Κόσμος

Δoλάριο και πετρέλαιο ανεβοκατεβάζουν την χρηματιστηριακή αγορά

Μικτή εικόνα εμφάνιζαν το μεσημέρι οι μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με τις μετοχές των παραγωγών εμπορευμάτων να σημειώνουν κέρδη λόγω του νέου ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου και τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών να υποχωρούν μετά την πτώση των πωλήσεων νέων οχημάτων, στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου το Μάρτιο. Πτωτικά κινείται ο δείκτης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ.

Το ευρώ ενισχύθηκε αρχικά έναντι του δολαρίου, επωφελούμενο από δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, που παρείχαν ενδείξεις ότι κύριο μέλημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, αλλά υποχώρησε ελαφρά στη συνέχεια στα χθεσινοβραδινά επίπεδα μετά την αιφνίδια εξασθένηση της εμπιστοσύνης θεσμικών επενδυτών και αναλυτών στη γερμανική οικονομία τον Απρίλιο.
Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, ανερχόμενη στα 112,97 δολάρια το βαρέλι, καθώς και η τιμή του μπρεντ στα 110,91 δολάρια, λόγω της διακοπής της προσφοράς μεξικανικού αργού και καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αντισταθμίσουν την πτώση του αμερικανικού νομίσματος.

Η εκτίναξη σε επίπεδα ρεκόρ των τιμών των προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου και των προθεσμιακών συμβολαίων ρυζιού στις ΗΠΑ και η ενίσχυση των τιμών των προθεσμιακών συμβολαίων καλαμποκιού σε επίπεδα πλησίον του ιστορικού ρεκόρ, έδωσαν σήμερα ώθηση στις τιμές των μετοχών των παραγωγών εμπορευμάτων. Παράλληλα, πιέσεις πυροδοτήθηκαν στις τιμές των μετοχών των αυτοκινητοβιομηχανιών, στον απόηχο της σημερινής ανακοίνωσης της Ένωσης Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοβιομηχανιών (ACEA) ότι οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη μειώθηκαν, το Μάρτιο, στα 1,65 εκατομμύρια αυτοκίνητα από 1,85 εκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα (στο πρώτο τρίμηνο του 2008, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 1,7%, σε ετήσια βάση).

Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE κατέγραφε το μεσημέρι, άνοδο 0,78%. Στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 σημείωνε απώλειες 0,08%, στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax απώλειες 0,22% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI δεν σημείωνε μεταβολή.
Το ευρώ ενισχύθηκε έως και στα 1,586 δολάρια, για να υποχωρήσει ση συνέχεια, μετά τη δημοσιοποίηση του δείκτη ZEW για την εμπιστοσύνη θεσμικών επενδυτών και αναλυτών στη γερμανική οικονομία, ο οποίος υποχώρησε τον Απρίλιο στο -47,2, από -32 τον Μάρτιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ, ανέμεναν άνοδο του δείκτη στο -29.

Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε, το μεσημέρι, με 1,5838 δολάρια, έναντι 1,5832 δολαρίων αργά χθες βράδυ στη Ν. Υόρκη.

Η προσπάθεια των επενδυτών να αντισταθμίσουν την εξασθένηση του δολαρίου, διοχετεύοντας κεφάλαια στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, εκτίναξε σήμερα την τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού στα 112,97 δολάρια (νέο ιστορικό ρεκόρ). Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και το γεγονός ότι το Μεξικό, ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς πετρελαίου στις ΗΠΑ – κράτησε κλειστά, χθες, τα τρία κύρια πετρελαιοεξαγωγικά λιμάνια του στον Κόλπο (εκεί φορτώνεται το 80% των εξαγωγών πετρελαίου της κεντροαμερικανικής χώρας), λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το μεσημέρι, 1,85 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή “κλεισίματος”, με την τιμή του να ανέρχεται στα 112,85 δολάρια. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαΐου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν, το μεσημέρι, στα 110,71 δολάρια, κερδίζοντας 1,13 δολάρια σε σχέση με χθες.

Νωρίτερα, σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, ανερχόμενη στα 110,91 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *