Επικαιρότητα

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

13034_1279012383141_1464962000_30797692_7033065_n

Πλήθος κόσμου, μαθητές, φοιτητές, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και πολίτες συμμετείχαν στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητηρια που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, τιμώντας τη μνήμη του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας όπου νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου, ενώ δόθηκαν στην κυκλοφορία η Πατησίων και οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο. Στη σύλληψη 21 ατόμων, εκ των οποίων 10 είναι ανήλικοι, και την προσαγωγή 43 προχώρησε η αστυνομία στη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της πορείας στο κέντρο της Αθήνας, νεαροί προκάλεσαν φθορές σε τράπεζες και καταστήματα, ενώ μικροεπεισόδια έγιναν και έξω από την Βουλή. Οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν δημιουργήσει κλοιό γύρω από τα Προπύλαια, μετά από αίτημα των πανεπιστημιακών αρχών, για τη φύλαξη περιμετρικά του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου.

Έκκληση στους αρμόδιους παράγοντες της Πολιτείας και στα μέλη της πανεπιστηνμιακής κοινότητας να προστατεύουν το δημόσιο πανεπιστήμιο από πράξεις και ενέργειες που υπονομεύουν τη φυσιογνωμία και την ελεύθερη λειτουργία του απευθύνει το πρυτανικό συμβούλιο μετά από σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του. Ακόμα εκφράζει την αποδοκιμασία και την αγανάκτησή του για τα απαράδεκτα γεγονότα που συνέβησαν χθες στο κτίριο της πρυτανείας μετά την εισβολή ομάδας εξωπανεπιστημιακών στοιχείων. Εξάλλου σε δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας επισημαίνει ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις αποφάσεις και τις επιλογές του πανεπιστημίου, ενώ χαρακτηρίζει εγκληματικές τις χθεσινές ενέργειες.
Επεισόδια στις μαθητικές πορείες

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια, με επιθέσεις με πέτρες και νεράτζια προς τις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με χημικά και προσαγωγές, προηγήθηκαν της πορείας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Κατά διαστήματα, ομάδες από νεαρούς αποσπώνται από τον κύριο όγκο τηςπορείας, προκαλώντας φθορές σε τράπεζες και καταστήματα, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 30 προσαγωγές.
Επεισόδια έγιναν στα Προπύλαια,όταν νεαροί πέταξαν πέτρες και νεράντζια στις αστυνομικές δυνάμεις πουαπάντησαν με ρίψη δακρυγόνων. Η αστυνομία προχώρησε σε εννέα συλλήψεις.

Έγγραφο στην αστυνομία έστειλε το πανεπιστήμιο Αθηνών ζητώντας από την ΕΛΑΣνα λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη φύλαξη περιμετρικά του ιστορικούκεντρικού κτιρίου του πανεπιστημίου Αθηνών με τη σημείωση ότι οι πέριξτου πανεπιστημίου δρόμου, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια είναι κοινόχρηστοι χώροι.

Για το λόγο αυτό οι αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν στο πεζοδρόμιο της οδού Πανεπιστημίου εμποδίζοντας τυχόν κατάληψη απόδιαδηλωτές κατά τη διάρκεια του Πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

Κάποιες από τις μαθητικές συγκεντρώσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής, καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας, χαρακτηρίστηκαν από εντάσεις και προσαγωγές.

Στην Αθήνα, επιθέσεις σημειώθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Πατησίων και Καισαριανής και επεισόδια, έξω από το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας και τα πολυκλαδικά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Μικροεπεισόδια δημιουργήθηκαν και στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά, όταν ομάδα περίπου 500 μαθητών που είχαν συγκεντρωθεί έξω απο την αστυνομική διεύθυνση της πόλης, άρχισαν να πετούν εναντίον των αστυνομικών 2 διμοιριών των ΜΑΤ, νεράντζια και μπουκάλια νερού.


Επεισόδια, συλλήψεις και τραυματισμοί την Κυριακή

klotsia4Όσον αφοράς στα  έκτροπα που μετέτρεψαν την Κυριακή το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε πεδίο μάχης, οι σποραδικές αψιμαχίες που είχαν ξεκινήσει από το μεσημέρι συνεχίστηκαν έως αργά τη νύχτα μεταξύ των καταληψιών του Πολυτεχνείου και των αστυνομικών δυνάμεων γύρω από το ίδρυμα, καθώς και στην Πολυτεχνική Σχολή της Θεσσαλονίκης, όπου τη νύχτα υπήρξε μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων εναντίον ΙΧ αυτοκίνητων.

Απολογισμός των ταραχών ήταν να προσαχθούν συνολικά 277 άτομα από τα οποία 26 συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων 31 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 26 αστυνομικοί, ενώ μόνο δύο από τους τραυματίες είναι σε σοβαρότερη κατάσταση και εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Επίσης, οι νεαροί ταραξίες προκάλεσαν φθορές σε 24 καταστήματα στις οδούς Σίνα και Σταδίου, έσπασαν την κάμερα ασφαλείας του υποκαταστήματος της Eurobank και το ΑΤΜ της Protonbank στην οδό Σταδίου, ενώ προκάλεσαν φθορές σε σταθμευμένα Ι.Χ και τρεις μοτοσικλέτες της ΕΛΑΣ.

Από την εισαγγελία διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τον τραυματισμό του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστου Κίττα, από κουκουλοφόρους οι οποίοι εισέβαλαν στην Πρυτανεία. Ο πρύτανης νοσηλεύεται με ελαφρά εγκεφαλική διάσειση και ήπιο καρδιακό επεισόδιο.

Ο κ. Σακελάκος ζητά να σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία για την υποστολή της σημαίας απο το κτίριο της πρυτανίας και για το κάψιμό της στη συνέχεια, καθώς και για φθορές που έγιναν απο τους δράστες εντός του χώρου του Πανεπιστημίου.

Τέλος, σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή δικογραφία θα σχηματιστεί και για το συμβάν, όπου αστυνομικός της Ομάδας Δ χτύπησε με τη μηχανή του 55χρονη γυναίκα στην πλατεία Συντάγματος.

Και σε αυτή την δικογραφία οι αστυνομικοί θα αναζητήσουν στοιχεία από κάμερες.

Επεισόδια, με δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις, σημάδεψαν και τις συγκεντρώσεις στην Πάτρα, τα Γιάννενα, την Κρήτη και τη Ρόδο.


Θεσσαλονίκη

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της συμπρωτεύουσας, έγιναν μικρής έκτασης επεισόδια.

Από την Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη, οι αστυνομικοί προσήγαγαν 104 άτομα σε βάρος των οποίων δεν προέκυψαν αυτών επιβαρυντικά στοιχεία και τελικά αποχώρησαν.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο 16χρονους ημεδαπούς, οι οποίοι πέταξαν πέτρες και μία βόμβα μολότοφ, κατά περιπολικού.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη ενήλικου ημεδαπού, έναντι της Πύλης Εμπορευμάτων της ΔΕΘ, για ρίψη μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν παραταχθεί στην περιοχή.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικές αστυνομικές επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη πέντε ημεδαπών και μιας Ισπανίδας, για συμμετοχή στα επεισόδια. Στην κατοχή των συλληφθέντων και σε διάφορα σημεία διέλευσης της πορείας εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος αντικειμένων-πειστηρίων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίζεται δικογραφία, ενώ θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Η νόμιμη διαδικασία θα εφαρμοστεί σε βάρος των γονέων των δύο ανηλίκων, οι οποίοι συνελήφθησαν στην περιοχή της Μηχανιώνας.

Όμως η δράση των ταραχοποιών δεν περιορίστηκε εκεί, αφού μετά την λήξη των επεισοδίων μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων κατά αυτοκινήτων σημειώθηκε τα ξημερώματα, στην Καλαμαριά, στην Πυλαία, αλλά και στο Πανόραμα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έσπευσε για την αντιμετώπιση των συμβάντων, ενώ από τη φωτιά καταστράφηκαν τα αυτοκίνητα.


Απολογούνται οι συλληφθέντες του Κερατσινίου

Ενώπιον του Ανακριτή Πειραιά απολογούνται, μετά την προθεσμία που έλαβαν οι 22 νεαροί που συνελήφθησαν το Σάββατο στο αντιεξουσιαστικό στέκι “Ρεσάλτο“, στο Κερατσίνι. Νωρίτερα ο Εισαγγελέας είχε ασκήσει ποινική δίωξη για σύσταση και συμμορία, σε βαθμό κακουργήματος καθώς και για φθορές σε βαθμό πλημμελήματος.

Μέχρι την αυριανή απολογία τους οι 22 νεαροί, ανάμεσα τους και τα παιδιά του βουλευτή Γρηγόρη Νιώτη, κρατούνται.

Όσον αφορά τους 42 καταληψίες του δημαρχείου Κερατσινίου, ο Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για 3 τουλάχιστον πλημμελήματα, και τους παρέπεμψε να δικασθούν στο αυτόφωρο.

Στις 16 Δεκεμβρίου η δίκη των δέκα συλληφθέντων στα Εξάρχεια

Για τις 16 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο η δίκη των δέκα συλληφθέντων στα Εξάρχεια σε μικροεπεισόδια το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Οι δέκα, μεταξύ των οποίων πέντε Ιταλοί, τρεις Αλβανοί και δύο Ελληνες, αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για οχτώ αδικήματα.

Το δικαστήριο διέταξε την άρση της κράτησης των κατηγορουμένων.

Παράλληλα συνεχίζεται η προκαταρκτική εξέταση γιά τον εντοπισμό των υπαιτίων της απόπειρας ανθρωποκτονίας εις βάρος του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεχωριστή δικογραφία σχηματίζεται και γιά τον αστυνομικό της ομάδας ΔΕΛΤΑ που τραυμάτισε με τη μοτοσυκλέτα του, γυναίκα, στη συγκέντρωση της Κυριακής, ενώ ακόμα μία δικογραφία σχηματίστηκε για την υποστολή της σημαίας στο Πανεπιστήμιο.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *