχει αυλόγυρος έξω από το σπίτι.

Το χωριό, η Δήμητρα Γορτυνίας είναι ένα χωριό αποκάλυψη της ορεινής Αρκαδίας κοντά στο Λάδωνα και μάλιστα σε κομβικό σημείο, ανάμεσα στα χωριά του Μαίναλου και του Χελμού.

Δραστηριότητες στην περιοχή

O ξενώνας αποτελεί μια πολύ καλή βάση για δραστηριότητες στον Λάδωνα που μάλιστα με τα ειδικά προγράμματα της ανταποκρίνονται από τις ηλικίες των 7 χρόνων, μέχρι όσο αντέχετε.  Ο Λάδωνας στα όρια Αρκαδίας και Αχαΐας είναι ένας από τους ωραιότερος ποταμούς της Πελοποννήσου, με τα νερά του να σχηματίζουν την εντυπωσιακή λίμνη των 6.000 στρ. Τα νερά του κατρακυλώντας από τις πλαγίες του Χελμού στην καρδιά της ορεινής Αχαΐας, διασχίζουν την δυτική Αρκαδία κι ενώνονται με τις πηγές του Αλφειού στα σύνορα με την Ηλεία. Με μήκος που ξεπερνά τα 60 χλμ θεωρείται η νέα τάση για τους ανθρώπους που ασχολούνται με εναλλακτικά σπορ και μάλιστα αν και θεωρείται ο πιο δύσκολος στην Ελλάδα, Με βάση το Σπίτι της Θεωνης, μπορείτε να συμμετέχετε προγράμματα kayakraftingcanyoning, ή ιππασία,mountain bikejeep, τοξοβολία και προσανατολισμό βουνού.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΘΕΩΝΗΣ : Δήμητρα Γορτυνίας Κα Κρυσταλλία  Χριστοδουλάρη τηλ. 27970 24000, 6973 028265 
www.theoni.net

ΠΥΡΓΟΣ ΞΕΝΙΟΥ στη ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

Δήμητρα ΓορτυνίαςΟ Πύργος Ξενιού είναι το ψηλότερο πέτρινο κτίριο της Πελοποννήσου. Κτίστηκε από Πυρσογιαννίτες και Λαγκαδινούς κτίστες το 1850 και αναπαλαιώθηκε πλήρως το 2002 από τον ΕΟΤ. Η δημιουργία του κτιρίου ξεκινάει από τα μέσα του 1800, όπου ο πλούσιος σταφιδέμπορος Κουκουζής, που ταξίδευε σε όλη την Ελλάδα, γοητεύθηκε από την Δημητσάνα και αποφάσισε να ριζώσει στο όμορφο κεφαλοχώρι, κέντρο τότε του εμπορίου, αλλά και των γραμμάτων στην περιοχή. Παράγγειλε ένα σπίτι που να ξεχωρίζει μέσα σε όλο το χωριό. Οι τεχνίτες της πέτρας έκαναν θαύματα, υψώνοντας στιβαρά πολυόροφα σπίτια, αρχοντικά με χαγιάτια, και ψηλά, ξύλινα ταβάνια. Οι φημισμένοι Πυρσογιαννίτες και οι Λαγκαδινοί μαστόροι έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους για το χτίσιμο αυτών των σπιτιών, καθώς οι ιδιοκτήτες τους, πλούσιοι έμποροι και βιοτέχνες, δαπανούσαν μεγάλα ποσά για την αποπεράτωσή τους. Έτσι, οι κτίστες έβαλαν όλη τους τη μαστοριά και το 1850 έκτισαν αυτό το μοναδικό πετρόκτιστο πενταόροφο κτίριο στην Ελλάδα, φτιαγμένο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το αρχοντικό Κουκουζή πήρε το δικό του όνομα στο χωριό, ονομάστηκε «του Ξενιού», δηλαδή του ξένου, μια που ο ιδιοκτήτης του δεν ήταν από τη Δημητσάνα.

Σήμερα ο Πύργος Ξενιού είναι ένας μοναδικός ξενώνας, με 7 δωμάτια, 4 από τα οποία είναι σουΐτες, με καταπληκτικό εσωτερικό διάκοσμο, τοίχους ζωγραφισμένους στο χέρι, με την τεχνική του «φρέσκο» και μοναδικά σκαλιστά ταβάνια, επίσης ζωγραφισμένα στο χέρι. Τα δωμάτια στολίζουν αυθεντικές αντίκες, χαλιά ή παχιές λευκές φλοκάτες, κρεβάτια με ουρανό και τζάκια. Ένας από του στιβαρούς βράχους που θεμελιώνουν τον πύργο σχηματίζει θόλο, ο οποίος έχει διαμορφωθεί σε αίθουσα πρωινού, όπου σερβίρονται φρέσκα τοπικά σπιτικά προϊόντα, πίτες, μέλι, κουλουράκια, μαρμελάδες και διάφορα γλυκά. Σε συνεργασία με εταιρείες υπαίθριων δραστηριοτήτων οργανώνονται εκδρομές στα μουσεία και τα μοναστήρια της περιοχής αλλά και για ράφτινγκ, πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες.

Δήμητρα Γορτυνίας

Δήμητρα Γορτυνίας. Αξιοθέατα της περιοχής αποτελούν το υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, οι μονές Φιλοσόφου, Αιμυαλών και Προδρόμου, γειτονική Στεμνίτσα με το ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο της, η Καρύταινα με το κάστρο της και άλλα παραδοσιακά χωριά της Αρκαδικής γής. Στο χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου (1.600 μέτρα) μπορείτε να απολαύσετε σκι και σπορ χιονιού ενώ η περιοχή προσφέρει και πολλές ορειβατικές διαδρομές. Διαδρομές 4×4 στα γειτονικά χωριά και σε ορεινές διαδρομές της περιοχής. Περισσότερες πληροφορίες:

–  Υπεύθυνος : Κώστας Λάμπρου

–  Τηλέφωνα : 697 2446890, 697 335 1128

–  Σύνολο δίκλινων δωματίων: 1, Σύνολο τρίκλινων δωματίων: 7

–  Σύνολο κλινών: 23

–  Τοποθεσία : στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού της Δημητσάνας

–  Υψόμετρο: 1.000 μ.

Πύργος  “Ξενιού”

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ Δήμητρα Γορτυνίας

Δήμητρα Γορτυνίας Φαράγγι Λούσιου

Μετά από ένα καλό πρωινό, ετοιμαστείτε για εξερεύνηση της ορεινής Αρκαδίας. Το φαράγγι του Λούσιου με τη νέα και παλαιά μονή Φιλοσόφου-Κρυφό Σχολειό και τη μονή Προδρόμου, κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις σε όσους αποφασίσουν να το επισκεφτούν. Ο ναός του Ασκληπιού και τα τείχη της αρχαίας Γόρτυνας θα σας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο.

Οι οικοδεσπότες του πύργου Ξενιού, Γιώτα και Μανόλης, με πολυετή εμπειρία στον εναλλακτικό τουρισμό, θα σας βοηθήσουν με πληροφορίες ή θα οργανώσουν για σας rafting, jeep safari, πεζοπορίες ή μια βόλτα στο ποτάμι με άλογα.

Ξεκινώντας μ’ ένα περίπατο στο χωριό, μπορείτε να επισκεφτείτε την βιβλιοθήκη, το εκκλησιαστικό μουσείο ( άλλοτε κατοικία του πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄), το σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού και να καταλήξετε περπατώντας ή με το αυτοκίνητο στο μουσείο Υδροκίνησης ( 1,5 χλμ από το κέντρο του χωριού.

Μια άλλη περιήγηση με το αυτοκίνητο είναι η διαδρομή, Δημητσάνα – Στεμνίτσα – Χρυσοβίτσι – Λιμποβίσι όπου και το σπίτι του Κολοκοτρώνη, Ελάτη – Πυργάκι , χωριά μέσα στα έλατα του Μαινάλου, Βυτίνα, στάση για γαλακτομπούρεκο στην πλατεία, Λαγκάδια, για καφέ με θέα τη χαράδρα και επιστροφή. Σ’ αυτά τα χωριά μπορείτε να ψωνίσετε τοπικά προϊόντα όπως μέλι, χυλοπίτες, τυροκομικά, γλυκά κ.α.

Για τους ρομαντικούς του παλιού καιρού, μια απογευματινή βόλτα για τσίπουρο στη Ζάτουνα, στο καφενείο – μουσείο του μπάρμπα Νικήτα, θα σας πείσει.

Aλλη μια όμορφη εκδρομή είναι η επίσκεψη του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες μέσω Καρύταινας – Ανδρίτσαινας. Επισκεφτείτε το κάστρο της Καρύταινας καθώς και το όμορφο παλιό πετρόκτιστο γεφύρι της, πάνω από τον Αλφειό. Για τους λάτρεις της φύσης και του περπατήματος αυτή η εκδρομή μπορεί να συνδυαστεί με ένα καταπληκτικό river trekking στη Νέδα. Μετά τις Βάσσες και κάτω από την αρχαία Φιγαλία τρέχει τα κρύα και γάργαρα νερά του, το μοναδικό ποτάμι με θηλυκό όνομα. Η Νέδα, ήταν μία από τις τρεις νύμφες που μεγάλωσαν κατά την παράδοση τον Δία. Το περπάτημα αυτό γίνεται μόνο καλοκαιρινούς μήνες, γιατί κατά την διάσχιση του χρειάζεται κολύμπι για λίγα μέτρα σε κάποια του σημεία. Στο τέλος του περπατήματος η Νέδα γίνεται υπόγεια μπαίνοντας σ’ ένα σπήλαιο. Λέγεται πως αυτό το σημείο ήταν μια από τις εισόδους του Αδη. Ψηλοί καταρράκτες που χύνουν τα ορμητικά νερά τους σε μικρές γαλάζιες λίμνες, σας περιμένουν για κολύμπι και αποζημιώνουν και τους πιο απαιτητικούς εραστές της φύσης.

Το κλασικό πλέον περπάτημα στο φαράγγι του Λούσιου είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Δημητσάνας. Επισκεφτείτε τη νέα μονή Φιλοσόφου, το κρυφό σχολειό, τη μονή του Ιωάννη Προδρόμου, την αρχαία Γόρτυνα περπατώντας μέσα στο φαράγγι δίπλα στο Λούσιο με τα ωραία γεφυράκια, τους παλιούς νερόμυλους και τις απόκρημνες σκήτες πάνω από τα ορμητικά νερά του. Δυόμισι ώρες περπάτημα σε καλό μονοπάτι, μέσα σε οργιώδη βλάστηση, θα σας μείνουν αξέχαστες.

Σε όσους αρέσουν τα ηλιοβασιλέματα υπάρχει η Παλούμπα. Στο καφενείο του Γιώργου που σερβίρει και φαγητό στην πλατεία του χωριού, μπαλκόνι πάνω από την κοιλάδα του Αλφειού που το αγνάντι του φτάνει μέχρι την αρχαία Ολυμπία. Σημείο που προσφέρει μοναδικό ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να βυθίζεται στο Ιόνιο πέλαγος, πίσω από τη Ζάκυνθο.

Για τους λάτρεις του κρασιού υπάρχουν πάντα “οι δρόμοι του κρασιού” της Μαντινείας. Μπορείτε να επισκεφτείτε κτήματα με βιολογικές καλλιέργειες και να δοκιμάσετε υπέροχα φρουτώδη κρασιά.

Μυθολογία και παράδοση

Η Δημητσάνα (Τεύθις)

Τα χωριά

Το άρθρο είναι του συνεργάτη μας Χρήστου Μυστιλιάδη -ΕΝ ΛΕΥΚΩ

2 σκέψεις σχετικά με το “Ένα “αρχοντικό” Σαββατοκύριακο στη Δήμητρα Γορτυνίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *