Επικαιρότητα

Σε εφοριακούς οι πρώτες καμπάνες

Τα στοιχεία για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων και τις διαδικασίες καταλογισμού ευθυνών σε περιπτώσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος εξετάζουν οι ελεγκτές του Ευρωκοινοβουλίου, που βρίσκονται στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση -και δια στόματος του πρωθυπουργού- έχει δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην πάταξη της διαφθοράς και την τιμωρία των επίορκων κρατικών λειτουργών. Ήδη, δικαστήριο της Θεσσαλονίκης επέβαλε βαρύτατες ποινές σε τέσσερις εφοριακούς που κρίθηκαν ένοχοι για απάτη με εικονικά τιμολόγια.

Εφοριακοί στο στόχαστρο

Οι πρώτες ποινές που ανακοινώθηκαν για επίορκους δημόσιους υπαλλήλους αφορούν τέσσερις εφοριακούς οι οποίοι κατηγορούνται για σκάνδαλο ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ από έκδοση εικονικών τιμολογίων.

Η ελληνική δικαιοσύνη επέβαλε ποινή κάθειρξης 15 χρόνων χωρίς αναστολή σε εφοριακό υπάλληλο στη Θεσσαλονίκη, ενώ ποινή επτά χρόνων επιβλήθηκε σε τρεις ακόμα συναδέλφους της για συγκάλυψη και συνέργεια.

Η επιβολή ποινών στους επίορκους εφοριακούς πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την παραπομπή σε πειθαρχικά όργανα και της παύσης από τα καθήκοντά του, του προϊστάμενου της Πολεοδομίας Σύρου που στην κατοχή του βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, μετοχές και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνταν από το μισθό του.

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκεται η επιτροπή ελέγχου προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία ξεσκονίζει τα σχετικά στοιχεία. Τα μέλη της επιτροπής θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη υπουργείων που διαχειρίζονται κοινοτικά κονδύλια. Στόχος των συναντήσεων ο έλεγχος της απόδοσης των κοινοτικών κονδυλίων και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος, αλλά και ο καταλογισμός ευθυνών στους υπαίτιους.

Τα μέλη της επιτροπής πριν φύγουν από την Ελλάδα θα καταθέσουν τις απόψεις τους για την πάταξη και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *