Εκδηλώσεις

Πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακροπόλεως

mousio_akropolis_prota_egeniaΜε το καθιερωμένο τελετουργικό του αγιασμού, δύο σύντομες ομιλίες και μία ξενάγηση σχεδόν σε χρόνο ρεκόρ, έγιναν τα πρώτα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακροπόλεως, που μέχρι και το Σάββατο, 20 Ιουνίου θα εορτάσει την αρχή της λειτουργίας του, 33 χρόνια από την απόφαση του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ανάγκη ανέγερσής του και πέντε χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής του το Νοέμβριο του 2004.

Από νωρίς το απόγευμα, όλα γύρω από το επιβλητικό κτίσμα του Νέου Μουσείου της Ακροπόλεως -στην ιστορική περιοχή του Μακρυγιάννη- θύμιζαν την τετραήμερη εορτή, στο πέρας της οποίας θα παραδοθεί στους πολίτες.

Αίσθηση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός κρατήσεων που έχουν γίνει μέσω του συστήματος e-ticketing ο οποίος σχεδόν ξεπερνούν ως σήμερα τα 7.000 εισιτήρια.

Προσωπικό του μουσείου και εθελοντές σε μία υπεράνθρωπη προσπάθεια για τα επίσημα εγκαίνια που από τους δέκτες της τηλεόρασης το προσεχές Σάββατο θα ‘’καλωσορίσει’’ τους επισκέπτες του σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς παρουσία του προέδρου του Μουσείου και καθηγητή αρχαιολογίας κ. Δ. Παντερμαλή και του Γαλλοελβετού αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί, παρέστη στον αγιασμό που έγινε από τον Μητροπολίτη Κορωνείας Παντελεήμονα.

Εν συνεχεία, στην σύντομη ομιλία του έκανε λόγο «για ένα πολιτισμικό σύμβολο που συνοψίζει ταυτόχρονα την αισθητική του Λόγου, το ήθος της ελευθερίας και τη λογική της ομορφιάς. Δεν πρόκειται απλώς για ένα κομμάτι της ιστορίας μας», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, «είναι κομμάτι του εαυτού μας, ιεροί και ακατάλυτοι δεσμοί μας συνδέουν από το πιο απλό θραύσμα ως την πιο περίτεχνη παράσταση» και φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί “στην επανένωση του μνημείου του Παρθενώνα με τα γλυπτά που λείπουν και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του».

Συγκινημένος ο κ. Δημήτρης Παντερμαλής αναφέρθηκε στον πολυετή αγώνα για την κατασκευή του και είπε χαρακτηριστικά ότι «το Μουσείο δεν αποτελεί το έργο ενός ανθρώπου ή μίας κυβερνήσεως, αλλά, ένα έργο καθολικό, προσπάθεια πολλών ανθρώπων που κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θα χρειαζόταν δέκα χρόνια ακόμη για να ανοίξει τις πύλες του. Στα χρόνια που θα περάσουν το Μουσείο θα βελτιωθεί και θα έχει πολλά πράγματα να δείξει’’, κατέληξε ο πρόεδρος του Μουσείου και κάλεσε τους δημοσιογράφους στην ξενάγηση που ξεκίνησε και είχε διάρκεια περίπου μιάμισης ώρας.

Η έκθεση ξετυλίγεται σε πέντε εκθεσιακές ενότητες, μία από αυτές η ίδια η ανασκαφή που θα έχει ολοκληρωθεί μετά από έναν χρόνο.

Τα περίπου 4.000 εκθέματα του Νέου Μουσείου μοιράζονται στην αίθουσα των Κλιτύων Ακροπόλεως [λίγο πριν την είσοδο του επισκέπτη, στις κύριες εκθεσιακές ενότητες του Μουσείου], στην αίθουσα με τα Αρχαϊκά [όπου Κούροι, Κόρες και Ιππείς λούζονται από το φυσικό φως που διαχέεται στις λεπτομέρειες των αγαλμάτων] και στην αίθουσα του Παρθενώνος, όπου για πρώτη φορά εκτίθεται σε πλήρη ανάπτυξη η Ζωφόρος του Ναού, οι Μετόπες και τα Αετώματα.

Ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να κατανοήσει εύκολα ποια είναι τα μαρμάρινα μέλη από τον Λόρδο Ελγιν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς τα αυθεντικά εκτίθενται με τα γύψινα εκμαγεία [του 1846], ώστε να καταστεί απόλυτα προφανής η μία από τις μεγαλύτερες κλοπές της ιστορίας.

Η συνολική έκταση του Μουσείου είναι 21.000 τ.μ. και διαθέτει εκθεσιακό χώρο 14.000 τ.μ σε αντίθεση με τα 1.450 τ.μ του παλαιού Μουσείου επάνω στον Βράχο.

Το σκεπτικό της έκθεσης, όπως εξήγησε ο κ. Παντερμαλής είναι να δημιουργείται στον επισκέπτη «η αίσθηση του περιπάτου προκειμένου να συνειδητοποιεί τον τόπο που βρίσκονται οι ανασκαφές και τα έργα της έκθεσης».

Σύμφωνα με τον κ. Παντερμαλή χρειάζονται περίπου τρεις ώρες για να έχει ο επισκέπτης μία ολοκληρωμένη εικόνα στο πλαίσιο μίας μαζικής ξενάγησης.

Την δεύτερη ημέρα των εγκαινίων θα ξεναγηθούν προσωπικότητες από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, διεθνών επιτροπών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνος.

Το βράδυ της Παρασκευής σειρά έχουν οι ξένοι δημοσιογράφοι που έρχονται στην Ελλάδα, προσκεκλημένοι του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 20 Ιουνίου στις οκτώ, με τους χαιρετισμούς των επισήμων, Προέδρων κρατών και πρωθυπουργών από όλο τον κόσμο παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα περιμένει τους επισκέπτες του νέου μουσείου της Ακροπόλεως στο τετραήμερο των εγκαινίων, καθώς κάθε βράδυ, μέσω βίντεο προβάλλονται στους τοίχους των κοντινών κτιρίων εικόνες εκθεμάτων που με την βοήθεια της τεχνολογίας “ζωντανεύουν”.

Το θέαμα που προσέλκυσε το ενδιαφέρον επισκεπτών και περαστικών, κατά την πρώτη ημέρα των εγκαινίων, θα προβάλλεται κάθε βράδυ και τις επόμενες τρεις ημέρες, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως.

Μια σκέψη για το “Πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακροπόλεως

  • Το μουσείο της Ακρόπολης είναι ένα κερασάκι πάνω στην τούρτα από σκατά που λέγεται Ελλάδα. Το μέγα αυτό μειονέκτημά του το κάνει απαράδεκτο.
    Να στείλουν οι Άγγλοι τα γλυπτά σε μια τέτοια χώρα;-μόνο και μόνο γιατί αυτοί που τα ζητάνε θέλουν να μεγαλώσουν τα έσοδα από τον τουρισμό; Όχι. Εδώ αυτά θα είναι ξεκομμένα από οτιδήποτε άλλο εκτός από την χρησιμοποίησή τους για το χρηματικό κέρδος. Ένας λαός κάφρων (που μάλιστα δεν έχει καμία σχέση με κείνον που ζούσε εδώ πριν δυόμισυ χιλιάδες χρόνια εκτός από το ότι μένει στον ίδιο τόπο) να διαχειρίζεται τέτοια αριστουργήματα;..
    Τα προϊόντα του Πνευματικού Πολιτισμού αποκτούν σκοπό και προορισμό μόνον όταν υπάρχουν σε χώρες με Πνευματικό Πολιτισμό, όπως η Αγγλία. Και ο Πνευματικός Πολιτισμός δεν κληρονομείται. Μία κοινωνία έχει Πνευματικό Πολιτισμό μόνον εφόσον τον παράγει. Και οι έλληνες εκτός από αμορφωσιά και σκάνδαλα δεν παράγουν τίποτε άλλο.

    Γιώργης Χολιαστός

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *