Επικαιρότητα

Κορυφώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά το απόγευμα η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, ενώ εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους πολλοί κλάδοι εργαζομένων. Ωριαίες διακοπές ρεύματος και σήμερα, καθώς συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΔΕΗ παρά τη δικαστική απαγόρευση ανάλογης κινητοποίησης, με τα ίδια αιτήματα. Τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων στην Επιχείρηση συνεχίζουν με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι οποίες δεν κρίθηκαν από το δικαστήριο.

Έτσι, με τη νέα κινητοποίηση που θα προκηρύξει η ΓΕΝΟΠ, θα ζητά την απομάκρυνση από την ηγεσία της ΔΕΗ του προέδρου της, Τάκη Αθανασόπουλου και του προέδρου του ΕΒΕΑ και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης Κωνσταντίνου Μίχαλου. Ο τελευταίος έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Για το σημερινό πρόγραμμα διακοπών ρεύματος της ΔΕΗ, οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται από τα μέσα ενημέρωσης και το site της ΔΕΗ.

Συνέχιση εξάλλου, των κινητοποιήσεων μέχρι την Τέταρτη αποφάσισαν το βράδυ της Κυριακής οι μόνιμοι εργαζόμενοι στους δήμους, ενώ δεν συμμετέχει η ΠΟΠ-ΟΤΑ, που εκπροσωπεί τους συμβασιούχους. Χωρίς προβλήματα γίνεται από το πρωί η εναπόθεση απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων.

Τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλίζεται και το δικαίωμα όσων θέλουν να εργάζονται. Πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα επίταξης διότι πλέον η διακίνηση των απορριμματοφόρων γίνεται ομαλά, ενώ διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών λόγω των αντιδράσεων για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο, όπως είπε, θα ψηφιστεί την Πέμπτη από τη Βουλή.

Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα οι τραπεζοϋπάλληλοι, ενώ πενθήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους αποφάσισαν οι δικηγόροι. Ακινητοποιημένα θα είναι αύριο Μετρό και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό συμμετέχουν και στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη. Θα εργαστούν μόνο από τις 10.00 μέχρι τις 15.00, προκειμένου να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των πολιτών που θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια. Στην απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχουν επίσης γιατροί, φαρμακοποιοί, εκπαιδευτικοί, μηχανικοί, δημοσιογράφοι και βενζινοπώλες.

Εξάλλου με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκαν στις 11.00 το πρωί ο Αλέκος Αλαβάνος και στη 1 το μεσημέρι, η Αλέκα Παπαρήγα.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και πάλι την απόσυρση του ασφαλιστικού, υπογραμμίζοντας ότι πως αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο θα αγωνιστούμε για την απόσυρση του κ. Καραμανλή και της ΝΔ. Επίσης, χαρακτήρισε μετριοπαθή τη στάση των συνδικάτων και απέδωσε όλες τις ευθύνες στην κυβέρνηση σχετικά με την ένταση και τα προβλήματα που υπάρχουν στα απεργιακά μέτωπα.

Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΕ και της ΔΑΚΕ δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν ακόμη πιο δυναμικά τους απεργιακούς αγώνες τους καλώντας τους εργαζόμενους να μετάσχουν καθολικά στη γενική απεργία της ερχόμενης Τέταρτης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΜRB για τον Ελεύθερο Τύπο, έξι στους δέκα αντιδρούν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Σχεδόν οι μισοί από τους ψηφοφόρους της ΝΔ αξιολογούν αρνητικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ασφαλιστικό, αναγνωρίζουν όμως ότι υπάρχει αποφασιστικότητα. Το 58,6% των ερωτηθέντων λέει ΝΑΙ στην επίταξη των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο γ.γ. της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης εξέφρασε μέσω της ΝΕΤ 105,8 την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί το μέτρο της επιστράτευσης. Εάν όμως δεν αποκλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις τότε αυτό θα είναι αναγκαίο, συμπλήρωσε.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *