Επικαιρότητα

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για ενδονοσοκομειακό βακτηρίδιο

vaktirio_klepsiellaΣτο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται έξι άτομα που προσβλήθηκαν από το άκρως επικίνδυνο ενδονοσοκομειακό βακτηρίδιο, Κλεμπσιέλα (Klebsiella pneumoniae), το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και μεταδίδεται μερικές φορές από μολυσμένο ιατρικό εξοπλισμό. Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, διαβεβαιώνει ο Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του υπουργείου Υγείας, Πάνος Ευσταθίου, διευκρίνισε ότι πρόκειται για πέντε άνδρες και μια γυναίκα, που προσβλήθηκαν ενώ νοσηλεύονται σε διαφορετικές κλινικές του νοσοκομείου.

Ο κ. Ευσταθίου επισήμανε ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα που προβλέπονται σε ανάλογες περιπτώσεις, καθώς όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η Κλεμπσιέλα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μικρόβια μέσα στα πλαίσια των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, που είναι, ωστόσο, συνήθεις στα νοσοκομεία.

Θάνατοι από το βακτήριο, έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ, αλλά και στο Ισραήλ όπου το 2007 καταγράφηκαν δεκάδες θάνατοι και εκατοντάδες κρούσματα, ενώ και στην Ισπανία την ίδια χρονιά τουλάχιστον τρία νεογνά έχασαν τη ζωή τους σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η Κλεμπσιέλα συνήθως εντοπίζεται στο στόμα, το δέρμα και στα έντερα και μπορεί να προκαλέσει πνευμονία.

Η μεγάλη χρήση αντιβιοτικών στη Δύση οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από βακτήρια τα οποία είναι ανθεκτικά στα φάρμακα .

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *