ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

World Of Goo: Το παιχνίδι της χρονιάς που ΠΡΕΠΕΙ να παίξετε!

Αν έπρεπε από όλες τις φετινές κυκλοφορίες παιχνιδιών να ξεχωρίσω μία, με απώτερο σκοπό να την προτείνω δίχως επιφυλάξεις σε κάθε gamer – περιστασιακό ή φανατικό, νέο ή μεγαλύτερο σε ηλικία – τότε αναμφίβολα, αυτή θα ήταν το World Of Goo.

Ίσως, οι περισσότερο σχετικοί με το αντικείμενο, να ξαφνιάστηκαν γιατί περίμεναν στο τέλος της προηγούμενης πρότασης να διαβάσουν κάτι από τα Spore, Fallout 3, Mass Effect, Crysis Warhead, Dead Space ή κάποιο άλλο πασίγνωστο τίτλο. Μην παραξενεύεστε, επίσης, αν ακούτε πρώτη φορά για το World Of Goo. Βλέπετε, το παιχνίδι αναπτύσσεται και διανέμεται από ανεξάρτητους δημιουργούς, οπότε δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να έχει την ίδια διαφήμιση και ίση προώθηση με τους υπόλοιπους τίτλους των μεγάλων studios.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Το World Of Goo συγκαταλέγεται στην κατηγορία των games που ονομάζεται puzzle. Θα λέγαμε ότι το παιχνίδι από πλευράς gameplay αντιστοιχεί περισσότερο στην παλιά καλή σχολή, αυτήν που έβγαλε κλασσικά και διαχρονικά παιχνίδια όπως το Tetris. Κατ’ επέκταση, το μότο που περιγράφει καλύτερα την φιλοσοφία του παιχνιδιού, είναι το γνωστό στους παλαιότερους (και δη στους arcade gamers), “easy to play, hard to master”. Σε αρκετούς, μάλιστα, θα ξυπνήσει μνήμες από άλλο ένα παιχνίδι της ίδιας κατηγορίας, που έχει γράψει την δικιά του ιστορία στο χώρο του gaming: το Lemmings.

O Κόσμος των Goo, λοιπόν, είναι ένας πλανήτης που περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – έναν πληθυσμό από μικρά σφαιρικά όντα που λέγονται Goo. Αυτές οι μπάλες Goo αποτελούνται από μία κολλώδη ουσία, η οποία τους παρέχει την δυνατότητα να συνδέονται μεταξύ τους και ενωμένες να φτιάχνουν διάφορες κατασκευές. Ο γρίφος σε αυτό το puzzle game έγκειται στην χρησιμοποίηση αυτών των κατασκευών από τον παίκτη για να μεταφέρει τα Goo από το ένα σημείο της πίστας σε ένα άλλο αποφεύγοντας τα εμπόδια. Ο κόσμος των Goo διέπεται, όμως, από τους νόμους της φυσικής… και έτσι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και έννοιες όπως βαρύτητα, τριβή, επιτάχυνση, άνωση κτλ. Οι κατασκευές μπορούν να είναι απλές ή πολύπλοκες, μικρές ή μεγάλες, ξεκινούν από μικρούς πύργους και γέφυρες και φθάνουν μέχρι εκεί που σταματά η φαντασία του παίκτη ή μέχρι εκεί που επιτρέπει το τερέν της πίστας.

Στην ουσία είναι ένα physics puzzle game, συγγενές με το εξαιρετικό, επίσης, Crayon Physics Deluxe. Η ιδέα του ακούγεται απλή… και είναι! Το παιχνίδι, όμως, δεν σταματά εκεί – την εξελίσσει συνεχώς μέχρι το τέλος. Χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια και συνολικά περιλαμβάνει 48 πίστες. Καθώς προχωράτε, τόσο αυξάνει κλιμακούμενα και η δυσκολία, νέα εμπόδια εισάγονται στο gameplay: λόφοι, καρφιά, τροχοί, ανεμόμυλοι, φωτιά και πολλά άλλα. Όταν θα τερματίσετε δε το παιχνίδι θα έχετε χρησιμοποιήσει μια ντουζίνα διαφορετικών ειδών Goo, από αναρριχώμενα μέχρι πετούμενα. Σε κανένα σημείο του, βέβαια, το παιχνίδι δεν γίνεται εξαιρετικά δύσκολο ενώ παράλληλα παρέχει τρία skips σε κάθε κεφάλαιο ώστε να συνεχίσει ο παίκτης στο επόμενο επίπεδο ακόμα και αν δεν κατάφερε να ολοκληρώσει πλήρως το προηγούμενο.

Ολόκληρος ο χειρισμός γίνεται με το ποντίκι και μοναδικά προαπαιτούμενα για να ευχαριστηθεί κάποιος το παιχνίδι είναι η εξοικείωση με βασικούς μηχανισμούς του (point and click, drag and drop) καθώς και κοινή λογική για την επίλυση των παζλ. Είναι δηλαδή προσβάσιμο και για τα μικρά παιδιά αρκεί να έχουν ξαναδουλέψει με mouse (πιστεύω οι γονείς του log.gr δεν θα έχουν εδώ κανένα πρόβλημα). Οπτικά και ηχητικά το παιχνίδι είναι εξαιρετικό. Το περιβάλλον αναπαριστάται σε δύο διαστάσεις και τα καρτουνίστικα γραφικά μαζί με τον έντομο χρωματισμό, του προσδίδουν ένα ιδιαίτερο σουρεαλιστικό στυλ (άλλοτε μοιάζει σαν να πρόκειται για παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων και άλλοτε σαν να ξεπήδησε από ταινία του Tim Burton). Ο ήχος ξεχωρίζει τόσο από την πλευρά των μουσικών κομματιών του όσο και από τα μικρά ειδικά εφέ που διανθίζουν το τελικό σύνολο.

Επιπρόσθετα, όσους αγγίξει η υπερρεαλιστική μορφή έκφρασης των δημιουργών του, θα παρατηρήσουν πληθώρα θεμάτων προς προβληματισμό: βιομηχανοποίηση, σύγχρονος τρόπος ζωής, υπερκατανάλωση, υπερπληροφόρηση, καταστροφή φυσικών πόρων, εναλλακτικές πηγές ενέργειας κ.α. – κάτι που δύσκολα συναντάται σε παιχνίδια της κατηγορίας του.

Ένας έμπειρος παίκτης θα τερματίσει όλες τις πίστες του World Of Goo, κατά πάσα πιθανότητα, σε λιγότερο από δέκα ώρες. Το παιχνίδι, παρόλα αυτά, δεν τελειώνει εδώ. Όπως τα παλιά παιχνίδια της χρυσής εποχής των arcade, έτσι και το World Of Goo προσφέρει σημαντικό replay value. Όλες οι περίσσιες μπαλίτσες Goo που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ο παίκτης, είναι διαθέσιμες σε μια ειδική πίστα. Αυτή είναι ένα massively multiplayer online puzzle game στο οποίο συναγωνίζονται παίκτες από όλο τον κόσμο με στόχο να φτιάξουν τον ψηλότερο πύργο με Goo και να μπουν στις λίστες με τους καλύτερους παίκτες. Υπάρχουν λίστες με high scores και για κάθε πίστα από τις υπόλοιπες ξεχωριστά για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους. Προσφέρεται και ένα ειδικό mode που ανταμείβει τον παίκτη με σημαιούλες και περισσότερα Goo αρκεί να τερματίσει τα επίπεδα κάτω από αυστηρούς περιορισμούς π.χ. χρόνος και κινήσεις.

Φυσικά, το World Of Goo, όπως και κάθε ανθρώπινο δημιούργημα, δεν είναι αψεγάδιαστο. Αν αναλογιστεί κανείς, όμως, ότι το παιχνίδι που αναπτύχθηκε από την ανεξάρτητη 2D Boy, απασχόλησε κατά βάση 2 μονάχα developers (τους ιδρυτές της δηλαδή!), οι όποιες μικρές ατέλειες εξανεμίζονται μπροστά στο τελικό αποτέλεσμα και δεν είναι καν άξιες αναφοράς. Το παιχνίδι είναι ένας multi platform τίτλος και ως εκ τούτου είναι διαθέσιμος για Windows, Mac OS X, Nintendo Wii, ενώ παράλληλα η έκδοση για Linux βρίσκεται σε beta στάδιο. Κοστίζει γύρω στα 20 δολάρια και δεν φέρει κανένα είδος DRM ή copy protection.

Το παιχνίδι τυγχάνει εξαιρετικής αποδοχής από τους κριτικούς, τόσο από μεγαθήρια του χώρου που το εκθειάζουν όπως το Gamespy (5/5) και το Gamespot (9/10), όσο και από μικρούς άγνωστους reviewers. Ακολουθεί ένα video review:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OerU4e64auk&eurl[/youtube]

Εν κατακλείδι, games επικών διαστάσεων τύπου Mass Effect, Fallout  ή games τεχνικής αρτιότητας τύπου Crysis θα ξαναβγούν στο άμεσο μέλλον από κάποια μεγάλη ομάδα δημιουργίας… Διαμαντάκια indie προγραμματιστών, όμως, σαν το World Of Goo, κάθε πόσο έχουμε την τύχη να βλέπουμε?

…από: stelaras (Steliosss G.)

2 σκέψεις σχετικά με το “World Of Goo: Το παιχνίδι της χρονιάς που ΠΡΕΠΕΙ να παίξετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *