ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοκορέτσι, συνταγή για αρχάριους

Κοκορέτσι, συνταγή για αρχάριουςΤο αγαπημένο πασχαλινό κοκορέτσι δεν θέλει πολύ κόπο αλλά τρόπο και μεράκι.
Αν σας φαίνεται βουνό, ξεχάστε το.
Εγώ πάντως θα σας γράψω την διαδικασία, που φυσικά έμαθα από τον πατέρα μου ,και είμαι σίγουρος
ότι θα το φτιάξετε εύκολα και θα το εξαφανίσετε σχεδόν αμέσως μόλις κατέβει από την σούβλα!
Το κόστος δεν είναι τεράστιο και μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα αντί για φρέσκα
ώστε να σας έρθει πιο φθηνά.
Σε κάθε περίπτωση θα είναι καλύτερο από πολλά έτοιμα που θα φάτε έξω η έτοιμα για ψήσιμο
από κρεοπωλείο.

Οδηγίες για το Κοκορέτσι

Αγοράζουμε λοιπόν
4-5 κιλά άντερα φρέσκα
2-3 συκωταριές μεσαίες (μεγάλες 2)
λίγα γλυκάδια χώρια (κάνα κιλό)
1-2 μπόλιες αρνίσιες
πιπέρι
αλάτι
ρίγανη
σκόρδο
λεμόνι
2-3 φρέσκα κρεμυδάκια
ελαιόλαδο
ξύδι

Κόβουμε τις συκωταριές σε μικρά κομμάτια, υπολογίστε τα τόσο ώστε
να μπουν στην σούβλα άνετα
Τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μια λεκάνη.
Ρίχνουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι με το μάτι και το γούστο του καθενός,
λίγη ρίγανη, τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 3-4 σελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, λεμόνι, λίγο λάδι
και τα ανακατεύουμε ώστε να πάνε τα υλικά παντού.
Τα αφήνουμε λίγη ώρα να μαριναριστούν.

Παράλληλα παίρνουμε τα άντερα και τα περνάμε παντού με ξύδι.
Πλένουμε τα άντερα με μπόλικο νερό και παίρνουμε ένα ένα άντερο και το βάζουμε
στο στόμιο της βρύσης ώστε να περνά νερό μέσα και να τα καθαρίζει χωρίς να τα τρυπά.
Κάθε άντερο που καθαρίζουμε το βάζουμε σε ένα ταψί με την άκρη του να φαίνεται
ώστε να χρησιμοποιηθεί εύκολα στην συνέχεια που θα τυλίξουμε το κοκορέτσι μας.
Οι πιο μερακλήδες το γυρνάνε τα μέσα έξω.
Αν μείνει και λιγάκι “βρωμιά” μέσα δεν πειράζει, οι παλιοί λένε ότι νοστιμίζει έτσι 🙂

Ξεκαθαρίζω εδώ ότι δεν πλένω εγώ τα άντερα, αλλά η γυναίκα μου. Δεν θέλω να χαλάω τις παραδόσεις!!! Τα φέρνει έτοιμα και εγώ απλά γκρινιάζω αν δεν είναι μακρυά τα άντερα και της έχουνε κοπεί στο πλύσιμο 🙂

Καθαρίζουμε καλά την σούβλα για το κοκορέτσι μας και βάζουμε στην μια άκρη ένα
μικρό φιόγκο που κάνουμε με ένα άντερο και
μια καρδούλα από την συκωταριά, επειδή είναι σκληρή, για να κρατήσει το κοκορέτσι μας.
Αρχίζουμε να βάζουμε κάθε φορά ένα κομμάτι συκώτι, ένα πνευμόνι, ένα γλυκάδι,
ένα νεφρό (καμιά σπλήνα για τους απαιτητικούς).
Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να γεμίσει η σούβλα μας αφήνοντας βέβαια μια μικρή απόσταση
από τις άκρες της σούβλας.

Μόλις τα βάλουμε περνάμε από πάνω και γύρω τις μπόλιες τις αρνίσιες που έχουμε (αν έχουμε).

Ξεκινάμε μετά το τύλιγμα με τα άντερα που έχουμε στο ταψί βάζοντας ένα ένα άντερο
γύρω από το κοκορέτσι. Συνήθως βάζουμε πρώτα τα πιο μεγάλα και τα τυλίγουμε
γύρω γύρω χωρίς να σφίγγουμε πολύ και προσπαθούμε να καλύψουμε τα πολλά πολλά
από τις συκωταριές που είναι τυλιγμένες.
Τα πρώτα τυλίγματα τα κάνουμε παράλληλα με το αρνί και μετά από μερικά άντερα
ξεκινάμε να τα τυλίγουμε γύρω γύρω καλύπτοντας κάθε φορά τα επόμενα συκώτια κλπ
Το τύλιγμα μπορεί να γίνει είτε γυρνώντας τα άντερα γύρω από την σούβλα με το χέρι
είτε γυρνώντας τη σούβλα προσεκτικά με την βοήθεια κάποιου της οικογένειας
η φίλου που θα κρατά απαλά τα άντερα ώστε να μην σπάσουν.
Και τα δυο θέλουν ηρεμία και όχι βιασύνη.
Με το χέρι είναι μια χαρά , αν κρατάς όρθια την σούβλα σου, προσέχοντας πάντα να μην κρεμάνε
οι άκρες των άντερων.
Όπου χρειάζεται κάνουμε και κάνα κόμπο τα άντερα που περισσεύουν η κρεμάνε οι άκρες κάθε φορά.
Δεν είναι δύσκολο και δεν βιαζόμαστε.
Πλένουμε χέρια ενδιάμεσα και πίνουμε και κάνα κρασάκι.
Αφού τυλίξουμε τα άντερα και δούμε ότι δεν κρεμάνε σε κάποια σημεία τότε
αφήνουμε το κοκορέτσι μας στην άκρη να φύγουν τα πολλά υγρά και το σκεπάζουμε με καθαρές πετσέτες, όχι πλαστικό.

Κοκορέτσι, συνταγή για αρχάριουςΣτο ψήσιμο του το βάζουμε ψηλά στην αρχή και το γυρνάμε γρήγορα γρήγορα για να μην αρπάξει πολύ.
Αργότερα το κατεβάζουμε πιο χαμηλά και συνεχίζουμε το γύρισμα φυσιολογικά.
Προς το τέλος όταν δούμε την μέση συνήθως να έχει σχεδόν ψηθεί βάζουμε αλουμινόχαρτο
γύρω από το ψημένο και το αφήνουμε να αφρίσει καλά. Προσέχουμε να μην στεγνώσει.
Συνήθως το κομμάτι κάτω από το αλουμινόχαρτο είναι και το πρώτο που βγάζουμε
και εξαφανίζεται σχεδόν αμέσως!
Αν ψηθεί πριν από το αρνί θα κλέψει τις εντυπώσεις και θα φαγωθεί πριν καν σερβιριστεί.
Κοκορέτσι στα όρθια σαν μεζές και με μπόλικο κρασί.

Καλή επιτυχία

Περισσότερες συνταγές εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *