Ταξιδιωτικά άρθρα

Κάνοντας ποδήλατο στη Βρέμη

 To Πάντα άκουσε ότι στο Ζωολογικό Κήπο του Βερολίνου έχει συνάδελφο, πήρε το δισάκι του και πήγε. Η συνάντηση πολλή συγκινητική κι ο αποχαιρετισμός δύσκολος. Για να ξαλεγράρει λίγο λοιπόν είπε να πάει μια βόλτα και στη γειτονική Βρέμη. Εκεί πήρε ένα ποδήλατο και γύρισε την πόλη τραγουδώντας “Το ποδήλατό μου, λα λα λα, ορθοπεταλιαααά….”

Συνηθισμένο όμως από τις ποδηλατάδες του στην Αθήνα, δυσκολεύτηκε να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που ορθώθηκαν μπροστά του.

Ένα συνεχές δίκτυο ποδηλατοδρόμων που σου επιτρέπει να πας σε όποιο σημείο της πόλης θέλεις δίχως να κατεβάσεις μια φορά την πατούσα σου από το πετάλι. Πεζοδρόμια πλατιά, άνετα, με χιλιόμετρα δενδροστοιχίες. Πεζοί που δε σκόνταφταν σε καμία λακκούβα, σε καμία προεξοχή, σε κανένα υπό κατασκευή έργο. Πουθενά μποτιλιάρισμα αυτοκινήτων, καμία κόρνα, κανένα φιλικό βρίσιμο.

Τι αποξένωση… Πουθενά δεν κουδούνιζαν κινητά, καμιά ιδιωτική συνομιλία δεν μπορούσες να παρακολουθήσεις. Τι μοναξιά… Τεράστια πάρκα μέσα ή στα όρια της πόλης με ιστορικά κτίρια ανακαινισμένα που λειτουργούσαν ως καφέ. Χωρίς μουσική! Τι θλίψη να ακούς μόνο τα πουλιά.

Κι ύστερα, οι Γερμανοί σίγουρα θα καταπίνουν τα σκουπίδια τους. Δεν εξηγείται αλλιώς. Ανύπαρκτοι οι σκουπιδοτενεκέδες από τους δρόμους. Σαφώς έλλειψη πολιτισμού. Αντί για μετρό, τραμ. Πεπαλαιωμένα πράγματα.

Και κάτι κτίρια σαβαραλάκια από το Μεσαίωνα, την εποχή της Χανσεατικής Ένωσης, αντί να τα ρίξουν για να φτιάξουν κανένα multiplex, κάτι μεταμοντέρνο τέλος πάντων με τις αψίδες του και τα κολωνάκια του, αυτοί τα διατήρησαν κάνοντας λαμπόγυαλο το εσωτερικό και αφήνοντας την πρόσοψη ίδια. Υποκριτές!

Τι χαρά όταν πήρε το αεροπλανάκι και βρέθηκε πάλι στο κλεινόν άστυ. Μπήκε στο καμπριολέ του, έβαλε τέρμα τη μουσική, διέσχισε τους δρόμους με τους ξέχειλους λαμπερούς ασημένιους κάδους και πήγε γραμμή σε παραλιακή καφετέρια με φραπέ, κινητά στο φουλ και τα τελευταία μπιτάκια στη διαπασών.

Α, πα, πα, πα. Εντελώς αλλοτριωμένοι αυτοί οι Bορειοευρωπαίοι, δικέ μου!

Πηγή: http://www.wwf.gr/

Στη Βρέμη αξίζει να δείτε

Την πανέμορφη παλιά της πόλη (Άλτστατ). Η κεντρική της πλατεία, η Μαρκτ, με τα υπαίθρια καφέ, περιστοιχίζεται από περίτεχνα παλαιά σπίτια και στολίζεται από το δεκάμετρο άγαλμα του ιππότη Ρονάλδου, από το 1404 και τα διάσημα μικρότερα αγάλματα των Μουσικών της πόλης, που είναι ένα κοκοράκι, μια γάτα, ένας σκύλος και ένας γάιδαρος, από το ομότιτλο παραμύθι των αδελφών Γκριμ. Στην πλατεία δεσπόζει το όμορφο Δημαρχείο της και ο Καθεδρικός, με τους δίδυμους πύργους του. Επίσης, επισκεφθείτε την Μπόττχερστράσσε με το χρυσό ανάγλυφο του Αρχάγγελου Μιχαήλ και τις αποβάθρες του ποταμού Βέζερ, με τα εστιατόρια και τα μπαρ.

Στο Διαδίκτυο

Φθηνές πτήσεις

Ξενοδοχεία

Που να φάτε

Τουριστικός οδηγός

Κείμενο: Χρήστος Μυστιλιάδης

Πηγή: www.enlefkotv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *