Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, μόνο μέλι
Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη! Φτιάξτε τα απόλυτα μελομακάρονα ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΕΛΙ.
Δοκιμασμένη συνταγή!
Υλικά συνταγής Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη
Για τη ζύμη :
200γρ ελαιόλαδο
300γρ καλαμποκέλαιο η ηλιέλαιο
300γρ μέλι
200γρ χυμό πορτοκαλιού
80γρ κονιάκ
ξύσμα 2-3 πορτοκαλιών
1000-1100γρ αλεύρι
200γρ σιμιγδάλι ψιλό
20γρ μπέικιν πάουντερ
10γρ σόδα
2-3γρ γαρύφαλλο
10γρ κανέλα
1 τσιμπιά αλάτι
150γρ καρύδια κοπανισμένα (αν θέλουμε να τα γεμίσουμε και μέσα τα μελομακάρονα μας χρειαζόμαστε 220γρ.)
=====
Για το σιρόπι:
1500γρ μέλι
300-400γρ νερό
Φλούδες από ένα πορτοκάλι
2 ξυλάκια κανέλλα
Χυμό από μισό λεμόνι
Ψήσιμο αντιστάσεις 170 βαθμούς για 30 λεπτά
Βήματα συνταγής για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη
- Φτιάχνουμε το σιρόπι
- Τοποθετούμε μία κατσαρόλα στη φωτιά. Προσθέτουμε το νερό, τα ξυλάκια κανέλας, τις φλούδες πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού. Φέρνουμε σε βρασμό.
- Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το σιρόπι την άκρη να κρυώσει.
- Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο, το ελαιόλαδο, το μέλι, μία πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γαρύφαλλο, τη κανέλα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. μπέικιν πάουντερ
- Ανακατεύουμε τη μαγειρική σόδα με το χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε στο μπολ.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
- Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, καθώς ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ωραία ζύμη.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
- Σχηματίζουμε τα Μελομακάρονα
- Παίρνουμε μία μικρή δόση από τη ζύμη (περίπου 30 γρ) και σχηματίζουμε το μελομακάρονο.
- Στη συνέχεια το πιέζουμε ελαφρώς σε διχτυωτό σκεύος, ώστε να του δώσουμε σχέδιο στο επάνω μέρος. Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε γραμμές με ένα πιρούνι.
- Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε τα μελομακάρονα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Σιροπιάζουμε και στήνουμε τα μελομακάρονα
- Βουτάμε τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για περίπου 10-15 δευτερόλεπτα.
- Τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να στραγγίξουν.
- Σερβίρουμε τα Μελομακάρονα
- Σερβίρουμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα. Από επάνω πασπαλίζουμε με το σπασμένο καρύδι.