TV & ΑφιερώματαΑθλητικά

ΚΙΝΟ: Πόσες πιθανότητες έχεις να κερδίσεις;

ΚΙΝΟ: Πόσες πιθανότητες έχεις να κερδίσεις;

Εύκολο, άμεσο και με δυνατότητα συμμετοχής σε αυτό με χαμηλό αντίτιμο, το ΚΙΝΟ κατάφερε και έγινε από σχεδόν την πρώτη στιγμή το πιο δημοφιλές παιχνίδι του ΟΠΑΠ ανάμεσα στους παίκτες. Και άρα  και το πιο κερδοφόρο για τον οργανισμό. Σε αυτό το site μάλιστα, θα βρείτε ΟΣΑ ψάχνετε (και όλες τις κληρώσεις) για το kino

Από την πρώτη μέρα που εντάχθηκε στο δυναμικό του ΟΠΑΠ, όλοι κυνηγούν τις πιθανότητες που τους αναλογούν για κέρδος σε καθημερινή βάση στα πρακτορεία του οργανισμού.

Πόσοι όμως αλήθεια από αυτούς που τακτικά συμμετέχουν ή παρακολουθούν τις κληρώσεις του συναρπαστικού αυτού παιχνιδιού γνωρίζουν ποιες είναι πραγματικά οι πιθανότητες επιτυχίας στο συγκεκριμένο παιχνίδι;

Ή επίσης ποιοι είναι οι περισσότερο κερδοφόροι συνδυασμοί, βάσει πιθανοτήτων;

Σίγουρα η συντριπτική πλειονότητα των παικτών που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το ΚΙΝΟ αυτά τα ερωτήματα δεν τίθενται. Αντίθετα για αυτούς οι αναγκαίες πληροφορίες προκειμένου να μπορέσουν να παίξουν – όσο το δυνατόν πιο σύντομα – είναι άλλες.

Τι είναι το ΚΙΝΟ;

Για τους περισσότερους εκ των αρχαρίων το ΚΙΝΟ είναι απλώς ένας ηλεκτρονικός πίνακας με 80 αριθμούς. Και στον οποίον κάθε 5 λεπτά εμφανίζονται οι 20 αριθμοί της νέας κλήρωσης. Πρώτη βασική λεπτομέρεια. Ο  τελευταίος αριθμός που κάνει την εμφάνισή του, είναι Bonus αριθμός, που πολλαπλασιάζει τα κέρδη των παικτών. Και ο κάθε παίκτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει από 1 ως 12 αριθμούς. Φυσικά όσο περισσότεροι αριθμοί από όσους έχει επιλέξει στο δελτίο του εμφανιστούν στην οθόνη, τόσο μεγαλύτερα θα είναι στο τέλος τα κέρδη του.

Πιθανότητες για νίκες

Και αφού καλύψαμε τις πρώτες και στοιχειώδεις πληροφορίες για το συναρπαστικό αυτό παιχνίδι, ας προχωρήσουμε παρακάτω. Και ας εξετάσουμε ποιες είναι οι πιθανότητες κέρδους. Και πως μπορούμε να υπολογίσουμε το κέρδος αυτό.

Ο μαθηματικός τύπος που μας δίνει την εκάστοτε πιθανότητα είναι ο εξής: Ρ(ψ,χ) = (ψ ανά χ)*(80-ψ ανά 20-χ)/ (80 ανά 20). Προφανώς όσοι δεν έχετε μεγάλη επαφή με τα μαθηματικά ετοιμάζεστε να εγκαταλείψετε τη συνέχεια του άρθρου. Ας δούμε τον παραπάνω μαθηματικό τύπο μέσω κάποιων παραδειγμάτων για να είναι πιο κατανοητός.

Για το πρώτο παράδειγμα θα δούμε πόσες πιθανότητες έχω να βγει στην κλήρωση ένας αριθμός που έχω επιλέξει.

Άρα ψ=1 και χ=1. Τότε Ρ (1,1) = (1 ανά 1)*(79 ανά 19) / (80 ανά 20) = {(1/1*0)*(79/19*60!)}/(80!/20!*60!) = 20 *60 *79 /19 *60 *80 = ¼ μετά από τις πράξεις. Άρα 25% πιθανότητα να συμβεί.

Ας δούμε τι συμβαίνει όμως όταν επιλέγω 8 αριθμούς και θέλω να υπολογίσω την πιθανότητα να πετύχω τους τρεις από αυτούς.

Ρ(8,3)= (8 ανά 3)·(72 ανά 17)/(80 ανά 20) = 32769072/152565985 = 21,47 %  Αφού επιλέγονται 20 αριθμοί σε κάθε κλήρωση από 80 πιθανούς οι διαφορετικές 20-αδες που μπορούν να εμφανιστούν είναι (80 ανά 20) = 80/20*60 = 3.535.316.142.212.174.320.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως είναι εξαιρετικά απίθανο να εμφανιστεί η ίδια 20αδα.

Αυτά στην θεωρία. Ας εξετάσουμε στην πράξη πόσο δίκαια αποδίδει τα κέρδη ο ΟΠΑΠ.

Στο 1ο παράδειγμα είδαμε πως όταν παίξουμε έναν αριθμό οι μαθηματικές πιθανότητες να τον πετύχουμε είναι 25%. Άρα πρέπει να πληρωθούμε X 4 φορές το ποντάρισμά μας. Στην πραγματικότητα όμως πληρωνόμαστε Χ 2.5. Η γκανιότα δηλαδή στο συγκεκριμένο παράδειγμα φτάνει στο 37.5%.

Και ο μέσος όρος της σε όλες τις κατηγορίες του Κίνο είναι στο 31%. Προφανώς και είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο να υπάρχει γκανιότα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα τυχερά παιχνίδια, το στοίχημα, τα φρουτάκια κ.α. Απλώς στην περίπτωση του ΚΙΝΟ κρίνεται υπερβολική.

Η γκανιότα στο ΚΙΝΟ

Η γκανιότα λοιπόν σημαίνει πως ο ΟΠΑΠ σε κάθε κλήρωση έχει κέρδος 31% επί του τζίρου, με οποιονδήποτε συνδυασμό αριθμών.  Μάλλον υπερβολική κρίνεται.

Συμπερασματικά λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αποκτήσουμε κέρδος από τη συμμετοχή μας στο ΚΙΝΟ; Όπως προκύπτει από την εφαρμογή του μαθηματικού μοντέλου που είδαμε παραπάνω, θα πρέπει να ξεχάσουμε τα μεγάλα κέρδη από το ΚΙΝΟ. Με βάση τις πιθανότητες αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πολύ συχνά. Αντίθετα προτείνονται πιο «ευέλικτα» σχήματα. Οι κατηγορίες με τις καλύτερες πιθανότητες κέρδους είναι οι 2 αριθμοί (43.98%) και οι 4 αριθμοί (25.89%). Και αυτές θα πρέπει να έχουν και την προτίμησή σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *