ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ελιόψωμο σπιτικό και πεντανόστιμο

Ελιόψωμο

Συνταγή: Ελιόψωμο, σπιτικό και πεντανόστιμο.

Γίνονται: 2 φραντζόλες 1675 γρ. η καθεμία
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα + χρόνος φουσκώματος
Θερμίδες: 1.545/φραντζόλα

Υλικά για ελιόψωμο

2 κρεμμύδια σε ροδέλες
2 κουτ. ελαιόλαδο
2 φλ. ελιές χωρίς κουκούτσι, πράσινες και μαύρες ανάμικτες
7 φλ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
1 κουτ. γλ. αλάτι
4 κουτ. γλ. μαγιά ξερή
3 κουτ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
· 3 κουτ. κόλιανδρος ή δυόσμος ψιλοκομμένος
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και τηγανίζετε τα κρεμμύδια, να μαλακώσουν. Κόβετε σε μεγάλα κομμάτια τις ελιές. Σε μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά και τα αρωματικά μαζί με τα τηγανισμένα κρεμμύδια και αδειάζετε μέσα 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό. Ανακατεύετε και ζυμώνετε προσθέτοντας ακόμα λίγο χλιαρό νερό, αν το μίγμα είναι στεγνό.
Πασπαλίζετε με ακόμα λίγο αλεύρι και ζυμώνετε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια για 10 λεπτά.Βάζετε σε καθαρό μπολ, σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και αφήνετε σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Βουτυρώνετε ελαφρά 2 ταψιά. Αδειάζετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη μοιράζετε στα δύο. Πλάθετε το κάθε κομμάτι σε καρβελάκι ή μακρόστενη φρα- πζάλα και βάζετε στα ταψιά.
Σκεπάζετε με λαδωμένη διαφανή μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Χαράζετε την επιφάνεια των ψωμιών με μαχαίρι σε 2-3 σημεία και ψήνετε στον φούρνο για 40 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν και, όταν τα χτυπάτε, να ακούγεται ένας ήχος κούφιος. Μεταφέρετε σε σχάρα, να κρυώσουν, και σερβίρετε.Μπορείτε να κάνετε και ατομικά ψωμάκια (θα γίνουν περίπου 16 κομμάτια) και ο χρόνος ψησίματος είναι 25 λεπτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *