Κόσμος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγγυάται ότι δεν θα κλείσει καμία τράπεζα

Απάντηση στους Ευρωπαίους πολίτες ότι τα μέλη-κράτη αποτελούν τον εγγυητή της προστασίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έδωσαν το βράδυ της Κυριακής με το κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες των 15 χωρών της Ευρωζώνης και η Βρετανία, μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, στο Παρίσι. Με ένα σχέδιο έξι βασικών σημείων διασφαλίζονται η κρατική προστασία των τραπεζών (όπου είναι επιβεβλημένο), οι τραπεζικές συναλλαγές, ο δανεισμός και η συνεχής ροή χρηματοδότησης μεταξύ των τραπεζών, με χρονικό ορίζοντα την ουσιαστική αντιστροφή του κλίματος.

Το κείμενο βασίστηκε στην εισήγηση του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν –ο οποίος αποκαλείται “μάγος” από τις γαλλικές εφημερίδες- κατά τα πρότυπα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί στη Βρετανία. Την ίδια ώρα, η ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο για την πορεία και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης κορυφώνεται. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -το οποίο συνεδριάζει αύριο- Ντομινίκ Στρος Κάν προειδοποιεί ότι το σύστημα βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, η Αυστραλία παίρνει γενναία έκτακτα μέτρα για την προστασία των καταθετών και στη Βρετανία αναμένονται νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι κρατικοποιήσεις τουλάχιστον δύο τραπεζών.

Ρευστότητα και δάνεια με κρατική εγγύηση

Οι χώρες της Ευρωζώνης είναι έτοιμες να προσφέρουν εγγυήσεις στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών, σε προσωρινή βάση, αναφέρει το κείμενο της κοινής διακήρυξης των “15”. Το κείμενο σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν τη χρεοκοπία των τραπεζών, ακόμη και προστρέχοντας στην αναδιάρθρωση των κεφαλαίων τους.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στο ιδιαίτερα “τεχνικό” κείμενο αναφέρεται ότι τα κράτη θα μπορούν να παρέμβουν με πολλούς τρόπους για να στηρίξουν τη χρηματοδότηση των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά, προσφέροντας εγγυήσεις, διαβεβαιώσεις ή “παρόμοιους διακανονισμούς”.

Οι χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούν να ανταλλάσσουν τα λεγόμενα “τοξικά” κεφάλαια έναντι κρατικών ομολόγων, προκειμένου να στηρίξουν τις τράπεζες.

“Οι κυβερνήσεις επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να αποφύγουν κάθε χρεοκοπία ιδρυμάτων συστημικώς σημαντικών μέσω των κατάλληλων μέσων, συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης των κεφαλαίων τους” προστίθεται στο κείμενο. “Κατά τον τρόπο αυτό, θα φροντίσουμε τα συμφέροντα των φορολογουμένων” καταλήγει το κείμενο.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο των έξι σημείων προβλέπει:

* διασφάλιση ρευστότητας
* δανεισμός με κρατικές εγγυήσεις
* επανακεφαλαιοποίηση
* εξυγίανση διοίκησης και λειτουργίας
* εκσυγχρονισμός των λογιστικών προτύπων
* “φρένο” στον αθέμιτο ανταγωνισμό

Οι 15 ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν απόψε σε ένα κοινό σχέδιο δράσης που θα εγγυάται το διατραπεζικό δανεισμό και θα αφήνει ανοιχτή την προσφυγή στην αναδιάρθρωση των τραπεζικών κεφαλαίων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου τους στο Παρίσι.

Όπως είπε ο Σαρκοζί οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης θα εγγυηθούν τα διατραπεζικά δάνεια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και θα εμποδίσουν τη χρεοκοπία των τραπεζών προχωρώντας σε ενέργειες επανακεφαλαιοποίησης.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία “και οι άλλες χώρες” θα παρουσιάσουν το απόγευμα της Δευτέρας τις λεπτομέρειες των δικών τους σχεδίων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται ότι θα ανακοινώσουν “ταυτόχρονα” αύριο το απόγευμα τις λεπτομέρειες των σχεδίων διάσωσης, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο. Η κρίση “χρειάζεται συγκεκριμένα μέτρα και ενότητα-και αυτά είχαμε σήμερα”, τόνισε ο Σαρκοζί και πρόσθεσε: “Απόψε ήταν η ώρα της Ευρώπης που επιδείκνυε την ενότητά της. Αύριο θα είναι η ώρα κάθε κράτους που θα βγάλει τα συμπεράσματά του απ’ όσα αποφάσισε η Ευρώπη”.

Σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο, η Sύνοδος αυτή απέδειξε ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί συλλογικά στην κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ πριν από ένα χρόνο και κορυφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Νικολά Σαρκοζί πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να διεξαχθεί μια σύνοδος κορυφής για την “αναμόρφωση του διεθνούς οικονομικού συστήματος”.

Την αισιοδοξία του ότι “τις επόμενες ημέρες” θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εξέφρασε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν , μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τους ηγέτες της Ευρωζώνης. “Οι αποφάσεις που θα λάβουμε τις επόμενες ημέρες θα έχουν επιπτώσεις για τα επόμενα τρία χρόνια”, πρόσθεσε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.


Στο χείλος του γκρεμού η παγκόσμια οικονομία

Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, προειδοποίησε από την Ουάσιγκτον ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρόσθεσε ότι τα μέτρα σταθεροποίησης μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει ούτε σε επίπεδο ψυχολογίας των επενδυτών. “Τις επόμενες ημέρες θα περιμένω να δω αν η αντίδραση των τραπεζών θα καταστήσει δυνατό το «ξεπάγωμα» των αγορών και την αποκατάσταση της χρηματοδότησης” δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος Καν.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι είναι απούσα από τις εξελίξεις λόγω προεδρικών εκλογών.

Η αυριανή αργία αύριο στις ΗΠΑ, στις τράπεζες, την αγορά ομολόγων και την κυβέρνηση δεν αναμένεται να αλλάξει το δυσμενές κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η παγκόσμια κρίση πλήττει ήδη την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η General Motors και η Chrysler βουλιάζουν στα χρέη και συζητούν μια πολύ αιματηρή συγχώνευση. Εάν ευοδωθούν οι συνομιλίες η General Motors θα πρέπει να απολύσει το 25% των υπαλλήλων της. Το ζητούμενο για την Chrysler είναι να βρει τα κεφάλαια για την εξαγορά σε μια στιγμή που η αγορά έχει στερέψει από ρευστό.

Η Αυστραλία αποφάσισε να πάρει γενναία μέτρα για προσφέρει ασφάλεια στους καταθέτες. Έτσι, όλες οι καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες που συνολικά εκτιμώνται σε 700 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας εξασφαλίζονται για τα επόμενα τρία χρόνια. Παράλληλα διατίθενται κεφάλαια ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα στην αγορά ομολόγων.

Το πρωί της Δευτέρας και πριν ανοίξουν οι αγορές, η βρετανική κυβέρνηση αρχίζει την επιχείρηση επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που παραπαίουν. Η Royal Bank of Scotland ζητά κεφάλαια 12 δισεκατομμυρίων λιρών και η κυβέρνηση παίρνει το 50% των μετοχών. Η Hallifax Bank of Scotland ζητά 10 δισεκατομμύρια στερλίνες και θα κρατικοποιηθεί σε ποσοστό 70%.

Tο σχέδιο Μπράουν προβλέπει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορέσει να διαθέσει 200 δισεκατομμύρια λίρες πόσο σχεδόν διπλάσιο από αυτό που δαπανά η βρετανική κυβέρνηση στον προϋπολογισμό της για την δημόσια υγεία.

Στην υποθετική περίπτωση που η επιχείρηση διάσωσης της Northern Rock αποτύχει, το κράτος και οι Βρετανοί φορολογούμενοι θα έχουν χάσει 119 δισεκατομμύρια στερλίνες, δηλαδή πολύ περισσότερα χρήματα από τα 82 δισεκατομμύρια που προβλέπονται ως δαπάνες του προϋπολογισμού για την παιδεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Γκάρντιαν”, τα χειρότερα έρχονται με την κρίση να περνά στην πραγματική οικονομία και συνεπακόλουθα τις καταρρεύσεις επιχειρήσεων και ένα εκατομμύριο περισσότερους ανέργους έως τις γιορτές.

Αύριο Δευτέρα, η γαλλική κυβέρνηση θα εξετάσει, κατά τη διάρκεια εκτάκτου υπουργικού συμβουλίου, ένα σχέδιο νόμου με βάση το οποίο το κράτος θα εγγυάται την αναχρηματοδότηση των γαλλικών τραπεζών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του κοινοβουλίου Ζιλ Καρέζ.

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση δεν θα αποκαλύψει λεπτομέρειες για το σχέδιο σωτηρίας του τραπεζικού τομέα πριν από αύριο, Δευτέρα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι να υιοθετηθεί γρήγορα ένας νόμος” ώστε “να αποφευχθούν περαιτέρω ζημίες για την οικονομία”, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τις γερμανικές εφημερίδες, το γερμανικό σχέδιο θα είναι ύψους 300-400 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα περιλαμβάνει εγγυήσεις για τα διατραπεζικά δάνεια.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι εγγυάται “τις χρηματοδοτικές πράξεις” των πορτογαλικών τραπεζών μέχρι του ποσού των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *