ΕπικαιρότηταΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αμερικανικο-σκοπιανό σχέδιο με υπογραφή Νίμιτς

Απόρρητο τηλεγράφημα του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο αποδεικνύει μυστική συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με τα Σκόπια φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής”. Στο ρεπορτάζ αποκαλύπτεται ότι η πρόταση που κατέθεσε ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς είχε προταθεί από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και καταγραφόταν σε τηλεγράφημα που έστειλε η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια τον περασμένο Ιούλιο. Με αποδέκτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Γενικό επιτελείο των Ηνωμένων Πολιτειών η Αμερικανίδα διπλωμάτης, Γκίλιαν Μιλοβάνοβιτς σημειώνει προκλητικά ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί με την παράκαμψη της Ελλάδας στο θέμα της γλώσσας και της εθνικότητας με εσωτερικά έγγραφα του ΟΗΕ.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος σε δήλωσή του σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη θέση την οποία έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση. Πρώτον, διαπραγμάτευση νοείται αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ και δεύτερον, η θέση μας είναι σύνθετη ονομασία με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στον “Αδέσμευτο Τύπο της Κυριακής” αναφερόμενη στο Σκοπιανό, τονίζει τη σταθερή θέση της Ελλάδας, για μια “σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων”. Υπενθυμίζει επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει βέτο και για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά της η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, χωρίς να επιβεβαιώνει ούτε να διαψεύδει την ύπαρξη του εγγράφου, επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διαδικασία του διεθνούς Οργανισμού.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας στο θέμα της ονομασίας, το συντομότερο δυνατό. Όπως κι άλλες ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις κατά διαστήματα προσφέρουμε τις παρατηρήσεις μας στον Μάθιου Νίμιτς στην διάρκεια της δεκαετούς υπηρεσίας του ως διαμεσολαβητής του ΟΗΕ”, ανέφερε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας, αρνούμενος ουσιαστικά να σχολιάσει το επίμαχο έγγραφο.

“Ο κ. Νίμιτς έχει δηλώσει ότι καλωσορίζει βοήθεια από όλες πλευρές για να λυθεί το θέμα της ονομασίας αλλά ασφαλώς δεν εργάζεται για τα συμφέροντα κάποιας κυβέρνησης ή δεν δέχεται οδηγίες από κάποια κυβέρνηση. Είναι ένας αμερόληπτος διαμεσολαβητής”, δήλωσε στην ΝΕΤ εκπρόσωπος της γραμματείας του ΟΗΕ.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε:

“Αυτά τα οποία εμείς οι Έλληνες πιστεύαμε πως γίνονταν, δηλαδή πως η κυρία Ράις και οι συνεργάτες της επηρέαζαν ευθέως τις προτάσεις του κ. Νίμιτς, αποδείχθηκαν με τις αποκαλύψεις της Εφημερίδας το “Έθνος της Κυριακής”. Τώρα πια αποτελούν αναμφισβήτητα γεγονότα, τα οποία προέκυψαν με την ανοχή – αν όχι και με τις ευλογίες έως ενός ορισμένου σημείου – της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την επανεξέταση της εθνικής μας στρατηγικής αποδεικνύεται έγκυρη και ακέραιη. Και ακόμη η ελληνική κυβέρνηση πρέπει αμέσως να ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Μάθιου Νίμιτς”.

“Και αυτές οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν την ορθότητα των καταγγελιών του ΚΚΕ για το ρόλο των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Βαλκάνια στην κατεύθυνση δημιουργίας κρατών προτεκτοράτων. Επίσης αναδεικνύουν το πόσο αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη είναι η πολιτική που περιορίζει ή ανάγει ως κύριο πρόβλημα με την FYROM το ζήτημα του ονόματος. Ο ελληνικός λαός πρέπει να βγάλει γενικότερα συμπεράσματα για το ρόλο των ιμπεριαλιστών, των “συμμάχων” των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ” ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ .

“Εμείς έχουμε καταγγείλει, από πέρσι στη Βουλή, τον υπόγειο ρόλο του κ. Νίμιτς. Ο διαμεσολαβητής, λειτουργεί βάσει των οδηγιών που παίρνει από τους Αμερικάνους. Είναι τραγικό, η κ. Μπακογιάννη να μην έχει αντιληφθεί τόσο καιρό τον ρόλο του. Ελπίζουμε, ότι η κυβέρνηση μετά απ’ αυτό, θα σοβαρευτεί και θα σταματήσει πάραυτα τις διαπραγματεύσεις”, σημείωσε με ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ .

Διαψεύδουν τα Σκόπια

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σε ανακοίνωση της το βράδυ, σχετικά με αναφορές από μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων για σημερινό δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής, “διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι υπάρχει οποιοδήποτε μυστικό σχέδιο ή οποιαδήποτε σχέδια σχετικά με το θέμα της ονομασίας και την εκκρεμότητα με την Ελλάδα”.

Παράλληλα, η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, “να μην πέφτουν θύματα εικασιών από διάφορες πλευρές και εικασιών που εξυπηρετούν διάφορα συμφέροντα και στο μέλλον, όλες τις σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα πλέον ευαίσθητα ζητήματα για το “μακεδονικό” κράτος και το “μακεδονικό” έθνος, να τις επιβεβαιώνουν από τα αρμόδια θεσμικά όργανα”.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *