TV & ΑφιερώματαvideonewsΕΙΔΗΣΕΙΣΕπικαιρότητα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 -Βίντεο ντοκουμέντα


image010Βίντεο ντοκουμέντα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973 βρίσκονται πια στο Διαδίκτυο και αρκετά από αυτά είναι διαθέσιμα στο αφιέρωμα αυτό.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 ήταν μια μαζική διαδήλωση λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου 1973, κλιμακώθηκε σχεδόν σε αντιχουντική επανάσταση και έληξε με αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, μετά από μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν με την είσοδο αρμάτων μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου…http://el.wikipedia.org/wiki/Εξέγερση_του_Πολυτεχνείου

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ – 17 Νοεμβρίου 1973

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την 42η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρουσιάζει ένα ιστορικό αφιέρωμα μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ στη διεύθυνση http://www.ert.gr/exegersi-politechniou-17-noemvriou-1973

Στη συγκεκριμένη διεύθυνση έχει αναρτηθεί το ντοκιμαντέρ του Ηλία Μασούρα «ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΠΕΡΑΤΕΡ», παραγωγής 1978. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται σε κινηματογραφικά ντοκουμέντα επαγγελματιών οπερατέρ, οι οποίοι κατέγραψαν με την κάμερά τους τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Τις μαρτυρίες τους καταθέτουν στην κάμερα οι Σ. Σινανίδης, Β. Μάλλιος, Ν. Πατσαβός, Κ. Βελογιάννης, Γ. Καλοβύρνας και  Α. Κουραντ. Την εκπομπή προλογίζει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παπαναγιώτου.

Στην ίδια διεύθυνση διατίθεται φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο του φωτορεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα –κυριότητος ΕΡΤ– ο οποίος κατέγραψε με την κάμερά του σημαντικά στιγμιότυπα από το δραματικό τριήμερο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Πολυτεχνείο 1973: 40 Χρόνια Απόσταση

https://www.facebook.com/politexneio  

40 Χρόνια απόσταση: Μοναδική επετειακή αφηγηματική – φωτογραφική έκδοση μνήμης που ζωντανεύει τον αγώνα του Πολυτεχνείου το 1973.
Οι πρωτότυπες φωτογραφίες και τα κείμενα αφηγούνται καρέ-καρέ τις δύσκολες εκείνες ώρες που οι νέοι θέλησαν με τόλμη να διεκδικήσουν το μέλλον τους. Άμεσες, αποκαλυπτικές, διεισδυτικές, αποτελούν μοναδικά ντοκουμέντα, όπου αναγνώστης μπορεί να σκύψει για να αντλήσει λεπτομέρειες και να δει την αλήθεια αποτυπωμένη με όλη της τη δύναμή της.Είναι σημαντικό να ξαναδούμε τα όσα συνέβησαν τότε και να αναλογιστούμε τη σημασία τους και σε σχέση με τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα. Μέρος του αρχείου αυτού περιέχει και ανέκδοτες φωτογραφίες.Με την Αιγίδα:
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πολυτεχνείο – 17 Νοεμβρίου 1973

Σαν σήμερα – 17 Νοεμβρίου 1973 – Πολυτεχνείο. Film super 8mm.
🔻 Το μοναδικό έγχρωμο φιλμ με την καταγραφή των γεγονότων στις 16 και 17 Νοεμβρίου, τραβηγμένο κρυφά από δωμάτιο στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» από τον Ν. Βερνίκο.
«Το δωμάτιο το είχα νοικιάσει και για την υποστήριξη των φοιτητών μελών της Ελληνοευρωπαϊκής Κίνησης Νέων. Οργάνωση για την κινητοποίηση του φοιτητικού κινήματος ενάντια στη δικτατορία.
Η παρακολούθηση των γύρω από το Πολυτεχνείο γεγονότων γινόταν μέσα από το κατεβασμένο ξύλινο ρολό με ανοικτό το τζάμι με κομμένη την ανάσα. Μεσάνυκτα Παρασκευής 16 προς Σάββατο 17 Νοεμβρίου στη γωνία του Ακροπόλ ήταν σταθμευμένο τανκ που περίμενε να επέμβει. Το κράνος του όρθιου οδηγού έφτανε στο κάτω μέρος του γωνιακού παραθύρου.
Λίγο πριν την επέμβαση στο Πολυτεχνείου και ενώ επικρατούσε πλήρης ησυχία, δημιουργήθηκε μικρός θόρυβος μέσα στο δωμάτιο από τους παρευρισκόμενους φίλους συναγωνιστές φοιτητές και το τηλέφωνο. Ο στρατιώτης έστρεψε τη φωτιστική δέσμη του προβολέα του τανκ στην πρόσοψη του ξενοδοχείου, προσπαθώντας να εντοπίσει την πηγή του θορύβου. Σταμάτησε για λίγο στο από πίσω του και λίγο πιο πάνω ευρισκόμενο σκοτεινό, με το κατεβασμένο ρόλο, παράθυρο του δωματίου μας. Το φως του προβολέα έμπαινε μέσα από τις χαραμάδες. Ο στρατιώτης προσπαθούσε να καταλάβει από που ερχόταν ο θόρυβος που ξεχώρισε από τον ήχο των πυροβολισμών. Όπως εκινείτο φώτιζε τοίχους και ιδιαίτερα το ταβάνι του δωματίου προς όλες τις κατευθύνσεις. Η αναπνοή των παρευρισκόμενων στο δωμάτιο σταμάτησε. Έμειναν ξαπλωμένοι σαν το μαρμάρινο άγαλμα της κοιμωμένης του Χαλεπά πάνω στα κρεβάτια και το πάτωμα. Αναπνεύσαμε όταν η δέσμη του φωτός έφυγε.
Πυροβολισμοί από ελεύθερους σκοπευτές ακουγόντουσαν από τους κάθετους στην Πατησίων δρόμους. Γύρω στις 2.30, μετά την άρνηση των πολιορκημένων να βγουν, το τανκ έριξε την πύλη εισόδου του Πολυτεχνείου, μπήκε στο περίβολο της σχολής περνώντας πάνω από σταθμευμένα αυτοκίνητα και οι στρατιωτικές δυνάμεις μπήκαν μέσα.
Οι φοιτητές φώναζαν: Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Είμαστε αδέλφια. Ξεχύθηκαν στη οδό Πατησίων κυνηγημένοι από αστυνομία και στρατό ενώ σφαίρες σφύριζαν γύρω μας. Πολλοί, με πρώτους τους από νωρίτερα τραυματισμένους από τις σφαίρες, βρήκαν καταφύγιο στο ισόγειο του Ακροπόλ. Λίγοι από τους πιο σοβαρά μεταφέρθηκαν στο δωμάτιο. Η Torill Engeland Magrethe, 22 ετών φοιτήτρια από το Molde της Νορβηγίας, δεν πρόλαβε.
Θανάσιμα τραυματισμένη από πυρά ξεψύχησε από αιμορραγία στην καρωτίδα στα χέρια μου και στα χέρια του Γιώργου Λαζαρίδη οδοντογιατρού που τη μετέφερε νεκρή στο κοντινό Σταθμό Α Βοηθειών στην 3 Σεπτεμβρίου. Στιγμές που ο χρόνος συμπυκνώνεται και τα δευτερόλεπτα μετράνε για αιώνες και μένουν ανεξίτηλα στην μνήμη μας.»
Νίκος Α. Βερνίκος


Δείτε περισσότερα γι’ αυτό το φιλμ:
http://www.aylonfilmarchives.com/aylon/dl/el/item.html?id=1277&fbclid=IwAR0_H8CPo3MSFW9XU2tjZ6RRQM02ljyvZ2GFcv4hxusZGXsNQx_t_PYvafE Εγγραφείτε στο κανάλι στο YouTube για περισσότερα παλιά φιλμ από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!
https://www.youtube.com/channel/UCRJv70kZPMU8ctHM


Στα σχόλια μπορείτε να προτείνετε και να αφήσετε και εσείς κάποια links για να διαβαστούν από όλους όσους ενδιαφέρονται…

Μια σκέψη για το “ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 -Βίντεο ντοκουμέντα

  • Μαρτυρίες #
    Οι «Μαρτυρίες» του Νίκου Καβουκίδη, αποτελούν ένα πολυσήμαντο κινηματογραφικό χρονικό της περιόδου που αρχίζει με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973 και φτάνει ως και τον Αύγουστο…

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *