DIY-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ-CRAFTSΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κεφίρ – Πως φτιάχνετε

Κεφίρ – Πως φτιάχνετε.
Το  κεφίρ  ή   κεφίρι  είναι ένα σύνθετο συμβιωτικό μείγμα μικροοργανισμών που οι γηγενείς λαοί των χωρών του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής καταναλώνουν πολλούς αιώνες τώρα. Παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κλπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει με κουνουπίδι.

Το κεφίρ είναι καλύτερα ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη καθώς περιέχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη από το γάλα.

Μπορεί να γίνει και χωρίς λακτόζη, χρησιμοποιώντας νερό, χυμούς φρούτων, γάλα καρύδας, γάλα σόγιας (waterkefir)
,  χωρίς όμως την ίδια θρεπτική αξία όπως με το κανονικό γάλα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως ξινή κρέμα στη μαγειρική.

Κεφίρ – Πως φτιάχνετε στο σπίτι
Βάζουμε τους κόκκους του κεφίρ σε ένα καθαρό βάζο με γάλα και κλείνουμε αεροστεγώς. Αφήνουμε  σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες. Αν το θέλουμε ποιο αραιό αφήνουμε για 12 ώρες.
Περνάμε το μείγμα από πλαστικό σουρωτήρι .
Πίνεται συνήθως κρύο και η γεύση του μοιάζει με του ξινόγαλου. Για να το διατηρήσουμε, ξεπλένουμε  καλά τους  σπόρους κεφίρ  με άφθονο κρύο νερό και τους ξαναβάζουμε σε καθαρό βάζο με γάλα στο ψυγείο για τη επόμενη χρήση.

Τips: Το κεφίρ είναι και μια καλή ενυδατική μάσκα προσώπου. Σκέτο ή με μέλι και βρώμη (για peeling)  αποτελεί μια μάσκα ομορφιάς κατάλληλη ακόμα και για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Δύο εύκολες και υγιεινές συνταγές για να απολαύσουμε το κεφίρ

Υλικά για 2 ποτήρια ρόφημα κεφίρ σε γλυκιά γεύση
Μία μέτρια μπανάνα,
5 – 6 μέτριες φράουλες,
1 – 2 κουταλιές μέλι, 200 – 250 ml κεφίρ
και 200 – 250 ml νερό.

Υλικά για 2 ποτήρια ρόφημα κεφίρ με αλάτι και δυόσμο
Μία κουταλιά αλάτι
μία κουταλιά αποξηραμένο δυόσμο
200 – 250 ml κεφίρ
και 200 – 250 ml νερό.

Οι σπόροι κεφίρ  συνήθως κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι…μπορούμε  όμως αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να το προμηθευτούμε από μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.

Δείτε ακόμαΜαντζουράνα – Θεραπευτικές ιδιότητες
και μάθετε για το Τριόλι ή τριβόλι – Tο φυσικό Βιάγκρα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *