Επικαιρότητα

Ραγδαίες εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία,παραιτήθηκε και ο Σουφλιάς

_EPIRUSGATEΡαγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία μετά την ήττα της, τη μεγαλύτερη που υπέστη μετά τη Μεταπολίτευση. Το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ είναι βαρύ καθώς το εκλογικό ποσοστό καταγράφεται ως νέο ιστορικό χαμηλό.Ήδη ακούγονται φωνές που επιρρίπτουν ευθύνες σε συγκεκριμένα στελέχη για την ήττα του κόμματος. Στελέχη τα οποία έπαιξαν ρόλο στην απόφαση του Κ. Καραμανλή να προσφύγει σε εκλογές. Νωρίτερα το πρωί, Μιχάλης Λιάπης και Σάββας Τσιτουρίδης με αιχμηρό τρόπο έβαλαν στο στόχαστρο τους όσους εισηγήθηκαν στον Κώστα Καραμανλή την προσφυγή στις κάλπες. Την αποχώρησή του από την πολιτική και την επιστροφή του στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Αργότερα, με ανακοίνωσή του,ο Γ. Σουφλιάς γνωστοποίησε την απόφασή του να αποχωρήσει από την πολιτική ζωή.

Ανακοίνωση Γ. Σουφλιά

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«H διαδρομή στην πολιτική τελείωσε για μένα. Η αποχώρησή μου από την πολιτική ήταν κάτι που αρκετές φορές με είχε απασχολήσει στο παρελθόν. Διάφορες καταστάσεις, διαδικασίες, μέθοδοι στην πολιτική, ήταν αντίθετες με τα πιστεύω μου και τα στοιχεία του χαρακτήρα μου. Τα παραπάνω, μαζί με τα φίλια πυρά, με πίεζαν και πολλές φορές με πλήγωναν.

Επέμεινα με την πίστη ότι είμαι χρήσιμος και πιστεύω ότι προσέφερα σημαντικό έργο στον τόπο και στην παράταξη. Έφτασα πολύ κοντά στο να λάβω αυτήν την απόφαση της αποχώρησης, λίγο καιρό πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Θεώρησα όμως -όπως το θεώρησε και η ηγεσία του κόμματος- ότι θα ήταν χρήσιμο για την παράταξη να είμαι υποψήφιος και αυτήν τη φορά. Δεν προτίθεμαι να ορκιστώ βουλευτής.

Ξεκαθαρίζω και ότι δεν με ενδιαφέρει καμία πολιτική θέση ή αξίωμα, είτε εντός Νέας Δημοκρατίας είτε ευρύτερα. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να αναπνεύσω εκτός πολιτικής. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά βαρύ. Πιστεύω, όμως, ότι η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, όπως και η στάση του χθες το βράδυ, τιμούν τον ίδιο και το κόμμα μας.

Σε ό,τι με αφορά στο θέμα των εκλογών -όπως έχω δηλώσει δημόσια- όταν μου ζητήθηκε η γνώμη τάχθηκα υπέρ των εκλογών, όπως τάχθηκαν και άλλα κορυφαία στελέχη. Η άποψή μου ήταν -και δεν την αλλάζω- ότι μία μακρά προεκλογική περίοδος σε μία τέτοια οικονομική συγκυρία, θα ήταν μεγάλη ζημιά για τον τόπο και ότι το παραταξιακό συμφέρον πρέπει να ταυτίζεται με το Εθνικό. Γι’ αυτούς που σκέπτονται παραταξιακά και μόνον, έχω να τονίσω δύο πράγματα: Πρώτον, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, τα αίτια της ήττας δεν ήταν ο χρόνος των εκλογών αλλά πολλά άλλα. Δεύτερον, στις εκλογές του Φεβρουαρίου, όλα και κυρίως η οικονομία, δείχνουν ότι δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για την παράταξη.

Πιστεύω, επίσης, ότι η επιλογή να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, την οποία υποστήριζα σταθερά, αποτελεί σοβαρή κληρονομιά για την παράταξη αλλά και παρακαταθήκη για την πολιτική ζωή του τόπου. Ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει την άποψη όσων πιστεύαμε ότι έπρεπε να προκηρυχτούν εκλογές. Δεν έχει, όμως, το δικαίωμα να αποδίδει υστεροβουλίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ομολογώ ότι απρέπειες που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα δεν τις περίμενα, αλλά δεν με επηρέασαν στην απόφασή μου να αποχωρήσω. Πολιτεύτηκα 35 χρόνια με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της παράταξης. Άλλωστε, αν ενδιαφερόμουν για διάφορα αξιώματα και, κυρίως, αν έβαζα πάνω από όλα το δικό μου συμφέρον, έμπειρος είμαι και θα πολιτευόμουν διαφορετικά.

Ολοκληρώνοντας αυτήν την πολιτική διαδρομή, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με εμπιστεύτηκαν. Τους χιλιάδες πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους και τους αείμνηστους Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γεώργιο Ράλλη και Ξενοφώντα Ζολώτα, καθώς και τον Τζανή Τζανετάκη, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή, που ως Πρωθυπουργοί μου ανέθεσαν σημαντικά Υπουργεία. Εργάσθηκα με όλες μου τις δυνάμεις για το καλύτερο. Αισθάνομαι υπερήφανος για το έργο μου σε κάθε Υπουργείο, αλλά και για τα δύο Κυβερνητικά Προγράμματα, του 1989 και του 2004. Τα τελευταία 5,5 χρόνια στο ΥΠΕΧΩΔΕ, πραγματοποιήσαμε πολύ σημαντικό έργο στο Περιβάλλον και τις Υποδομές. Οι συνεργάτες μου και εγώ πιστεύουμε ότι αφήνουμε μία σημαντική κληρονομιά, που κάνει πραγματικά καλύτερη τη ζωή των πολιτών σε όλη την Ελλάδα. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, που με στήριξε όλα αυτά τα χρόνια.

Στην πολιτική μου διαδρομή γεύτηκα, όπως όλοι, πικρίες, αλλά οφείλω να τονίσω ότι γεύτηκα και την χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς. Αποχωρώ με γνώσεις και εμπειρίες, αλλά κυρίως με αναλλοίωτα τα στοιχεία του χαρακτήρα μου. Εύχομαι η νέα κυβέρνηση να υπηρετήσει με αποτελεσματικότητα τον τόπο. Πιστεύω ότι η παράταξή μας θα βρει γρήγορα και πάλι τον δρόμο της. Η προσωπική μου πολιτική διαδρομή ολοκληρώθηκε εδώ. Και πάλι ευχαριστώ όλους όσους μου έδωσαν την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους, αυτά τα 35 χρόνια.»

Δηλώσεις Λιάπη – Τσιτουρίδη

Μιλώντας το πρωί σε δημοσιογράφους στη Βουλή, ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης, έκανε μία σκληρή δήλωση. «Κάποιοι μας οδήγησαν στον εξευτελισμό» τόνισε σημειώνοντας ότι είχε έγκαιρα μιλήσει για πολιτική αυτοκτονία.

«Ο λαός μας τιμώρησε» πρόσθεσε και συμπλήρωσε «Όταν διαφώνησα παραιτήθηκα για λόγους πολιτικής αξιοπρέπειας. Εκείνοι που συναποφάσισαν εκλογές, διέσυραν την παράταξη και ταπείνωσαν τους νεοδημοκράτες, θα πράξουν το ίδιο;»

Όταν ρωτήθηκε για το ποιοι είναι αυτοί απάντησε:

«Είναι οι αυτονόητοι δυο Ηρακλειδείς του στέμματος»

Για πολύ βαριά ήττα μίλησε και ο πρώην βουλευτής Σάββας Τσιτουρίδης συμπληρώνοντας:

«Πρέπει να βρούμε τι έφταιξε και ποιοί έφταιξαν. Είναι προφανές ότι φτάσαμε στη συντριβή, επειδή κάποιοι προέταξαν προσωπικές στρατηγικές σε βάρος της παράταξης. Πρέπει να δούμε πώς θα πορευτούμε και να μην εξαντληθούμε σε ονοματολογία επίδοξων διαδόχων».

Επιστρέφει στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα ο Γ. Αλογοσκούφης

Την αποχώρησή του από την πολιτική και την επιστροφή του στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης.

«Αποφάσισα να αναστείλω κάθε κομματική δραστηριότητα και να επιστρέψω στα πανεπιστημιακά μου καθήκοντα. Είναι αυτονόητο ότι παραμένω ενεργός πολίτης στο πλαίσιο της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης» τόνισε σε δήλωσή του και ευχαρίστησε όλους όσοι τον στήριξαν από το 1996 μέχρι σήμερα στην πολιτική του διαδρομή.

Σε ότι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών δήλωσε ότι «μας προβληματίζει όλους».

Παραίτηση Καραμανλή. Πορεία προς το συνέδριο
Δηλώσεις Μπακογιάννη, Αβραμόπουλου, Σαμαρά

Την απόφασή του να δρομολογήσει τη διαδοχή του στην ηγεσία του κόμματος, ανακοίνωσε χθες ο Κώστας Καραμανλής. Αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη, δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος, που θα αναδείξει τον επόμενο κομματικό ηγέτη, σε ένα μήνα.

Μόλις ο Κώστας Καραμανλής δημοσιοποίησε την πρόθεση του να παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ, κορυφαία στελέχη του κόμματος έδωσαν το στίγμα τους για την επόμενη μέρα.

Πρώτη μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη και ακολούθησαν σε διάστημα λίγων λεπτών Δημήτρης Αβραμόπουλος και Αντώνης Σαμαράς.

Γενναία χαρακτήρισε την απόφαση παραίτησης του κ.Καραμανλή η Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι η απόφαση αυτή δίνει λύση για το καλό της παράταξης.

«Είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι», δήλωσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι το μέλλον της παράταξης θα είναι λαμπρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αβραμόπουλος σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε υποστηρίξει την εκλογή προέδρου της παράταξης από τη βάση του κόμματος, κάτι που ωστόσο δεν προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος.

Ψηλά το κεφάλι ήταν το μήνυμα που έστειλε προς τους ψηφοφόρους του κόμματος ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής υπήρξε πάντα ο στυλοβάτης της πατρίδας.

Κανείς από τους τρεις δεν πρόκειται να προβεί σε κινήσεις πριν από την έναρξη των διαδικασιών για το συνέδριο της ΝΔ. Προς το παρόν το λόγο έχουν οι αλλεπάλληλες συσκέψεις για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Οι διαδικασίες για το συνέδριο ξεκινούν επισήμως με την επιστολή που θα αποστείλει ο Κ. Καραμανλής στα μέλη του συνεδρίου. Ο κ. Καραμανλής θα ορίσει Πρόεδρο του συνεδρίου και τη διαδικασία της εκλογής θα αναλάβει η εφορευτική επιτροπή στην οποία θα μετέχουν τρία μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και νέου γραμματέα στον οποίο θα παραδώσει ο Λευτέρης Ζαγορίτης είναι στην ευχέρεια του νέου αρχηγού.

«Εμείς είμαστε ένα κόμμα δοκιμασμένο στα δύσκολα και από τις προβλεπόμενες, από το καταστατικό μας διαδικασίες, θα προχωρήσουμε στην εκλογή νέου αρχηγού. Στεκόμαστε δίπλα στον αγνό οπαδό της Ν.Δ. που μας στήριξε και τους υποσχόμαστε ότι από τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιτελέσουμε όσα και εκείνος προσδοκά. Οι ευθύνες της ήττας καταμερίζονται αναλογικά σε όλους μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης.

«Το κόμμα μας δυστυχώς υπέστη μια οδυνηρή ήττα. Οφείλουμε όλοι μας να κάνουμε τη γενναία μας αυτοκριτική και να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά. Ο τόπος χρειάζεται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία. Μια παράταξη σύγχρονη που να είναι κοντά στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Μια παράταξη που θα ενώνει και δεν θα διχάζει και θα βρίσκεται μακριά από φατρίες και κλειστές παρέες. Σε αυτή τη προσπάθεια θα συνεχίσω να είμαι παρών» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *