ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΤαξιδιωτικά άρθρα

Μετακομίζουν σύντομα …οι Μαλδίβες

Οι Μαλδίβες, τουριστικός παράδεισος στον Ινδικό Ωκεανό, οι οποίες έχουν μόλις δύο μέτρα υψόμετρο, ενδέχεται μέσα στα επόμενα 100 χρόνια να εξαφανιστούν, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Οι Μαλδίβες, 850 χιλιόμετρα νότια της Ινδίας, αποτελούν ένα σύμπλεγμα 1192 νησιών, τα περισσότερα από τα οποία είναι ακατοίκητα και έχει πληθυσμό περίπου 380.000 κατοίκων.
Ο νέος πρόεδρος της χώρας, σχεδιάζει ήδη να αγοράσει γη, η οποία θα γίνει η νέα πατρίδα για τους απογόνους των ανθρώπων που κατοικούν σήμερα στις Μαλδίβες.

Εν τω μεταξύ, τα προεδρικά του καθήκοντα ανέλαβε από σήμερα ο 41χρονος Μοχάμεντ Νασίντ, ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες εξελέγη πρόεδρος στις Μαλδίβες, κερδίζοντας τον απερχόμενο, πρόεδρο επί 31 χρόνια, Μαουμούν Αμπντούλ Γκεημούν.
Η σταδιακή μετάβαση προς τη δημοκρατία άρχισε το 2005 και οι πρόσφατες εκλογές ήταν οι πρώτες πολυκομματικές από το 1954, που υφίσταται το κράτος ως ανεξάρτητο, με τον Μοχάμεντ Νασίντ, που από την φυλακή και τις εξορίες στα ερημονήσια, από σήμερα είναι στην προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Γκεημούν, ο Νασίντ, που κέρδισε τις εκλογές στο δεύτερο γύρο παίρνοντας 54,2% έναντι 45,8% του αντιπάλου του, είχε επανειλημμένα φυλακιστεί και διεθνείς οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους.

Συγκεκριμένα είχε παραπεμφθεί σε δίκη 27 φορές και είχε φυλακιστεί ή εξοριστεί σε απομακρυσμένα νησιά για συνολικά έξι χρόνια.

Ο Γκεημούν πιστώνεται με τη μεταμόρφωση της χώρας από μία οικονομία ψαράδων σε ένα από τα ακριβότερα τουριστικά καταφύγια του κόσμου που φιλοξενούσαν αστέρες του Χόλυγουντ, αλλά, ο Νασίντ υποστήριξε ότι μόνο μία στενή «κλίκα» γύρω από τον απελθόντα πρόεδρο ωφελήθηκε από την εξέλιξη.

Ο Νασίντ παραλαμβάνει μία οικονομία με τον τουρισμό να συνεισφέρει κατά 28% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της, αλλά, συγχρόνως βρίσκεται υπό την πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να περιορίσει τα χρέη και να μειώσει τον τεράστιο αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Νασίντ έχει υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων και θα μετατρέψει τα νησιά σε μοντέλο χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας μέσω της ευρείας χρήσης της ηλιακής ενέργειας.

Την ανάγκη για αλλαγές κάνει επιτακτική και η αναμενόμενη διεθνής υποχώρηση του τουρισμού εξ αιτίας της παγκόσμιας κρίσης.

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του παιδικού υποσιτισμού, την αυξανόμενη παρουσία μαχητικών ισλαμικών οργανώσεων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που θα σκεπάσει τα νησιά μέχρι το 2100, αν εν τω μεταξύ, δεν ληφθούν μέτρα.

Προεκλογικά ο Γκεημούν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι διοικεί την χώρα ως προσωπικό του σουλτανάτο, είχε δεσμευθεί ότι εάν χάσει, θα παραδώσει ομαλά την εξουσία και θα γίνει αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *