Κόσμος

Διχογνωμίες για την παρέμβαση Ομπάμα υπέρ Τουρκίας

obama_gul_sΜήνυμα προς την ΕΕ να δεχτεί στους κόλπους της την Τουρκία, απηύθυνε από την Πράγα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, με το σκεπτικό ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε ένα “σημαντικό μήνυμα” προς τον μουσουλμανικό Κόσμο. Στην προτροπή του, Παρίσι και Βερολίνο δεν έτειναν ευήκοα ώτα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε πως σε αυτή τη φάση θα πρέπει να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και πως η όποια απόφαση για την έκβασή τους θα πρέπει να ληφθεί με την ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας. Πάντως, σήμερα ο τουρκικός Τύπος θριαμβολογεί ότι η Άγκυρα επέβαλε δραστικούς όρους προκειμένου ν’ αποδεχθεί τον διορισμό του Δανού πρωθυπουργού Άντερς Φογκ Ράσμουσεν στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Υπέρ της τουρκικής ένταξης ο Ομπάμα – Αποστάσεις τηρούν Γαλλία και Γερμανία

Η επίμαχη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου έγινε μόλις μια μέρα πριν από την επίσκεψή του στη γείτονα, όπου θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ανέφερε ότι η ένταξη της στην ΕΕ θα ήταν ένα μέσο για να ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 την αντίθεσή του στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

“Εγώ συνεργάζομαι στενά με τον πρόεδρο Ομπάμα, όμως σ’ ό,τι αφορά την ΕΕ, εναπόκειται στα κράτη μέλη της Ένωσης ν’ αποφασίσουν” τόνισε ο Σαρκοζί.

“Πάντοτε ήμουν αντίθετος στην ένταξη αυτή και παραμένω αντίθετος. Και τολμώ να πω ότι την άποψη της Γαλλίας συμμερίζεται κι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ” πρόσθεσε.

“Η Τουρκία είναι μία πολύ μεγάλη χώρα, σύμμαχος της Ευρώπης και σύμμαχος των ΗΠΑ. Θα πρέπει να παραμείνει ως προνομιούχος εταίρος, κι η θέση μου αυτή παραμένει αμετάβλητη” τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί.

Τις επιφυλάξεις της για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ επανέλαβε και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία, σε δηλώσεις της, τόνισε ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και πως μια “εταιρική σχέση” με την Τουρκία παραμένει μια εναλλακτική λύση. Η Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στη σημασία μιας στενής σχέσης με το μουσουλμανικό κόσμο και ιδιαίτερα με την Τουρκία επισημαίνοντας πως η μορφή την οποία θα λάβει αυτή η σχέση είτε μιλάμε για εταιρική σχέση είτε για πλήρη ένταξη εξακολουθεί να είναι αντικείμενο συζήτησης.

Στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Κομισιόν. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αφού είπε ότι υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ για την ανάγκη να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας, είπε πως στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να συμφωνηθεί κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ αλλά και κατά πόσο η ΕΕ είναι έτοιμη να δεχτεί στους κόλπους της την Τουρκία.

Διευκρίνισε πάντως ότι αυτή η απόφαση θα ληφθεί αργότερα και ότι στην παρούσα φάση θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Καταλήγοντας, εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Και ο Ιταλός πρόεδρος Σίλβιο Μπερλουσκόνι καλωσόρισε τις δηλώσεις Ομπάμα, δηλώνοντας βέβαιος πως η Αγκυρα θα υπερβεί τα εμπόδια που έχουν προκύψει στις συνομιλίες της με τις Βρυξέλλες.

Αντίθετα, τον σκεπτικισμό και τις επιφυλάξεις της Αυστρίας απέναντι σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, επανέλαβε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν στον Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη σημερινή συνάντησή τους, στο περιθώριο της Συνόδου.

Υπονοώντας προφανώς την τουρκική στάση στο θέμα εκλογής του νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο κ. Φάιμαν, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, επισήμανε πως, προπάντων τα πρόσφατα γεγονότα επιβεβαιώνουν αυτές τις επιφυλάξεις.

Ο ίδιος πάντως θεωρεί, όπως είπε, ότι ο κ. Ομπάμα συνέδεσε την υποστήριξή του για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ με τη γενικότερη έκκληση του Αμερικανού Προέδρου για συμφιλίωση, κατά του μίσους και κατά λανθασμένων προκαταλήψεων απέναντι στον ισλαμικό κόσμο.

Διορισμός με ανταλλάγματα

Τα τουρκικά ΜΜΕ, στο σύνολό τους, κάνουν λόγο για δέσμη ανταλλαγμάτων που δέχθηκε η Τουρκία ώστε να μην ασκήσει βέτο στην υποψηφιότητα του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η τουρκική πλευρά απέσπασε τη δέσμευση για το διορισμό Τούρκων σε νευραλγικές θέσεις μέσα στο ΝΑΤΟ και ένας να γίνει αναπληρωτής γγ του ΝΑΤΟ, ένας άλλος θα τοποθετηθεί ως αντιπρόσωπος της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν κι ένας τρίτος θα ορισθεί ως υπεύθυνος για τον αφοπλισμό.

Σημειώνεται πως εξασφαλίστηκε ότι η κυβέρνηση της Δανίας θα προχωρήσει στο κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού Roj TV που είναι γνωστός ως το κανάλι του ΡΚΚ. Επιπλέον, ότι ο ίδιος ο κ. Ράσμουσεν θα “απευθύνει θετικό μήνυμα προς τον μουσουλμανικό κόσμο, όσον αφορά την κρίση που δημιούργησαν οι γελοιογραφίες”.

Σύμφωνα δε με την εφημερίδα “Σταρ” επετεύχθη δέσμευση της ΕΕ για αναβολή ενός έτους της εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου ΕΕ-Τουρκίας που προβλέπει να ανοίξουν τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της Τουρκίας στα κυπριακά αεροσκάφη και πλοία.

Οι ΗΠΑ πάντως δεν επιβεβαιώνουν τα τουρκικά δημοσιεύματα.

Επί ποδός οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας

Ο πρόεδρος Ομπάμα έφθασε απόψε στην τουρκική πρωτεύουσα, όπου θα έχει τη Δευτέρα συναντήσεις με την τουρκική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Κατόπιν θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα δειπνήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, θα παρακαθήσει σε μια στρογγυλή τράπεζα με φοιτητές και θα επισκεφθεί διάφορες ιστορικές τοποθεσίες.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Μουαμέρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι 8.800 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας θα βρίσκονται σε υπηρεσία κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ. Μάλιστα θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε ορισμένες περιοχές της πόλης.

Ο κ. Ομπάμα θα πάρει μέρος μαζί με τον κ Ρασμούσεν στη 2η Σύνοδο της Συμμαχίας των Πολιτισμών που πραγματοποιείται τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη.

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν επτά αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 36 υπουργοί και 13 επί κεφαλής διεθνών οργανισμών.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *