ΕπικαιρότηταΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στο Πολυτεχνείο-Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κορυφώνονται αυτήν την ώρα οι εκδηλώσεις μνήμης για την 35η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι. Στην κορυφή της πορείας βρίσκεται η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, την οποία κρατούν φοιτητές της ΠΑΣΠ. Ακριβώς πίσω από τη σημαία, πορεύονται μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων – Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, φοιτητικές και κομματικές οργανώσεις.

Η σημαία του Πολυτεχνείου “έφυγε” στις 3 το μεσημέρι από το κτίριο του Πολυτεχνείου και τέθηκε επικεφαλής της πορείας στην Πλατεία Συντάγματος. Οι πύλες του Μετσόβειου έκλεισαν στις 2 το μεσημέρι, καθώς ξεκινούσε η κεντρική εκδήλωση. Σε επιφυλακή βρίσκεται ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα. Μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου θα παραμείνουν ως περιφρούρηση καθηγητές, φοιτητές και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί από πλευράς αστυνομίας, στους δρόμους, από τους οποίους θα περάσουν οι διαδηλωτές, τους οποίους θα περιφρουρούν χιλιάδες αστυνομικοί, ενώ αποκλεισμένοι από την κυκλοφορία οχημάτων είναι από νωρίς το πρωί οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο. Αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ ενώ κλειστοί παραμένουν μέχρι το τέλος της βάρδιας οι σταθμοί του μετρό σε Πανεπιστήμιο και Μέγαρο Μουσικής.

Πολυτεχνείο. Μοναδικό ντοκουμέντο 35 χρόνια μετά

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας αλλά και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας προσήλθαν από το πρωί στο Πολυτεχνείο ανάμεσα σε δεκάδες απλούς πολίτες. Από το Μεξικό ο Γιώργος Παπανδρέου αφιέρωσε τις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Στη Θεσσαλονίκη

Μικροσυμπλοκές και ένταση μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων αλλά και προπηλακισμοί πρυτανικών αρχών σημειώθηκαν στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Πλήθος κόσμου ,οι πρυτανικές αρχές ,φοιτητές και φορείς της πόλης κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής ενώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, που θα μείνει και φέτος όλη τη μέρα ανοιχτό, διοργανώνονται εκδηλώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν με την κεντρική πορεία προς το αμερικανικό προξενείο στις 4.30 το απόγευμα, κάτω από την επιτήρηση 1.500 αστυνομικών.

Στις 5:30 το απόγευμα θα ξεκινήσει και δεύτερη πορεία από τους συλλόγους φοιτητών αριστερών σχημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *