Επικαιρότητα

Αντιδράσεις για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

ergazomenes_gynaikes1Πέντε έως 17 επιπλέον χρόνια θα υποχρεωθούν να εργαστούν περίπου 100.000 γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι, που προσελήφθησαν μεταξύ 1983 και 1992, με την αναμενόμενη καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σχετικά με την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που εκδόθηκε την Πέμπτη. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμένεται να δώσει στη χώρα μας περιθώριο προσαρμογής. Η ΑΔΕΔΥ που υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση έχει τρόπους να μπλοκάρει την εφαρμογή της απόφασης, πραγματοποίησε το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οδό Αμαλίας. Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στη Θεσσαλονίκη, έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης.

Ψυχραιμία συστήνει η κυβέρνηση – Ανησυχία από τα συνδικάτα

Μιλώντας στη ΝΕΤ και στην εκπομπή “Πρώτη Γραμμή”, η υφυπουργός Απασχόλησης, Σοφία Καλαντζάκου, ζήτησε ψυχραιμία και υπομονή ώστε να εξεταστεί σε όλες τις πτυχές της η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και κυρίως όσον αφορά στο χρονικό περιθώριο που δίνει για την εφαρμογή της απόφασης.

Σημασία έχει με ποιον τρόπο θα ληφθούν υπόψη τα όσα δεσμευτικά προβλέπει η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος υπογραμμίζοντας πως η απόφαση αναφέρεται στις εργαζόμενες στο δημόσιο τομέα και όχι στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Αντώναρος εντός της ημέρας θα υπάρχουν για το θέμα ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος ώστε να υπάρχει η συνεννόηση αλλά και η σχετική διαπραγμάτευση για την υλοποίηση της απόφασης.

Καθησυχαστικός εμφανίσθηκε ο υπουργός οικονομίας. Η Κυβέρνηση θα μελετήσει το σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα συνεργασθεί στενά με την ΑΔΕΔΥ και θα ξεκινήσει άμεσα τη διαβούλευση με την Ευρωπαική Επιτροπή προκειμένου να βρεθεί λύση συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο αλλά και δίκαιη ιδίως προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των κεκτημένων δικαιωμάτων των γυναικών,τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.Το θέμα δεν προσφέρεται ούτε για κομματική εκμετάλλευση, ούτε για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και είναι αυτονόητο ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός για τις εργαζόμενες γυναίκες στο Δημόσιο και τις Ένοπλες Δυνάμεις,πρόσθεσε ο κ. Παπαθανασίου.

“Οι αλλαγές δεν θα είναι άμεσες, θα γίνουν σε διάστημα δυο ετών. Θα προηγηθούν ρυθμίσεις εξομάλυνσης” επισήμανε μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8, ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Μαγγίνας, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση για δημιουργία ταμείου συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων.

Οι ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση ότι το σύστημα είναι κοινωνικής ασφάλισης και όχι επαγγελματικής, επεσήμανε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπασπύρο, η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου είναι πιστή στον ακραίο φιλελεύθερο συντηρητισμό και φέρνει το μείζον θέμα του αν η ασφάλιση είναι κοινωνική ή επαγγελματική. “Η κυβέρνηση πρέπει με σαφήνεια να απαντήσει στους εργαζόμενους”, σημείωσε ο κ. Παπασπύρος, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αρχίσει άμεσα ο διάλογος με την ΑΔΕΔΥ προκειμένου να μην έχουμε μαζική φυγή εργαζομένων από το Δημόσιο.

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, είπε ότι εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει την απόφαση θα θιγούν ως και 150.000 γυναίκες και τόνισε ότι οι τρίτεκνες και πολύτεκνες θα πληρώσουν το μάρμαρο καθώς θα αναγκαστούν να εργαστούν ως και 17 έτη επιπλέον. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη υπάρχει έντονη ανησυχία των εργαζομένων και κύμα φυγής από το δημόσιο το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στα ταμεία. Επιπλέον τόνισε ότι αν συνταξιοδοτηθούν πρόωρα επιπλέον 20.000 γυναίκες θα πάρουν εφάπαξ το 2020.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

” Πολύ αργά για δάκρυα για μια κυβέρνηση που δεν έκανε απολύτως τίποτε για να προλάβει αυτή την καταδίκη. (…)Υπήρξε απουσία πυγμής και διαπραγματευτικής ικανότητας. Υπήρξε απροθυμία να υπερασπίσουμε το θέμα με τα σωστά επιχειρήματα, με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και δεν υπήρξε καμία ουσιαστική προσπάθεια διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν αυτό φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτή η καταδικαστική απόφαση αποτελεί ένα τεκμήριο αμαχητί παράδοσης του ελληνικού δημοσίου με ευθύνη της κυβέρνησης, παράδοσης στην άποψη, ότι το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, είναι επαγγελματική σύνταξη, σχολίασε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

“Η λύση είναι να”πάρουμε” από τα χέρια της Επιτροπής το νομικό της επιχείρημα. Η λύση είναι η διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ για να βρεθεί άλλη διοικητική και θεσμική οδός, ούτως ώστε οι συντάξεις ανδρών και γυναικών να μπορούν να θεωρούνται ασφαλιστικές παροχές δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και όχι επαγγελματικές συντάξεις. Υπάρχει τρόπος, υπάρχει και νομική διέξοδος και το ΠΑΣΟΚ καλεί την Κυβέρνηση έστω και τώρα κατόπιν εορτής να σοβαρευτεί και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ΑΔΕΔΥ. Για να δώσει έστω και εκ των υστέρων λύση σε ένα πρόβλημα και σε μια καταδίκη της χώρας, την οποία η ίδια η κυβέρνηση με την ολιγωρία της, και ίσως εκ του πονηρού, δημιούργησε” σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το Κίνημα προτίθεται να καταθέσει πρόταση νόμου αφ’ ενός για τη σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, προκειμένου να τακτοποιηθεί το ζήτημα της ασφάλισης στο Δημόσιο, αφ’ ετέρου για να κυρωθεί στη Βουλή η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, είπε ότι ‘καταρχάς πρέπει να έρθει στην Βουλή η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αφετέρου πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κινήσεις κατοχύρωσης των εργαζομένων μητέρων με μια αλλαγή στο νομικό πρόσωπο, ώστε να υπάρξει μια ομαλή μεταβατική περίοδος. Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε αυτά, εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι πρέπει”.

Το ΚΚΕ καταλόγισε στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τεράστιες ευθύνες, “γιατί ενώ γνώριζαν τις αποφάσεις της ΕΕ, συμφωνούσαν και τις υλοποιούσαν ψηφίζοντας αντι-ασφαλιστικούς νόμους, ταυτόχρονα έκρυβαν ή προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τους στόχους και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής.”

“Η απόφαση αυτή έρχεται να συμπληρώσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και εντάσσεται στο σχεδιασμό κλιμάκωσης της επίθεσης στα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και προνοιακά δικαιώματα με νέα χειρότερα μέτρα, (ίδρυση επαγγελματικών – ουσιαστικά ιδιωτικών – ταμείων), όπως απαιτεί η ΕΕ και όλα τα τμήματα της πλουτοκρατίας. Αυτή η αντιδραστική απόφαση δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις μόνο για τις εργαζόμενες στο δημόσιο. Στρέφεται συνολικά κατά των εργαζόμενων γυναικών, γιατί καταδικάζει και αυτές στα αυξημένα όρια, που έχουν διαμορφώσει οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για τους άνδρες. Έρχεται σε αντίθεση με το δίκαιο αίτημα για σύνταξη στα 55 για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες. Στρέφεται και κατά των εργαζόμενων ανδρών καθώς σπρώχνει τα όρια συνταξιοδότησης προς τα πάνω. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν αυτή την απόφαση, ούτε την πολιτική της ΕΕ”, σημείωσε το ΚΚΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του Δημήτρη Στρατούλη, κάλεσε την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει αυτή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως μη έχουσα κανένα νομικό, ηθικό και πολιτικό έρεισμα ως προσβλητική για την χώρα μας και ως επιζήμια για τις γυναίκες.

“Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες γιατί δεν έκανε απολύτως τίποτε για να αποτραπεί η παραπομπή της χώρας μας στο Δικαστήριο των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, παρότι αυτή ήταν απαράδεκτη, αφού η Ε.Ε. δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τα ζητήματα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία προβλέπεται να λύνονται με βάση την αρχή της επικουρικότητας από τις χώρες – μέλη. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κρύβεται πίσω από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για να προωθήσει προειλημμένες αποφάσεις της για την οριστική κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών στο δημόσιο, συνεχίζοντας από εκεί που τέλειωσε για τις γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα με τον δικό της αντιασφαλιστικό νόμο 3655/2008”, πρόσθεσε.

“Ακόμη μια αποτυχία πρόνοιας προστίθεται στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για το ασφαλιστικό μετά την καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την χώρα μας. Εμείς εμμένουμε στις προτάσεις μας για το ασφαλιστικό και αναφορικά για την συνταξιοδότηση των γυναικών, προτείνουμε αφαίρεση δύο ετών χρόνου εργασίας για κάθε παιδί και την πλήρη σύνταξη για τις μητέρες 5 παιδιών”, σχολίασε ο Κ. Βελόπουλος για λογαριασμό του ΛΑΟΣ.

Η επίμαχη δεκαετία

Να σημειωθεί ότι η απόφαση αφορά περισσότερες από 140.000 γυναίκες, που εργάζονται στο Δημόσιο, το στρατό και τα σώματα ασφαλείας και δεν έχουν ακόμα κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται όσες εργαζόμενες προσελήφθησαν από 1η Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992 ασχέτως οικογενειακής κατάστασης, οι οποίες θα κληθούν να εργαστούν από 5 έως 17 χρόνια επιπλέον

Οι μητέρες ανηλίκων και οι τρίτεκνες ασφαλισμένες μετά τη 1/1/1993 θα επιβαρυνθούν με 6 έως 10 χρόνια επιπλέον εργασίας.

Εξαιρούνται όσες γυναίκες εργάζονται από 1/1/1993 και δεν θα πάρουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων, γιατί ήδη ισχύουν ενιαία όρια ηλικίας με τους συναδέλφους τους, και όσες ασφαλισμένες έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις και μπορούν να αποχωρήσουν αλλά συνεχίζουν να εργάζονται προσδοκώντας καλύτερη σύνταξη.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *