Επικαιρότητα

Συναγερμός για τον εντοπισμό παγιδευμένων δεμάτων

Σε συναγερμό βρίσκεται η αντιτρομοκρατική για τον εντοπισμό παγιδευμένων δεμάτων, που έχουν τυχόν αποσταλεί σε διάφορες πρεσβείες. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πρεσβείες, οι εταιρείες ταχυμεταφορών και τα ΕΛΤΑ. Νωρίς το μεσημέρι, έκρηξη μικρής ισχύος σημειώθηκε στην πρεσβεία της Ελβετίας στο Κολωνάκι στη συμβολή των οδών Γενναδίου και Ιασίου.

Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε ελεγχόμενη έκρηξη στο φυλάκιο της Βουλής, σε ύποπτο δέμα το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- προοριζόταν για την πρεσβεία της Χιλής. Το δέμα μεταφέρθηκε στο φυλάκιο που διαθέτει εξειδικευμένα μηχανήματα για έλεγχο όπου και αποφασίστηκε να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη. Η κυκλοφορία έξω από τη Βουλή διακόπηκε. Ελεγχόμενη έκρηξη σημειώθηκε σε ύποπτο φάκελο που  εντοπίστηκε στα γραφεία της εταιρείας «Γενική Ταχυδρομική» στην οδό Ριζάρη στο Παγκράτι. Επίσης, ύποπτα δέματα εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενες εκρήξεις στην πρεσβεία της Βουλγαρίας και στην πρεσβεία της Ρωσίας, στο Ψυχικό. ‘

Επίσης, δέμα το οποίο είχε προορισμό τη γερμανική πρεσβείαμπλοκαρίστηκε πριν φτάσει, από την αστυνομία. Ύποπτο δέμα εντοπίστηκε το μεσημέρι στην πρεσβεία του Παναμά, που βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων στον Πειραιά. Η περιοχή αποκλείστηκε από την Αστυνομία, ενώ στο σημείο μετέβησαν δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. «Ύποπτο» δέμα εντοπίστηκε νωρίς το απόγευμα και στοστρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όμως -όπως διαπιστώθηκε μετά από έρευνες των πυροτεχνουργών του ΤΕΕΜ- επρόκειτο για υπηρεσιακά έγγραφα

Το απόγευμα της Τρίτης εντοπίστηκαν δύο ύποπτα δέματα στο αεροδρόμιo «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τα δέματα εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενες εκρήξεις και είχαν σαν αποδέκτες τη Γιούροπολ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Τρίτης στην καγκελαρία στο Βερολίνο με τον εντοπισμό παγιδευμένου με εκρηκτικά πακέτου. Ως αποδέκτης του πακέτου αναγραφόταν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκονταν στο Βέλγιο.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ επιβεβαίωσε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός του παγιδευμένου πακέτου ήταν «ίδιας κατασκευής» με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς της Αθήνας. Πρόσθεσε δε ότι το πακέτο είχε ταχυδρομηθεί πριν από δύο ημέρες, καθώς και ότι μπορούσε να τραυματίσει ανθρώπους.

Ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών Ελβετίας και της πρεσβείας της Χιλής

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το παγιδευμένο δέμα που τοποθετήθηκε στην είσοδο της ελβετικής πρεσβείας στην Αθήνα περιείχε «ίχνη μέταλλου» και όταν ανοίχθηκε «πετάχτηκαν φλόγες» χωρίς όμως να σημειωθεί έκρηξη.

Η πρεσβευτής της Χιλής στην Ελλάδα Κάρμεν Ιμπάνεθ δήλωσε σήμερα ότι το πακέτο, που οι πυροτεχνουργοί της ελληνικής αστυνομίας ανατίναξαν ελεγχόμενα, ήταν ένας εκρηκτικός μηχανισμός που προοριζόταν για την ίδια, ενώ ένα δεύτερο ύποπτο πακέτομε παραλήπτη την πρεσβεία της Χιλής δεν βρέθηκε να περιέχει εκρηκτικά.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκε σήμερα στο Λονδίνο να κάνει το παραμικρό σχόλιο για τα παγιδευμένα πακέτα που ανακαλύφθηκαν χθες στην Ελλάδα και ένα από τα οποία απευθυνόταν στον ίδιο.

Δήλωση Γ. Παπανδρέου

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα Ιωάννινα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε:

«Θέλω να υπογραμμίσω, μεταφέροντας πιστεύω τα αισθήματα όλου του Ελληνικού λαού, ότι καταδικάζουμε απερίφραστα και στεκόμαστε άτεγκτοι, αμείλικτοι απέναντι σε όποιον επιχειρεί, μάταια, να διασαλεύσει με τρομοκρατικές ενέργειες την κοινωνική ειρήνη και να πλήξει την εικόνα της χώρας μας διεθνώς σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.
Για μας η ασφάλεια του πολίτη είναι δικαίωμα του πολίτη. Η ασφάλεια στη ζωή του, στη δουλειά του, στην καθημερινότητά του.
Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα συνεχίσουμε τη συστηματική, οργανωμένη προσπάθεια, που έχει δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα τον τελευταίο χρόνο. Όπλο μας η επιχειρησιακή ετοιμότητα και τα αντανακλαστικά της Ελληνικής Αστυνομίας και της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που δημιουργούν βήμα – βήμα, μέρα με τη μέρα, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ένα περιβάλλον ασφάλειας και σιγουριάς για τον πολίτη. Και ασπίδα μας, η ακλόνητη πεποίθηση όλης της Ελληνικής κοινωνίας, ότι κανένας δεν μπορεί να τρομοκρατήσει την Δημοκρατία μας. Η Δημοκρατία μας δεν τρομοκρατείται. Και όσοι την επιβουλεύονται, θα μας βρουν όλους, μια γροθιά, απέναντί τους».

Καταδικάζει ο πρόεδρος της Βουλής τις επιθέσεις

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «με τέτοιου είδους άθλιες πράξεις δεν τρομοκρατούνται ούτε οι βουλευτές, ούτε το κοινοβούλιο».

Ο κ. Πετσάλνικος περιέγραψε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες τι ακριβώς συνέβη. Τοιστορικό των ύποπτων δεμάτων που έφθασαν στη Βουλή. Ο πρώτος φάκελος έφτασε στις 10.30 στη Βουλή από συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος είχε σταλεί στο γραφείο του στην Ακαδημίας και είχε αποστολέα κάποια γυναίκα από τον Έβρο. Από τον έλεγχο που έγινε προέκυψε ότι περιείχε ένα ομοίωμα βόμβας με μπαταρίες και καλώδια αλλά χωρίς πυρίτιδα οπότε δε χρειάστηκε να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.

Το δεύτερο δέμα διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 12.55. Επρόκειτο για δέμα με αποστολέα τη ΛΑΡΚΟ και παραλήπτη την πρεσβεία της Χιλής, η οποία έκρινε ότι είναι ύποπτο και δεν το παρέλαβε, με αποτέλεσμα ο κούριερ που το παρέλαβε να το κρατήσει και να το δείξει στην ασφάλεια του Μαξίμου όπου πήγε να παραδώσει φακέλους. Εκεί διαπιστώθηκε ότι ήταν ύποπτο το έστειλαν στη Βουλή όπου ο ειδικός έλεγχος επιβεβαίωσε ότι περιείχε εκρηκτικά και στη συνέχει έγινε ελεγχόμενη έκρηξη.

Αντιδράσεις κυβέρνησης και κομμάτων

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, «τις ενέργειες των εγκληματιών που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν μάταια και να διασαλεύσουν την κοινωνική ειρήνη». Ταυτόχρονα, ο κ. Πεταλωτής απένειμε τα εύσημα στην Ελληνική Αστυνομία, λέγοντας ότι έδειξε πωςλειτουργούν άριστα τα αντανακλαστικά της, προχωρώντας χτες στη σύλληψη δύο ατόμων και συνεχίζοντας ανελλιπώς το έργο της. Σημείωσε δε ότι οι επιχειρήσεις της αστυνομίας και οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Τέλος, υπογραμμίζει ότι «κάποιοι καταφεύγουν σε θεωρίες συνομωσίας. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταδικάσουμε και να αφήσουμε την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της».

Το Υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας τις εκρήξεις παγιδευμένων δεμάτων στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Βουλγαρίας, αναφέρει ότι από χθες είχαν ενημερωθεί όλες οι ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες στη χώρα μας μετά το επεισόδιο στο Χαλάνδρι για το τι θα πρέπει να προσέχουν και τι μέτρα να λαμβάνουν. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν είχαμε περισσότερα προβλήματα στην πρεσβεία της Ελβετίας. Σε συναγερμό οι αστυνομικές δυνάμεις και το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του επισημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο, τις τρομοκρατικές επιθέσεις με τα «δέματα – βόμβες», γιατί πλήττουν τη χώρα μας και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αναφέρει ακόμη ότι είναι ώρα τώρα «η Κυβέρνηση και οι μηχανισμοί του Κράτους να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση της πλήρους εξάρθρωσης του νοσηρού φαινομένου που διασύρει την Ελλάδα διεθνώς, όπως και της αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας». Επίσης «να διερευνηθούν και να αποκαλυφθούν τα κίνητρα της έξαρσης του τρομοκρατικού φαινομένου, σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τη χώρα μας».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι το σκηνικό τρομοκρατίας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά που στήνεται τις τελευταίες μέρες λίγο πριν από τις εκλογές. Το ΚΚΕ καλεί το λαό να είναι επιφυλακτικός και δύσπιστος, να επαγρυπνεί και να κρίνει τις εξελίξεις με βάση το ποιος επωφελείται και ποιον εξυπηρετούν οι προβοκατόρικες ενέργειες.

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναφερόμενος στα επαναλαμβανόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα, δήλωσε: «Πέρα από κάθε αμφισβήτηση κάποιοι παρεμβαίνουν με τους τρομοκράτες για να αποσταθεροποιήσουν και να αποσυντονίσουν την προσπάθεια της χώρας. Προσοχή, προσοχή, προσοχή».

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ με αφορμή τα σημερινά πακέτα-βόμβες σε πρεσβείες υπογραμμίζει ότι «το σήριαλ των εκρηκτικών μηχανισμών αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος αποπροσανατολισμού και εκφοβισμού της κοινωνίας λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Οι νοσηροί εγκέφαλοι τέτοιων σχεδιασμών δεν θα πετύχουν τους στόχους τους».

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει την ανάγκη τα κόμματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. «Ο φαύλος κύκλος του αίματος και της βίας από τις τρομοκρατικές ενέργειες πρέπει επιτέλους να κλείσει. Η χώρα βυθισμένη στην κοινωνική και οικονομική κρίση, χτυπημένη από τη φτώχεια και την ανεργία, δεν αντέχει και νέα πλήγματα από τους δήθεν λαϊκούς αγωνιστές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *