Ταξιδιωτικά άρθρα

Ταξιδεύοντας στην Πάτρα για το καρναβάλι και όχι μόνο

Ταξιδεύοντας στην Πάτρα για το καρναβάλι και όχι μόνο Πάτρα Καρναβάλι. Η Πάτρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη, σε πληθυσμό, πόλη της Ελλάδας. Ο αριθμός των κατοίκων της ξεπερνά τις 200.000. Αποτελεί το μητροπολιτικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας και είναι πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας. Βρίσκεται στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και αποτελεί, μέσω του λιμανιού της, τη βασική πύλη διασύνδεσης της Ελλάδας με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Δεσπόζει στο μέσο του νοητού τριγώνου που σχηματίζουν η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί και η Αρχαία Επίδαυρος, ενώ απέχει από την Αθήνα 218 χιλιόμετρα. Αποτελεί την έδρα του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΑΤΕΙ.

Ένα πλεονέκτημα της πόλης είναι ότι βρίσκεται στο κέντρο του πολιτισμικού τριγώνου Δελφοί – Ολυμπία – Επίδαυρος, αλλά προσφέρει και την ευκαιρία να γνωρίσει ο επισκέπτης σχεδόν όλη την Πελοπόννησο.

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Αν υπάρχει χρόνος μιας εβδομάδας στη διάθεσή σας μπορείτε ξεκινώντας από την Πάτρα να πραγματοποιήσετε τον γύρο της Πελοποννήσου και θα συναντήσετε τα πάντα: μερικά από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Ελλάδος, ατελείωτες παραλίες αναγνωρισμένες διεθνώς, φαράγγια με καταπληκτικές διαδρομές μέσα στη φύση, προστατευμένες περιοχές μέσα στις οποίες ζουν σπάνια είδη ζώων, πουλιών και φυτών, παραδοσιακές οικιστικές ζώνες που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Όλα αυτά συνθέτουν μία πολύχρωμη εικόνα που θα σας μαγέψει, ενώ θα ανακαλύπτετε ένα-ένα τα άγνωστα στους πολλούς, μα παράλληλα σημαντικά, κομμάτια που συμπληρώνουν το παζλ της Πελοποννήσου.

 Πάτρα Καρναβάλι. Για απόκριες και καρναβάλια στην Ελλάδα (videos)
κάντε κλικ εδώ

Ταξιδεύοντας στην Πάτρα για το καρναβάλι και όχι μόνοΦεύγοντας από την Πάτρα, υπάρχουν δύο επιλογές: η μία είναι να ακολουθήσουμε το δρόμο προς τα δυτικά και η άλλη προς τα ανατολικά. Εμείς θα ξεκινήσουμε προς το Ν. Ηλείας (νοτιοδυτικά). Πριν περάσουμε τα όρια του Ν. Αχαΐας και κοντά στο χωριό Λάππα, βρίσκεται μία πανέμορφη προστατευμένη περιοχή, αυτή της Καλόγριας. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί σταθμό στο ταξίδι χιλιάδων μεταναστευτικών πουλιών ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική, ενώ ανήκει στο σύμπλεγμα προστατευμένων υγρότοπων Ramzar. Εκεί λοιπόν κατοικούν σπάνια είδη πουλιών, ενώ αναπτύσσονται μοναδικά είδη φυτών.

Συνεχίζοντας στη διαδρομή μας και διασχίζοντας πλέον την ατελείωτη πεδιάδα της Ηλείας, παρατηρούμε ένα μικρό λόφο όπου ορθώνεται αγέρωχο το φρούριο Χλεμούτσι, στην περιοχή της Κυλλήνης. Πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο φράγκικο κάστρο της Πελοποννήσου. Καθώς κατεβαίνουμε προς τα νότια περνούμε από την συμπρωτεύουσα του Ν. Ηλείας Αμαλιάδα, 6 χιλιόμετρα απ’ όπου βρίσκεται η Αρχαία Ήλιδα. Εκεί έκαναν προπόνηση οι αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ έχουν ανακαλυφτεί ένα θέατρο, μέρη Γυμνασίου και δύο λάρνακες αφιερωμένες στη θεά Αφροδίτη. Ο Πύργος αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού. Αξίζει κανείς να δει τα πανέμορφα κτίρια του γνωστού αρχιτέκτονα Schiller (Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, Δημοτική Αγορά) και να δοκιμάσει τα τοπικά προϊόντα.

Το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της Ελλάδος (μαζί με την Ακρόπολη) βρίσκεται στην Ολυμπία. Η περιοχή αποτελεί «φλέβα χρυσού» για τους λάτρεις της ιστορίας και των Ολυμπιακών Αγώνων. Το στάδιο, το Γυμνάσιο, ο Ναός του Δία, ο Ναός της Ήρας, το Ιπποδρόμιο, είναι μερικά από τα αμέτρητα μέρη της περιοχής, όπου μπορεί κανείς να αισθανθεί την ιερότητα του χώρου. Τα μουσεία της Ολυμπίας φιλοξενούν αρκετά σημαντικά εκθέματα με σημαντικότερο ίσως το άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη. Η μετάβαση στην αρχαία Ολυμπία μπορεί να γίνει με ιδιωτικό μέσο, με τραίνο ή με λεωφορείο.

Συνεχίζοντας το δρόμο μας προς το νότο και το Ν. Μεσσηνίας, συναντούμε τις ιαματικές πηγές που βρίσκονται στον Καϊάφα, πασίγνωστο μέρος για τους ενδιαφερόμενους. Στη συνέχεια και στα όρια των δύο νομών βρίσκεται ο ναός του Επικούριου Απόλλων (Βάσσες) και ο ναός της Αθηνάς Σκιλλουντίας κοντά στα Κρέστενα.

Προχωρώντας προς το νομό Μεσσηνίας αξίζει να δούμε την Αρχαία Μεσσήνη (Ιθώμη). Στην Καλαμάτα επισκεφθήκαμε το φράγκικο Κάστρο και την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, όπου για πρώτη φορά κηρύχθηκε η Επανάσταση ενάντια στους Τούρκους στις 23 Μαρτίου 1821. Με ορμητήριο τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα μπορούμε να ξεκινήσουμε για να επισκεφτούμε τη Μεσσήνη, τη Πύλο, τη Μεθώνη, τη Φοινικούντα και την Κορώνη.

ΤΟ ΑΓΡΙΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ

Ταξιδεύοντας στην Πάτρα για το καρναβάλι και όχι μόνοΑφήνοντας πίσω τη Μεσσηνία, προχωρούμε ανατολικά προς τη Λακωνία. Πρώτος σταθμός, λίγο πριν φθάσουμε στην πρωτεύουσα Σπάρτη, ο Μυστράς. Το σκηνικό μεταφέρεται πίσω στα χρόνια της Βυζαντινής Ελλάδος από την πρώτη στιγμή επίσκεψής μας εκεί. Οι εκκλησίες καταγράφουν την ιστορία του τόπου, όπως φυσικά και το κάστρο. Η συνέχεια ανήκει στην Σπάρτη του ποταμού Ευρώτα, μία πόλη που χτίστηκε πάνω στην παλιά. Στη Σπάρτη θα δείτε τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης, το ιερό της Άρτεμης Ορθίας, τον τάφο του Λεωνίδα και το Μενέλαιον. Σε νεοκλασικό κτίριο υπάρχει το μουσείο της πόλης, ενώ τα ντόπια προϊόντα θα σας γοητεύσουν.

Με κέντρο την Σπάρτη (ή το Γύθειο, που βρίσκεται νοτιότερα) επιλέγουμε να πάμε στο νοτιοδυτικό μέρος του νομού. Στην Αρεόπολη, το τοπίο είναι πραγματικά άγριο. Εκεί κοντά βρίσκονται τα περίφημα σπήλαια του Δυρού, τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος τουριστών. Λίγο νοτιότερα βρισκόμαστε στην καρδιά της Μάνης, περιοχής μοναδικού κάλλους. Η Μάνη είναι πασίγνωστη για το τοπίο που προσφέρει στα μάτια του ταξιδιώτη. Ίσως μία από τις πιο γνωστές εικόνες της Ελλάδος είναι αυτή του χωριού Βαθιά, με τους παραδοσιακούς μανιάτικους πύργους.

Αν επιλέξουμε να πάμε νοτιοανατολικά, θα βρεθούμε σε μία ανέγγιχτη από το χρόνο Μεσαιωνική πολιτεία: τη Μονεμβασία, η οποία από μακριά φαίνεται σα νησί.

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΜΥΚΗΝΕΣ

Διασχίζοντας το νομό Λακωνίας βόρεια, φθάνουμε στο νομό Αρκαδίας και μετά την Τρίπολη επιλέγουμε δυτικά για να φθάσουμε στην όμορφη Μεγαλόπολη. Εκεί αξίζει να δούμε την Αγορά, το ιερό του Δία, το θέατρο και το μικρό μουσείο της πόλης. Για τους λάτρεις του ύψους υπάρχει η επιλογή της Δημητσάνας στα βόρεια. Σε ύψος 1.000 μέτρων, μπορεί κάποιος να θαυμάσει τη λαϊκή τέχνη στο τοπικό μουσείο και να περιηγηθεί στην μεγάλη βιβλιοθήκη.

Στα βορειοανατολικά του νομού Αρκαδίας, βρίσκεται ο νομός Αργολίδος. Ξεκινώντας την περιήγησή μας από το Ναύπλιο, την πανέμορφη πόλη, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την ιστορία της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους μέσα από:

*** την Παλαιά Βουλή,
*** το Πολεμικό Μουσείο,
*** το σπίτι του Regent Maurer,
*** το Πολεμικό Υπουργείο και την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, εκεί όπου ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε.

Φυσικά μπορεί κάποιος να ανεβεί τα 857 σκαλοπάτια που οδηγούν στο κάστρο του Παλαμηδίου, όπως και να φτάσει στο νησάκι Μπούρτζι, στο κέντρο του λιμανιού. Νοτιοανατολικά του Ναυπλίου και σε μικρή απόσταση βρίσκεται το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό Τολό, όπου συνίσταται το φαγητό με θέα το νησάκι Ρόμβη.

Αφήνοντας πίσω τις αμμουδερές παραλίες, αρχίζουμε να νιώθουμε ένα δέος μπροστά στο όνομα της επόμενης στάσης που είναι η Επίδαυρος. Το αρχαιότερο και καλύτερα διατηρημένο θέατρο που βρίσκεται στην Ελλάδα, χωρητικότητας 10.000 ατόμων. Ο ρόλος του σημαντικότατος στα πολιτιστικά δρώμενα των αρχαίων, μα συνάμα και των σημερινών Ελλήνων. Το φεστιβάλ που διεξάγεται τους καλοκαιρινούς μήνες έχει διεθνή απήχηση και μία επίσκεψη αξίζει για ανακαλύψετε την τελειότητα της ακουστικής που έχει το θέατρο. Στο γύρω χώρο μπορείτε να δείτε ερείπια του ναού του Ασκληπιού, το Θόλο, το Άβατων, τους ναούς της Άρτεμης και της Θέμιδας και άλλα αρχαία μνημεία. Το μουσείο βρίσκεται στην είσοδο του χώρου.

Πριν φύγουμε από το νομό Αργολίδος, οι Μυκήνες αποτελούν τον τελευταίο σημαντικό προορισμό. Βλέποντας κανείς την Πύλη των Λεόντων απ’ όπου μπορεί να εισέλθει στον χώρο, καταλαβαίνει την ιερότητα αυτής της πολιτείας. Η Πύλη των Λεόντων αποτελεί το αρχαιότερο δείγμα αγάλματος στην Ελλάδα. Καθώς συνεχίζουμε την περιπλάνησή μας μέσα πλέον στην πόλη, βρίσκουμε το συγκρότημα του παλατιού, ιερά, νεκροταφεία και άλλα σημαντικά κτίρια. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι κοντά στο λόφο της Παναγίτσας βρέθηκε ο Θησαυρός του Ατρέα.

ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΩΤΟ

Επιστρέφοντας στην Αχαΐα και στην Πάτρα μπορούμε να κάνουμε μία στάση στο Διακοπτό και να επιβιβαστούμε στο παραδοσιακό τραινάκι (Οδοντωτός) που θα μας οδηγήσει στο Μέγα Σπήλαιο και στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή είναι μοναδική στην Ελλάδα και η στενή επαφή με τη φύση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού συναρπάζουν.

Το Μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου βρίσκεται κοντά στο σταθμό Ζαρούχλα. Πρόκειται για ένα ιστορικό μοναστήρι, χτισμένο σε ύψος 1.000 μέτρων, με πολλούς εκκλησιαστικούς θησαυρούς. Αφού φτάσουμε στα Καλάβρυτα, μπορούμε να επισκεφτούμε το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, όπου ακούστηκε το ηρωικό «Ελευθερία ή Θάνατος», προοίμιο της Επανάστασης ενάντια στους Τούρκους το 1821. Στον απέναντι λόφο βρίσκεται το μνημείο των ηρώων της Επανάστασης.

Κατά την χειμερινή περίοδο πόλο έλξης αποτελεί και το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, ένα καλά οργανωμένο στέκι για τους λάτρεις του σκι και όχι μόνο.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Από την Αθήνα μπορείτε να πάτε στην Πάτρα με ΚΤΕΛ από τον Κηφισό, με τρένο ή με τον Προαστιακό από το σταθμό Λαρίσης μέχρι την Κόρινθο και από εκεί με τρένο του ΟΣΕ. Βέβαια υπάρχει και η επιλογή του αυτοκινήτου σας. Θα πάτε μέσω της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου-Πατρών, διανύοντας 218 χλμ.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ
Κείμενο: Θεοδώρα- Φωτεινή Ηλιοπούλου

Η Πάτρα αποτελεί το μητροπολιτικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας και είναι πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας. Βρίσκεται στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και αποτελεί, μέσω του λιμανιού της, τη βασική πύλη διασύνδεσης της Ελλάδας με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Δεσπόζει στο μέσο του νοητού τριγώνου που σχηματίζουν η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί και η Αρχαία Επίδαυρος, ενώ απέχει από την Αθήνα 218 χιλιόμετρα. Αποτελεί την έδρα του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΑΤΕΙ.

Η ιστορία της Πάτρας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πρωτοκατοικήθηκε την Τρίτη χιλιετία π. Χ. Η «επίσημη», όμως ίδρυσή έγινε από τον Πατρέα το 1082 π. Χ. με τη συνένωση των τριών πολισμάτων: Αρόη, Άνθεια και Μεσσάτιδα. Γνώρισε πολλούς πολιορκητές ενώ, το 14 μ. Χ έγινε ρωμαϊκή αποικία. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας πολιορκήθηκε και λεηλατήθηκε από τους Τούρκους. Στις 23 Μαρτίου 1821 εδώ έγινε η κήρυξη της Επανάστασης. Απελευθερώθηκε το 1829.

Η Πάτρα, εξαιτίας της παρουσίας της στο διάβα τόσων αιώνων ιστορίας, όπως είναι λογικό, έχει να επιδείξει στον επισκέπτη αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους. Κάποιοι από αυτούς είναι η Γέφυρα του Μείλιχου, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, το Ρωμαϊκό Στάδιο, οι Μυκηναϊκοί Τάφοι Βούντενης, το Βόρειο Νεκροταφείο, το Ρωμαϊκό Μαυσωλείο, το Δημόσια Ρωμαϊκά Λουτρά, το Ρωμαϊκό Νυμφαίο, το Πηγάδι του Αγίου Ανδρέα. Εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους στην πόλη υπάρχουν και άλλα σημαντικά μνημεία που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί: το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Βυζαντινό Κάστρο και το Χαμάμ.

Επίσης, στα νεώτερα Μνημεία συγκαταλέγονται το Δημοτικό Θέατρο Πατρών που βρίσκεται στην κεντρικότερη Πλατεία της πόλης, την Βασ. Γεωργίου Α΄ και πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, έργο του βαυαρού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, Χτίστηκε το 1872 ενώ είναι ένα από τα πρώτα θέατρα όπερας και οπερέτας στην Ευρώπη. Από τη σκηνή του πέρασαν διάσημοι ελληνικοί θίασοι. Την αποκριά φιλοξενούσε χοροεσπερίδες και μπαλ μασκέ από το 1988, αποτελεί τη μόνιμη στέγη του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου της Πάτρας. Το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο βρίσκεται στην Άνω Πόλη. Χτίστηκε από τον βαυαρό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Λειτούργησε από το 1872 έως το 1973 ως νοσοκομείο και σήμερα λειτουργεί ως πνευματικό, πολιτιστικό πολύκεντρο του δήμου Πατρέων. Άλλα αξιοθέατα που υπάρχουν στην Πάτρα είναι το Δημαρχείο διακοσμημένο εσωτερικά από τον Πατρινό ζωγράφο Επαμεινώνδα Θωμόπουλο, το Αρσάκειο, το σπίτι του Κωστή Παλαμά, οι Σταφιδαποθήκες Μπάρρυ, η Achaia Clauss με το διάσημα κρασιά της, ο Φάρος που αποτελεί αντίγραφο του παλαιού φάρου που βρισκόταν στο Μώλο της Αγίου Νικολάου μέχρι το 1972, το Κάστρο του Ρίου, ακριβώς δίπλα στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.

Η Πάτρα είναι η πόλη που έζησε και μαρτύρησε ο Άγιος Ανδρέας. Οι Πατρινοί σέβονται τον Άγιο, τον θεωρούν προστάτη και πολιούχο τους και προς τιμήν του έχουν χτίσει 2 Ναούς. Ο Παλαιός Ιερός Ναός είναι χτισμένος πάνω ακριβώς από το σημείο που φέρεται να ήταν ο Τάφος του Αγίου. Ο μεγαλοπρεπής, νέος Ναός είναι ο μεγαλύτερος ναός των Βαλκανίων. Μέσα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το μεγαλείο με τις υπέροχες αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά. Μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 8000 κόσμου. Στην περιοχή επίσης, υπάρχουν πολλά μοναστήρια και όμορφες εκκλησίες, όλα κειμήλια του Χριστιανισμού.

Η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, αλλιώς Χαριλάου Τρικούπη, αποτελεί στολίδι αλλά και μοναδικής αξίας θαύμα της μηχανικής που ενώνει την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα. Αποτελεί τη μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα του κοσμου, ενώ εντυπωσιάζει κυρίως τη νύχτα με τον υπέροχο φωτισμό της.

Για του λάτρες της Ιστορίας, υπάρχουν αρκετά Μουσεία που μπορεί κάποιος να ξεναγηθεί. Αυτά είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών που εγκαινιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι, το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Μουσείο Τύπου και τα Μουσεία που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών: το Ζωολογικό Μουσείο και το Βοτανικό Μουσείο.
.
Όσον αφορά τον πολιτισμό και τις Τέχνες, στην Πάτρα υπάρχουν η Δημοτική Πινακοθήκη, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, Θέατρα, Κινηματογράφοι και πολλοί ιδιωτικοί χώροι και γκαλερί . Επίσης, από το 1986, το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας αποτελεί έναν σημαντικό πολιτιστικό θεσμό συνδέοντας την πόλη με το διεθνές πολιτισμικό γίγνεσθαι. Εκδηλώσεις μουσικές, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές και συμπόσια διεξάγονται κυρίως στο Ρωμαϊκό Ωδείο αλλά και άλλους χώρους της πόλης.

Το Πατρινό Καρναβάλι έχει ιστορία πάνω από 170 χρόνια. Αποτελεί μία όαση χαράς και ευθυμίας για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες. Έχει καθιερωθεί πια έχοντας αποκτήσει πανελλήνια και διεθνή προβολή και είναι αναγνωρισμένο ως ένα από τα καλύτερα στο είδος του στην Ευρώπη. Η μαγεία του αγκαλιάζει εξίσου, γυναίκες, άντρες, νέους και γέρους προσφέροντας απλόχερα το γνώριμο πατρινό ξεφάντωμα. Επίσημος διοργανωτής είναι ο Δήμος, ο οποίος κάθε χρόνο διοργανώνει τα επίσημα «Μπουρμπούλια», τους χορούς ενηλίκων, στο Δημοτικό Θέατρο.

Η τελετή έναρξης του Καρναβαλιού γίνεται στα μέσα Ιανουαρίου. Απογειώνεται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης αναβιώνοντας, στην Άνω Πόλη κυρίως, παλαιά έθιμα. Από τις καλύτερες στιγμές της γιορτής, όταν τα πληρώματα έχουν έτοιμες τις στολές τους, είναι η βραδινή ποδαράτη παρέλαση. Το θέαμα είναι φαντασμαγορικό. Η νύχτα φωτίζεται με δάδες και όλη η πόλη χορεύει σε ξέφρενο ρυθμό. Στη συνέχεια η διασκέδαση κρατάει μέχρι το πρωί. Η κορύφωση έρχεται την Κυριακή με τη μεγαλειώδη παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους. Δεν είναι μια απλή πορεία καρναβαλικών αρμάτων, αλλά μία πομπή χιλιάδων ανθρώπων που κατακλύζουν τους δρόμους μεταμφιεσμένοι χορεύοντας, τραγουδώντας και διασκεδάζοντας. Όταν πέσει η νύχτα, ακολουθεί η κάθαρση. Ο Δήμαρχος, στο λιμάνι, της κηρύσσει την έναρξη του Καρναβαλιού της επόμενης χρονιάς, την ώρα που καίγεται το ομοίωμα του Βασιλιά Καρνάβαλου και τον ουρανό πλημμυρίζουν πολύχρωμα φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα.

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της σύγχρονης πόλης, αποτέλεσε η περίοδος 11 – 23 Αυγούστου 2004, όπου στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο διεξήχθησαν οι προκριματικοί αγώνες Ποδοσφαίρου γυναικών στα πλαίσια της μεγαλύτερης γιορτής αθλητισμού και πολιτισμού, των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Ήταν ιδιαίτερη τιμή για την πόλη να φέρει το χρίσμα της Ολυμπιακής Πόλης.

Η Πάτρα αποτέλεσε την Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2006 ως περιφερειακή πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας και ως ιστορικό μεσογειακό κέντρο. Τη χρονιά αυτή αναδείχθηκε το ντόπιο πολιτιστικό δυναμικό, πραγματοποιήθηκαν αξιόλογες εκδηλώσεις και ανοίχτηκαν «Γέφυρες» επικοινωνίας και ένας ενδιαφέρον διάλογος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την υπέρβαση των ορίων του, δημιουργώντας έναν ισχυρό ενωτικό κόμβο της Νοτιανατολικής Ευρώπης με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η σύγχρονη Πάτρα σχεδιάστηκε στο χώρο της αρχαίας πόλης από το συνεργάτη του πρώτου Έλληνα Πρωθυπουργού Ιωάννη Καποδίστρια, τον Σταμάτιο Βούλγαρη, μετά την απελευθέρωση από του Τούρκους, στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Χάρη στην οικιστική της ανάπτυξη βοηθά τον επισκέπτη να μην χάσει ποτέ τον προσανατολισμό του. Συγκεκριμένα, όλο το κέντρο της είναι χωρισμένο σε «τετράγωνα» που όλα οδηγούν στο λιμάνι της. Έτσι είναι ιδανική πόλη να περπατήσει κανείς χωρίς το άγχος να βρεθεί κάπου, όπου δε θα ξέρει προς τα πού να βαδίσει.

Στην Πάτρα θα συναντήσετε μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας νεοκλασικά κτίρια, με γνώρισμά τους τις καμάρες, στοιχείο που προδίδει επιρροές από τη δύση και κυρίως την Ιταλία.

Η πόλη αποτελεί κέντρο διασκέδασης για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Ιδιαίτερα ξακουστός είναι ο πεζόδρομος της Αγίου Νικολάου με τις υπέροχες καφετέριες, ο πεζόδρομος της Ραδινού, η Πλατεία Υψηλών Αλωνίων, η Πλατεία Τριών Ναυάρχων, οι Σκάλες Γεροκωστοπούλου, η οδός Ηρώων Πολυτεχνείου πλάι στη θάλασσα, το Ρίο και τα Βραχναίικα.

Τέλος, εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης, η Πάτρα δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες της να διοργανώσουν εξορμήσεις σε υπέροχες παραλίες αλλά και σε ορεινούς προορισμούς. Σε αυτές μπορούν να απολαύσουν διάφορα σπορ, να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν.

Του συνεργάτη μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΥΣΤΙΛΙΑΔΗ -ENLEFKOTV.COM

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *