Επικαιρότητα

Προβληματισμός από την έκρηξη στο κτήριο του The Mall στο Μαρούσι

THE-MALL-ATHENS-1

Προβληματισμό στην κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα έφερε το νέο κρούσμα βίας που σημειώθηκε σήμερα, Κυριακή, με την έκρηξη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο εμπορικό κέντρο The Mall στο Μαρούσι. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, ενώ προεδρεύει ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό το γεγονός ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε ώρα που στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν παιδιά.
Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στόχος της επίθεσης ήταν «η δημοκρατική ομαλότητα, η κοινωνική ειρήνη και η προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας» και ζητά ομόφωνη καταδίκη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Αναλυτικά, το υπουργείο αναφέρει:
«Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος εξερράγη σήμερα το πρωί σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, δεν στόχευε μόνο το συγκεκριμένο κτίριο. Στόχευε τη δημοκρατική ομαλότητα, την κοινωνική ειρήνη και την προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η ώρα αυτή είναι ώρα κρίσης για όλους. Δεν αρκεί η φραστική καταδίκη του συγκεκριμένου συμβάντος. Απαιτείται απόλυτη απομόνωση της βίας και της τρομοκρατίας από τον πολιτικό κόσμο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα: η Δημοκρατία μας ούτε πτοείται ούτε τρομοκρατείται».

 

Καταδικάζουν την επίθεση τα κόμματα
Ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζουν την επίθεση εξέδωσαν τα πολιτικά κόμματα.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει «με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την σημερινή εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια στο εμπορικό κέντρο THE MALL στο Μαρούσι» και σημειώνει ότι «αποτελεί κεκτημένο των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου η καταδίκη των τρομοκρατικών και τυφλών πράξεων βίας. Η απομόνωση τέτοιων ενεργειών χωρίς συμψηφισμούς, πολιτικές σκοπιμότητες και επικίνδυνες ερμηνείες αποτελεί την ενδεδειγμένη στάση».

Από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε επίσης ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο The Mall, σε ένα χώρο που πολλοί πολίτες, κυρίως νέοι, επιλέγουν για την κυριακάτικη βόλτα τους, δείχνει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο είδος τρομοκρατίας που όχι απλά επιλέγει συμβολικούς στόχους, αλλά επιδιώκει νεκρούς και αίμα.
» Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο καταδικάζει έντονα και κατηγορηματικά αυτή την δολοφονική επίθεση που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ πλέον κατάλογο των αντίστοιχων κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και προειδοποιεί όλους όσους επιδιώκουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος ότι δεν θα τα καταφέρουν. Η Πολιτεία θα αντιδράσει.
» Ευχόμαστε στους δύο ελαφρά, ευτυχώς, τραυματίες γρήγορη και καλή ανάρρωση.
» Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημερώθηκε σχετικά από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια».
Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει «την καταδίκη της για την επίθεση στο ‘The Mall’, όπως και για κάθε άλλη πράξη βίας. Η σημερινή εγκληματική ενέργεια αποτελεί πράξη τυφλής βίας και μάλιστα σε ένα χώρο που υπήρχαν μικρά παιδιά. Η τρομοκρατία, πλέον, απειλεί την κοινωνία».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ, το οποίο αναφέρει ότι «καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι. Είναι μια άκρως επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια. Εντάσσεται στο σχεδιασμό εκφοβισμού του λαού και προσφέρει υπηρεσίες σε όσους επιδιώκουν την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής και τρομοκράτησης του λαού».

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο υπεύθυνος του τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Καπερνάρος, σε δήλωσή του είπε: «Τα σημάδια πληθαίνουν και πολλαπλασιάζονται. Η κυβέρνηση καλείται τώρα, αφού απέτυχε στην προληπτική της δράση, να επέμβει κατασταλτικά και να προστατεύσει τους Έλληνες Πολίτες από τις συνεχιζόμενες εγκληματικές ενέργειες ακραίων στοιχείων, που καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας. Όταν την πατρίδα μας την τραυματίζουν η αλλοδαπή και η ημεδαπή τρόικα, δεν χρειάζονται τέτοια χτυπήματα, που αποπροσανατολίζουν και κυρίως προβληματίζουν».

 

Δύο τραυματίες

Από την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε στις 10.50 το πρωί, τραυματίστηκαν ελαφρά δύο υπάλληλοι εταιρείας σεκιούριτι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στον πρώτο όροφο του εμπορικού κέντρου, μέσα σε κάδο απορριμμάτων και δίπλα από κατάστημα τράπεζας. Από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές.
Οι δύο άνδρες τραυματίστηκαν ελαφρά στην κνήμη και την πλάτη, από θραύσματα υαλοπινάκων, και αναμένεται ότι θα πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο ίσως και εντός της ημέρας. Ο χώρος έχει αποκλειστεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται πυροτεχνουργοί, άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και δύο ασθενοφόρα. Στο μικροσκόπιο των ερευνών έχει μπει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στο κτήριο. Οι δρόμοι γύρω από το εμπορικό κέντρο είναι κλειστοί, ενώ, παράλληλα, με εντολή της Αστυνομίας παραμένει κλειστό το τμήμα του Προαστιακού από Μεταμόρφωση έως Δουκίσσης Πλακεντίας. Τα δρομολόγια του Προαστιακού εκτελούνται κανονικά από και προς το σταθμό του Κιάτου έως το σταθμό της Μεταμόρφωσης και από και προς το σταθμό της Δ. Πλακεντίας έως το Αεροδρόμιο. Τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ πραγματοποιούνται από τον Πειραιά μέχρι τον σταθμό «Ειρήνη».

 

Δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα
Σημειώνεται ότι πενήντα λεπτά πριν από την έκρηξη έγιναν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην «Ελευθεροτυπία» και στην ιστοσελίδα zougla.gr.

Συγκεκριμένα, στις 9:55 άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα, και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα σε 50 λεπτά και ζητούσε να εκκενωθούν το κτήριο και η περίμετρος από την πλευρά της οδού Ανδρέα Παπανδρέου. Ακολούθησε δεύτερο προειδοποιητικό τηλεφώνημα στις 9:58 στη zougla.gr. Ο άγνωστος δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε ότι θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης.

Η αστυνομία ενημερώθηκε άμεσα και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες μαζί με την υπηρεσία ιδιωτικής ασφάλειας του εμπορικού κέντρου εκκένωσαν το χώρο. Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διαδικασία της εκκένωσης αλλά οι πολίτες -περίπου 200 άτομα- είχαν απομακρυνθεί και στο χώρο υπήρχαν μόνο οι άνδρες σεκιούριτι και αστυνομικοί. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μικρής ισχύος.

[ΕΚΛΟΓΙΚΑ -η πολιτική στο Διαδίκτυο @ apn]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *