Επικαιρότητα

Κυπριακές Εκλογές: Εκτός δευτέρου γύρου ο Τάσσος Παπαδόπουλος

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΥΠΡΟΣΗ καταμέτρηση των ψήφων στις σημερινές προεδρικές εκλογές της Κύπρου έφερε τη μεγάλη ανατροπή, με τον Ιωάννη Κασουλίδη να περνά στο δεύτερο γύρο, με μικρή διαφορά από το δεύτερο Δημήτρη Χριστόφια. Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μένει εκτός της εκλογικής αναμέτρησης του δευτέρου γύρου την ερχόμενη Κυριακή. Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, πρώτος ο Ιωάννης Κασουλίδης με οριακή διαφορά από το Δημήτρη Χριστόφια (33,51% έναντι 33,29%). Ο Τάσσος Παπαδόπουλος συγκέντρωσε 31,79%. Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ άρχισαν ήδη να κάνουν ανοίγματα προς τα άλλα κόμματα, εκπρόσωποι των οποίων δήλωσαν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στα συλλογικά τους όργανα. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση που θα κρατήσουν το Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο που υποστήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο, με εκλογική ισχύ γύρο στο 20% και η ΕΔΕΚ, με ποσοστό ανάμεσα στο 7-10%. Το Ευρωπαϊκό Κόμμα, που επίσης υποστήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο, αναμένεται να κινηθεί στην πλειοψηφία του προς τον Ιωάννη Κασουλίδη, αφού προέρχεται από τις τάξεις του ΔΗΣΥ και ένα ποσοστό του, που υπολογίζεται στο 38%, ψήφισε σήμερα τον Ιωάννη Κασουλίδη.

Δηλώσεις

Άνοιγμα προς την παράταξη του Προέδρου Παπαδόπουλου έκανε ο πρώτος νικητής των προεδρικών εκλογών Ιωάννης Κασουλίδης σε ομιλία του ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του, που πανηγύριζαν έξω από το εκλογικό του επιτελείο, παρά τη συνεχή βροχή. Όλοι όσοι πιστεύουμε ότι η Κύπρος μας πρέπει να γίνει ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, ήρθε η ώρα να συναντηθούμε. Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε όσα δίχασαν τον κυπριακό λαό. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Να θυμηθούμε τις βασικές αξίες που μας ενώνουν: ότι πάνω απ’ όλα είναι η Κύπρος μας, η σωτηρία της, η Ευρωπαϊκή της προοπτική και το μέλλον των παιδιών μας. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Άνοιγμα προς του πρώην εταίρους του στην κυβέρνηση έκανε και ο δεύτερος νικητής του πρώτου γύρου του προεδρικών εκλογών Δημήτρης Χριστόφιας, με δήλωσή του. Αφού ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητά του, είπε: Υποκλίνομαι στον απλό λαό και σέβομαι και τιμώ τους πολίτες που ψήφισαν τους ανθυποψηφίους μου. Σέβομαι, τους ανθυποψηφίους μου και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, με τον οποίο, παρά τις όποιες διαφωνίες μας, δώσαμε μαζί σκληρούς αγώνες. Τώρα αποφασίσαμε για το μέλλον της Κύπρου, αφού όλοι αισθανόμαστε ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει και ο χρόνος δουλεύει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Με βάση την πραγματικότητα αυτή, συνέχισε, την ερχόμενη Κυριακή οι Κύπριοι πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε ένα κεντρικό δίλημμα που αφορά στην κατεύθυνση και το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών για αναζήτηση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι στο πεδίο της εσωτερικής διακυβέρνησης «θα επιλεγεί η μικτή οικονομία που έχει δικαιωθεί από τη ζωή στην Κύπρο και όχι οι νεοφιλελεύθερες συνταγές που εκπροσωπεί ο Ιωάννης Κασουλίδης και που απειλούν κοινωνικές συνοχές και κατακτήσεις του Κυπριακού λαού».

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς και συνεχάρη τους Ιωάννη Κασουλίδη και Δημήτρη Χριστόφια για τη νίκη τους στις εκλογές. «Ο λαός έκρινε και αποφάσισε και η ετυμηγορία του είναι απόλυτα σεβαστή», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ανέφερε επίσης ότι στη διάρκεια της θητείας του μίλησε πάντα με ειλικρίνεια στους πολίτες και πρόσθεσε ότι οι σκέψεις, οι αποφάσεις και οι ενέργειές του καθοδηγήθηκαν πάντα από την αγάπη του για τον τόπο και την έγνοια του για το λαό.

Είπε επίσης ότι οι ανησυχίες που εξέφραζε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν ειλικρινείς, για να προσθέσει ότι στο Κυπριακό διαφαίνονται εξελίξεις. Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση και είπε ότι προσωπικά θα είναι πάντα παρών δίπλα και μαζί του για την Κύπρο.

Πηγή:http://www.ert.gr

2 σκέψεις σχετικά με το “Κυπριακές Εκλογές: Εκτός δευτέρου γύρου ο Τάσσος Παπαδόπουλος

  • Pingback: 2008: Δύσκολη χρονιά για την ακροδεξιά! « Αντιφασιστική Δράση

  • Pingback: Don’t Kiss The Frog » Blog Archive » σφαλιάρες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *