Επικαιρότητα

Καθησυχαστικοί στην Ελλάδα οι ειδικοί για τη γρίπη των χοίρων

gripi_mΣε ετοιμότητα είναι οι αρχές και στη χώρα μας για τον ιό της γρίπης των χοίρων που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας, καθώς δεν υπάρχει κανένα ύποπτο κρούσμα τόνισε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο με τη συμμετοχή των Προέδρων του Εθνικών Κέντρων Επιχειρήσεων Υγείας και του Κέντρου Έλεγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, η Ελλάδα είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και διαθέτει όλα τα απαραίτητα φάρμακα, που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της γρίπης. Από σήμερα, θα διανέμεται στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” ενημερωτικό υλικό για τα συμπτώματα και τους τρόπους προφύλαξης. Δεν υπάρχει ανησυχία ούτε για τις κτηνοτροφικές μας μονάδες ανακοίνωσε και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σε διαρκή επαγρύπνηση

Σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν ύποπτων περιστατικών είναι οι τέσσερις θάλαμοι αρνητικής πίεσης στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και όλοι οι αντίστοιχοι θάλαμοι στα υπόλοιπα νοσοκομεία.

Επίσης σε πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, Ιπποκράτειο, Άγιος Παύλος) υπάρχουν θάλαμοι αποσυμπίεσης για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και τους υπόλοιπους συναρμόδιους φορείς βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα.

Επίσης επισημάνθηκε ότι υπάρχει ποσότητα των κατάλληλων φαρμάκων ικανή να καλύψει το 12% του συνολικού πληθυσμού, ενώ τονίστηκε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο που κυκλοφορεί για την πρόληψη της κοινής γρίπης δεν καλύπτει τους εμβολιασμένους για τον συγκεκριμένο τύπο ιού.

Όλα τα νοσοκομεία της χώρας ενημερώνονται με ειδική οδηγία για τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο εντοπισμού του ιού Η1Ν1.

Εν τω μεταξύ, διακριτικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”, όπου διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό, ωστόσο. Το αεροδρόμιο επισκέφθηκε και ο Υπουργός Υγείας.

Εξάλλου, όπως δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλο δεν υπάρχει ανησυχία ούτε για τις κτηνοτροφικές μας μονάδες.

Σχετική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στο Υπουργείο Γεωργίας μετά το πέρας της οποίας τονίστηκε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι πραγματοποιούνται συνεχείς και εκτεταμένοι έλεγχοι. Επιστήθηκε η προσοχή ωστόσο για τις χοιροτροφικές μονάδες, όπου οι κτηνίατροι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες ασφαλείας.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα αποστέλλουν φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό στην πρεσβεία του Μεξικού.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως τα συμπτώματα της γρίπης των χοίρων μοιάζουν με αυτά της κοινής γρίπης : υψηλός πυρετός, βήχας, μυαλγίες, πονόλαιμος, πονοκέφαλος και δύσπνοια.

Οι ειδικοί λένε πως αν και είναι μεταλλαγμένος ο νέος ιός μπορεί να αντιμετωπιστεί όταν στους ασθενείς χορηγηθούν αντι-ιοικά και αντιβιοτικά φάρμακα

Για οποιαδήποτε πληροφόρηση που αφορά ύποπτο περιστατικό στη χώρα μας, λειτουργούν οι τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας 210 52 12 054 και 210 52 22 339.

Παγκόσμια ανησυχία από την γρίπη των χοίρων




mexiko_flu_mΠαγκόσμια ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι στο Μεξικό πέθαναν 20 άνθρωποι από τη γρίπη των χοίρων, η οποία θεωρείται ότι είναι υπαίτια και άλλων 48 θανάτων. Μέχρι αυτή τη στιγμή, τα ύποπτα κρούσματα στο Μεξικό ξεπερνούν τα χίλια, ενώ και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγραφεί οκτώ κρούσματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση, ενώ η επικεφαλής του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε ότι αν και  είναι πολύ νωρίς ακόμα  για εκτιμήσεις η γρίπη μπορεί να προκαλέσει μια εν δυνάμει πανδημία. Στη χώρα μας τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης είναι καθυσηχαστικά, όπως προκύπτει μετά τη έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησαν στελέχη των δυο υπουργείων.
“Αυτός ο νέος ιός της γρίπης, ένα μίγμα ιών γρίπης των χοίρων, των ανθρώπων και των πτηνών, δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως και η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα”, δήλωσε η Τσαν στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη.

Οι χώρες που δεν έχουν πληγεί “πρέπει να εντείνουν την επιφυλακή τους”, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη της κατάστασης είναι “απρόβλεπτη”.

Μια έκτακτη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που θα συνεδριάσει σύντομα, θα συμβουλεύσει την γενική διευθύντρια του ΠΟΥ σχετικά με ζητήματα όπως η ενδεχόμενη αλλαγή του επιπέδου συναγερμού πανδημίας του ΠΟΥ, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 3 σε μια κλίμακα από το 1 ως το 6.

Είναι “πρόωρο σ’ αυτό το στάδιο” να ανακοινώσει ο ΠΟΥ οποιεσδήποτε ταξιδιωτικές οδηγίες, καθώς χρειάζονται καλύτερη ανάλυση των κρουσμάτων καθώς και πρόσθετα κλινικά δεδομένα, δήλωσε η Τσαν.

“Πάντως, κατά την εκτίμηση τολυ ΠΟΥ, η κατάσταση είναι σοβαρή”, τόνισε.

Οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές κήρυξαν χθες κατάσταση συναγερμού για τον ιό της γρίπης των χοίρων που έχει εκδηλωθεί στο Μεξικό.

Στην Πόλη του Μεξικού έκλεισαν οι κινηματογράφοι και τα μουσεία και ματαιώθηκαν δημόσιες εκδηλώσεις για να αποφευχθεί η περαιτέρω μετάδοση του ιού.

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η γρίπη έχει προκαλέσει το θάνατο 20 ανθρώπων και μπορεί να ευθύνεται για άλλους 48 θανάτους.

Ο υπουργός Υγείας Χοσέ Άνχελ Κόρντοβα ενθάρρυνε τους πολίτες να αποφεύγουν τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός και να φορούν στο πρόσωπο μάσκες χειρουργείου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι κάποιο εμβόλιο θα μπορούσε να βοηθήσει κατά του νέου αυτού στελέχους του ιού της γρίπης.

Η μεξικανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από την γρίπη έχασαν τη ζωή τους 20 άτομα και μπορεί να ευθύνεται για το θάνατο ακόμη 48. Συνολικά έχουν αναφερθεί σ’ όλη την χώρα 1.004 ύποπτα κρούσματα. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι ηλικίας από 25 μέχρι 45 ετών.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι οι δύο ποδοσφαιρικές συναντήσεις για το πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας που είχαν προγραμματιστεί για αύριο Κυριακή στο Μεξικό θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της μεξικανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Στην Καλιφόρνια, ο Τζιλ Τσάβες, διευθυντής του Κέντρου Μολυσματικών Ασθενειών δήλωσε ότι πολύ περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να έλθουν στο φως καθώς γίνονται εξετάσεις σε ασθενείς. Η αμερικανική Kυβέρνηση ανακοίνωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη την κατάσταση.

Ο ασκών χρέη διευθυντή των CDC, δρ Ρίτσαρντ Μπέσερ, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική ενημέρωση ότι είναι πιθανότατα πολύ αργά να καταβληθούν προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας με τον εμβολιασμό, τη θεραπευτική αγωγή ή την απομόνωση των ανθρώπων.

“Υπάρχουν πράγματα που βλέπουμε τα οποία υποδηλώνουν πως ο περιορισμός δεν είναι πολύ πιθανός”, είπε.
Είπε πως τα κρούσματα στις ΗΠΑ και τα κρούσματα στο Μεξικό οφείλονται πιθανότητα στον ίδιο ιό. “Έως τώρα τα γενετικά στοιχεία που εξετάσαμε είναι τα ίδια”. Ωστόσο ο Μπέσερ είπε πως δεν είναι σαφές γιατί ο ιός προκαλεί τόσους θανάτους στο Μεξικό και μία τόσο ήπια ασθένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνεδρίαση ΚΕΛΠΝΟ

Με εντολή των Υπουργών Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη συνεδρίαση των εκπροσώπων των δυο Υπουργείων στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Αντικείμενο της συνεδρίασης οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των ανθρώπινων περιστατικών με γρίπη των χοίρων σε περιοχές του Μεξικού και των νότιων Πολιτειών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως τονίστηκε πρόκειται για ένα καινούργιο στέλεχος του ιού της γρίπης του χοίρου, τύπου Α (Η1Ν1), που μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα μέχρι σήμερα ανθρώπινα περιστατικά αφορούν περιορισμένους γεωγραφικά πληθυσμούς στις δύο παραπάνω χώρες.

Το Κέντρο Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρακολουθούν το θέμα, και βρίσκονται σε συνεχή και άμεση επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ευρωπαϊκό -και αντίστοιχα ελληνικό- στέλεχος γρίπης του χοίρου Η1Ν1, που έχει απομονωθεί από το 1973 στην Ευρώπη, δεν έχει σχέση με το καινούργιο αυτό στέλεχος της Αμερικής, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα για την ευρωπαϊκή και ελληνική χοιροτροφία.

Επίσης όπως τονίστηκε στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει πρόβλημα δεν υπάρχει πρόβλημα εξάπλωσης της στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Το θέμα παρακολουθείται συστηματικά και επί 24ώρου βάσεως από τους συναρμόδιους φορείς των δύο υπουργείων, το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, την Εθνική Σχολή Δημοσίας Υγείας και το Ινστιτούτο Παστέρ.

Ως πιθανά συμπτώματα θεωρούνται ο πυρετός, ο πονόλαιμος, ο βήχας, οι εμετοί, η διάρροια και οι ναυτίες. Οι ειδικοί προειδοποιούν όσους έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στο Μεξικό να εξεταστούν.

Ουσιαστικοί τρόποι πρόληψης δεν υπάρχουν. Οι γιατροί εκτιμούν πως ούτε το απλό εμβόλιο γρίπης μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση και η τήρηση των απλών κανόνων υγιεινής κρίνεται απαραίτητη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια σκέψη για το “Καθησυχαστικοί στην Ελλάδα οι ειδικοί για τη γρίπη των χοίρων

  • Ας μη φοβόσαστε ότι στην Ελλάδα θα πεθάνει κανένας από τη γρίπη των χοίρων. Και κατοσταριές ακόμα να πεθάνουν από γρίπη των χοίρων, κανένας δεν θα έχει πεθάνει από γρίπη των χοίρων. Όλοι θα έχουν πάει από “λοιμώδες νόσημα”, από “πνευμονία, από “οξεία κυνάγχη”… Κανένας γιατρός δεν ξέρει ούτε τι είναι αυτή η γρίπη των χοίρων. Με πρώτο τον δανδή “υπουργό” Υγείας, αυτόν τα μόνα που τον ενδιαφέρουν είναι ο στόμφος των κενών περιεχομένου ομιλιών του και να είναι το παντελόνι του ατσαλάκωτο. Καλά λένε πως το ψάρι βρωμάει-τι βρωμάει, εδώ έχει αποσαπίσει-από το κεφάλι.
    Όμως από λόγια άλλο τίποτα-θα χορτάσετε ν’ ακούτε για ελέγχους,…για ιχνηλασίες…για ετοιμότητες…για “παρακολουθήσεις” υπόπτων…για εκατόν τόσα νοσοκομεία που είναι έτοιμα να ανοίξουν τους ειδικούς για τη νοσηλεία τέτοιων περιστατικών θαλάμους τους (κανένας τέτοιος θάλαμος δεν υπάρχει)…για…για…
    Ως για το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και το ΕΚΕΠΥ, είναι Κέντρα που ιδρύθηκαν στα χαρτιά για τον κόσμο και για την Ευρώπη. Οι υπάλληλοί τους πηγαίνουν σ’ αυτά μια φορά το μήνα ίσα για να παίρνουν το μηνιάτικο.
    Ας μη φοβούνται λοιπόν οι έλληνες-και αν ακόμα πεθάνουν από γρίπη των χοίρων, δε θα πεθάνουν από γρίπη των χοίρων. Το ΕΚΔΥΠ (Ελλάς Κράτος Δανεικό Υπό Προθεσμία) φροντίζει γι αυτό.

    Γιώργης Χολιαστός

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *