Επικαιρότητα

Σωσίβιο στις προσφορές αναζητούν τα καταστήματα

Σωσίβιο στις προσφορές, εν μέσω των εορτών, αναζητούν έστω και την τελευταία στιγμή, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις για να τονώσουν το τζίρο τους. Οι έμποροι υποστηρίζουν, ότι παρά την τόνωση του 13ου μισθού, οι καταναλωτές είναι διστακτικοί στις αγορές τους και η πτώση των πωλήσεων σε πολλά καταστήματα, φθάνει ακόμη και στο 30 τοις εκατό. Για το 2010 ο εμπορικός κόσμος εναποθέτει τις ελπίδες του για την αναθέρμανση της αγοράς στα νομοσχέδια του υπουργείου οικονομίας για την ρύθμιση των χρεών και τις αλλαγές στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Έστω και στο παρά πέντε προσπαθούν να τονώσουν το τζίρο τους οι έμποροι επιστρατεύοντας προσφορές, που αγγίζουν ακόμη και το 50% κυρίως στα είδη ένδυσης, καθώς οι πωλήσεις τους υποχωρούν έως και 30% σε σχέση με πέρυσι.

Οι καταστηματάρχες αμύνονται με προσφορές που φτάνουν στα είδη ένδυσης το -30% έως -50% και στα ηλεκτρικά είδη/ είδη σπιτιού το- 30%.

Με απώλειες 1 δισ ευρώ στον τζίρο της τα φετινά Χριστούγεννα, θα αποχαιρετήσει η αγορά το 2009, αφού οι περισσότεροι καταναλωτές δαπανούν μόλις το 1/5 του 13μισθου σε ρούχα και δώρα 5 στις 10 επιχειρήσεις βλέπουν τα χειρότερα να έρχονται με την νέα χρονιά. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ:

-3 στους 10 αναβάλλουν αγορές
– μόλις το 1/5 του 13ου μισθού δαπανάται σε ένδυση/υπόδηση/δώρα
– 5 στις 10 επιχειρήσεις φοβούνται επιδείνωση

Οι «κόκκινες» οφειλές των επιχειρήσεων έφτασαν τα 11δισ ευρώ, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των καθυστερούμενων δανείων το 2010 κρούει η ΤΤΕ.

Ήδη νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν έχουν πληρώσει δάνεια ύψους 18 δισ ευρώ. Οι «κόκκινες» οφειλές από το 7,2% αναμένεται να χτυπήσουν το 10% που σημαίνει ότι δάνεια ύψους 25 δισ ευρώ θα βγουν στο κόκκινο.

Ανάχωμα στην ύφεση

Πολύτιμη ρευστότητα 5 δισεκατομμυρίων ευρώ προσφέρουν στην αγορά τα 2 νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομίας και η λύτρωση από τα χρέη και τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ σε χιλιάδες δανειολήπτες και επαγγελματίες.

Ανάχωμα στην ύφεση για to 2010, θα αποτελέσουν και οι ενισχύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προωθεί τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Οικονομίας με στόχο την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Τονωτική ένεση στην πραγματική οικονομία ύψους 10,3δισ ευρώ ετοιμάζει για το νέο έτος η κυβέρνηση. Τα 7 δισ θα προσέλθουν από το ΕΣΠΑ και τα 3,3 από αμιγώς εθνικούς πόρους.

Ριζικές αλλαγές αναμένονται και στη λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας , με την ελαστικοποίηση των όρων για την ένταξη των επιχειρήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *