Κόσμος

Τσάβες:Αν θέλετε την ειρήνη πρέπει να είστε έτοιμοι για πόλεμο

tsaves_copyΕπιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έστειλε η κυβέρνηση της Κολομβίας για να διαμαρτυρηθεί για τις “απειλές πολέμου” από μέρους της Βενεζουέλας, μετά τις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο Ούγκο Τσάβες, μιλώντας σε αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του και καλώντας τους να είναι “έτοιμοι” για το ενδεχόμενο σύρραξης.

“Αν θέλετε την ειρήνη πρέπει να είστε έτοιμοι για πόλεμο”, τόνισε ο Τσάβες. Εδώ και μήνες, ο Τσάβες δηλώνει ότι η στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψαν τον Οκτώβριο οι ΗΠΑ και η Κολομβία ενδεχομένως αποτελούν πρόκριμμα για μια ενδεχόμενη επίθεση του Αμερικάνικου στρατού εναντίον της Βενεζουέλας από το έδαφος της Κολομβίας.
Ωστόσο, Ουάσινγκτον και Μπογοτά απορρίπτουν, φραστικά, κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, και επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι στόχος της συνεργασίας τους είναι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της δράσης των αριστερών ανταρτών εντός της Κολομβίας. Ανακοινωθέν του Υπουργείου Εξωτερικών της Κολομβίας ανέφερε ότι εστάλη επιστολή στο ΣΑ του ΟΗΕ “σχετικά με τις απειλές της Βενεζουέλας να κάνει χρήση βίας εναντίον της Κολομβίας”, προσθέτοντας πως “η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε να διανεμηθεί η επιστολή σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

Την Τετάρτη, ο Τσάβες επανήλθε στο θέμα, εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν από τα ΜΜΕ. “Ο στρατός της Βενεζουέλας έχει ειρηνικούς σκοπούς”, τόνισε, και πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες χρησιμοποιούν τις ένοπλες δυνάμεις τους για να αμυνθούν σε περίπτωση εισβολής. Ο αριστερός Τσάβες και ο δεξιός Κολομβιανός πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε αντάλλαξαν φραστικά πυρά αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, και η κλιμάκωση της έντασης οδηγεί σε κατακόρυφη μείωση το διμερές εμπόριο, που ανήλθε σε 7 δις δολάρια πέρυσι.
Επικριτές του Ουρίμπε τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει την ένταση με τη Βενεζουέλα για να συνεγείρει σοβινιστικά αντανακλαστικά στο εσωτερικό και να αυξήσει το ποσοστό του εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2010. Ο Ουρίμπε είναι ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια περιφέρεια όπου κυριαρχούν αριστεροί και κεντροαριστεροί ηγέτες τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *