Αθλητικά

Με νίκη 86-54 απάντησε στις προκλήσεις των Σκοπιανών η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ

ellada_skopiaΕντυπωσιακή ήταν η Εθνική ομάδα στη πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ, καθώς συνέτριψε τα Σκόπια με 86-54 μετατρέποντας το ματς σε… φιλικό προετοιμασίας. Ουσιαστικά η διοργάνωση ξεκινά την Τρίτη για την εθνική καθώς το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα καλείται να αντιμετωπίσει την Κροατία (20:15 ΝΕΤ) η οποία είναι σαφώς πιο δυνατή ομάδα από τα Σκόπια που έμοιαζαν με… σάκο του μποξ για τους Έλληνες διεθνείς. Μεγάλο όπλο της εθνικής η εκπληκτική άμυνα που έφερε ταχύτητα και ο Σπανούλης με 11 πόντους στη πρώτη περίοδο έδωσε το έναυσμα της νίκης. Παράλληλα, η “κυανόλευκη” φροντ λάιν των Μπουρούση, Σχορτσιανίτη και Κουφού μετέτρεψαν σε δικό τους “πάρτι” τις εναέριες μονομαχίες. Μόνο με φάουλ μπορούσαν να τους σταματήσουν οι Σκοπιανοί, που όχι μόνο δεν έβρισκαν διαδρόμους, αλλά αποδείχτηκαν άστοχοι ακόμη και από τη γραμμή του τρίποντου στην “Αρένα Πόζναν”. Η διαφορά έφτασε ακόμη και τους +34 πόντους με τον Λιθουανό ομοσπονδιακό τεχνικό Γιόνας Καζλάουσκας να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία, για να δώσει χρόνο συμμετοχής σε όλους τους νέους παίκτες στην Εθνική. Πρώτος σκόρερ ο Σπανούλης με 17 πόντους, από 11 πόντους σημείωσαν οι Μπουρούσης και Σχορτσιανίτης, ενώ πολύ καλή η παρουσία και του Περπέρογλου με 10 πόντους. Ο Τζερεμάια Μάσεϊ (12π.) ήταν ο μοναδικός που σημείωσε διψήφιο νούμερο πόντων για την ΠΓΔΜ.

Τα δεκάλεπτα: 13-28, 28-52, 37-69, 54-86

Διαιτητές: Ντόλινεκ (Τσεχία), Μπελόσεβιτς (Σερβία), Μπολτάουζερ (Σλοβενία)

ΠΓΔΜ (Γιόβιτσα Άρσιτς): Β. Στεφάνοφ 3 (1), Μιρακόφσκι 3 (1), Ρ. Στεφάνοφ 2, Στογιανόφσκι 6, Μπαζέφσκι, Τασόφσκι, Τσετσέφσκι 9 (1), Αντιτς 9 (1), Στογιανόφσκι 2, Μάσεϊ 12 (1), Σεμαρτζίσκι 8.

ΕΛΛΑΔΑ (Γιόνας Καζλάουσκας): Καλαμπόκης 5 (1), Μπουρούσης 11 (1), Ζήσης 8, Σπανούλης 17, Καλάθης 4, Φώτσης, Πρίντεζης 6, Γλυνιαδάκης 5, Καϊμακόγλου 3 (1), Κουφός 6, Περπέρογλου 10 (2), Σχορτσιανίτης 11.

* Ένα τεράστιο κόκκινο πανό με τον ήλιο της Βεργίνας άπλωσαν σε ολόκληρο το πέταλο πίσω από την μπασκέτα που προθερμάνθηκαν οι παίκτες της ΠΓΔΜ οι περίπου 300 Σκοπιανοί φίλαθλοι, κατά την ανάκρουση του ύμνου της πατρίδας τους. Όταν ο εκφωνητής αποκάλεσε τη χώρα τους Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας, εκείνοι τον αποδοκίμασαν έντονα. Το ίδιο έκαναν αμέσως μετά, όταν έφτασε η σειρά του ύμνου της Εθνικής Ελλάδας “γιουχάροντας” τους διεθνείς μας. Περίπου 100 Έλληνες φίλαθλοι στο “Αρένα Πόζναν”.

Προκλήσεις σκοπιανών

Σε νέες βαρύτατες συμβολικές προκλήσεις καπηλείας ελληνικών εθνικών συμβόλων εις βάρος της χώρας μας προχώρησαν σκοπιανοί στο “Αρένα Πόζναν” της Πολωνίας, όπου διεξάγεται το «Ευρωμπάσκετ 2009»! Ένα τεράστιο κόκκινο πανό με το αρχαιοελληνικό σύμβολο του ήλιου της Βεργίνας εντός ενός περιγράμματος της χώρας των Σκοπίων συμπεριλαμβανομένης της Θράσκης και της Μακεδονίας ως το Αιγαίο, κι άλλο ένα με παραποιημένη ως προς τα χρώματα την ελληνική σημαία όπου το μπλέ είχε αντικατασταθεί με το κόκκινο και το λευκό με το κίτρινο χρώμα, άπλωσαν οι περίπου 300 σκοπιανοί οπαδοί σε ολόκληρο το πέταλο πίσω από την μπασκέτα που προθερμάνθηκαν οι παίκτες της ΠΓΔΜ, κατά την ανάκρουση του ύμνου της πατρίδας τους! Μάλιστα, όταν ορθώς ο εκφωνητής ανέφερε την χώρα τους ως FYROM [Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας], δηλαδή, με το διεθνώς αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ, εκείνοι τον αποδοκίμασαν εντόνως. Προκλητική -και επιπλέον ιδιαιτέρως ασεβώς αυτήν την φορά- συμπεριφορά εκδήλωσαν κι αμέσως μετά, όταν έφτασε η σειρά της ανάκρουσης του ελληνικού εθνικού ύμνου προς τιμήν του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, “γιουχάροντας” τους διεθνείς μας.

fyrom_simaia_elliniki_parapoiisiΟι Αρχές της ΠΓΔΜ, φοβούμενες το ενδεχόμενο πρόκλησης επεισοδίων έξω από το «Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδος» στα Σκόπια, αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας. Ήδη από το μεσημέρι υπήρξε ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απέκλεισαν με κιγκλιδώματα όλες τις περιμετρικές οδούς προς το «Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδος».

Απογοήτευση επικράτησε και μεταξύ των περίπου 1.000 φιλάθλων της εθνικής μπάσκετ της ΠΓΔΜ, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της γενικής γραμματείας Αθλητισμού και Νεολαίας να προσέλθουν σε κεντρική πλατεία των Σκοπίων, για να παρακολουθήσουν τον αγώνα από γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί.

Όσον αφορά την ευρεία ήττα της ομάδας των σκοπιανών από την εθνική μας ομάδα στον πρώτο αγώνα του Α’ ομίλου του Ευρωμπάσκετ 2009, προκάλεσε μεγάλες και ατέρμονες γκρίνιες στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

«Εφιαλτικό απόγευμα» και «καταστροφική ήττα», είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς των τηλεοπτικών σταθμών των Σκοπίων, για την ήττα της εθνικής μπάσκετ της ΠΓΔΜ, από την εθνική Ελλάδας.

Ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός «Κανάλι 5», σχολίασε ότι «ναι μεν η Ελλάδα θεωρείτο το φαβορί πριν τον αγώνα, όμως κανείς δεν περίμενε ότι η διαφορά θα μπορούσε να φθάσει τους 32 πόντους».

Ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός «Σίτελ» σημείωσε ότι «ήταν εμφανής η ανωτερότητα της ελληνικής ομάδας στον σημερινό αγώνα!».

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *