Κόσμος

Στον “πατέρα” της εξωσωματικής γονιμοποίησης το Νόμπελ Ιατρικής

Ο βρετανός φυσιολόγος Ρόμπερτ Έντουαρντς, το έργο του οποίου οδήγησε στο πρώτο «παιδί του σωλήνα», είναι ο νικητής του Νομπέλ Ιατρικής-Φυσιολογίας για το 2010. Γνωστός ως ο «πατέρας της εξωσωματικής γονιμοποίησης», ο Έντουαρντς θα παραλάβει και το χρηματικό ποσό, ύψους 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, που συνοδεύει το βραβείο για το επίτευγμά του, «ορόσημο στην εξέλιξη της σύγχρονης ιατρικής», όπως το χαρακτηρίζει το Ινστιτούτο.

Περί τα τέσσερα εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί από το 1978, που ήρθε στον κόσμο το πρώτο «παιδί του σωλήνα», ως αποτέλεσμα των τεχνικών που ανέπτυξε ο Έντουαρντς σε συνεργασία με τον εκλιπόντα, σήμερα, συνάδελφό του και συνεργάτη του, Πάτρικ Στέπτοου.

Οι δύο επιστήμονες συνάντησαν την έντονη αντίδραση εκκλησιών, κυβερνήσεων, εκπροσώπων του Τύπου, αλλά και το σκεπτικισμό πολλών συναδέλφων τους. Το 1968 ο ‘Εντουαρντς και ο γυναικολόγος Στέπτοου ολοκλήρωσαν την έρευνά τους στη γονιμοποίηση των ανθρώπινων ωαρίων εκτός σώματος. Το 1972, όταν εργάζονταν για το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ξεκίνησαν να εισάγουν έμβρυα στις μήτρες γυναικών που έπασχαν από στειρότητα. Όμως, πολλές από αυτές απέβαλαν, εξαιτίας των προβληματικών ορμονικών θεραπειών, όπως αργότερα ανακάλυψαν. Το 1977 δοκίμασαν μια νέα διαδικασία, που δεν περιελάμβανε ορμονικές θεραπείες και, αντ΄αυτών, βασιζόταν στον ακριβή συγχρονισμό. Στις 25 Ιουλίου του επόμενου χρόνου, γεννήθηκε η Λουίζ Μπράουν, το πρώτο «παιδί του σωλήνα», όπως τότε σκωπτικά χαρακτηρίστηκε.

Οι Έντουαρντς και Στέπτοου ίδρυσαν την πρώτη κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης, στο Κέμπριτζ, το 1980. Λίγο αργότερα, χιλιάδες «παιδιά του σωλήνα» γεννούνταν στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. «Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι να αποκτήσει κάποιος παιδί. Τίποτα δεν είναι πιο ιδιαίτερο από ένα παιδί», φέρεται πως έχει πει ο Έντουαρντς.

Ο Πάτρικ Στέπτοου πέθανε το 1988. Ο Έντουαρντς, 85 ετών σήμερα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεών του, είναι πολύ ασθενής για να δίνει συνεντεύξεις και, γι’ αυτό, κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το 2001 είχε τιμηθεί με το βραβείο Lasker Clinical Medical Research.

Το Βατικανό διαφωνεί

Ο πρόεδρος της Παπικής Ακαδημίας για τη Ζωή, που ασχολείται με θέματα ηθικής και υπεράσπισης της ζωής, κατά Βατικανό, κατέκρινε με έντονο τρόπο την επιλογή του «πατέρα» της εξωσωματικής γονιμοποίησης για το Νομπέλ Ιατρικής.

«Χωρίς τον Εντουαρτς δεν θα υπήρχε αγορά όπου κάποιος θα μπορούσε να αγοράσει εκατομμύρια ωοκύτταρα και δεν θα υπήρχε στον κόσμο ένας τόσο μεγάλος αριθμός καταψυκτών εμβρύων», δήλωσε στον Τύπο και στο ιταλικό πρακτορείο ANSA ο ιερωμένος Ιγκνάσιο Καράσκο ντε Πάουλα. «Στην καλύτερη περίπτωση αυτά τα ωοκύτταρα αναμένουν να μεταφερθούν σε μήτρες, όμως, το πιθανότερο είναι ότι είτε αυτό δεν θα γίνει, είτε θα αποτύχει και αυτά θα πεθάνουν, ένα πρόβλημα για το οποίο είναι υπεύθυνος αυτός που θα τιμηθεί με το Νομπέλ Ιατρικής», προσθέτει και καταλήγει «Βρίσκουμε την επιλογή του Ρόμπερτ Εντουαρτς εντελώς άκαιρη», καθώς κρίνει πως ο Εντουαρτς με την ανακάλυψή του «δε λύνει κανένα πρόβλημα που αφορά τη μη τεκνοποίηση, ούτε τα προβλήματα της παθολογίας, ούτε αυτά της επιδημιολογίας».

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *