Επικαιρότητα

Νέες τροποποιήσεις στο “νέο” φορολογικό νομοσχέδιο

 

Τροποποιήσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες, διατηρείται τελικά το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ για όσους αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έναν εργοδότη, αλλά και για τους τρίτεκνους. Ο κ. Αλογοσκούφης, έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου και προανήγγειλε ακόμη, νέο σύστημα καταβολής τελών κυκλοφορίας. Σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα εξετασθεί θετικά η πρόταση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μανώλη για δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών που δεν παρουσιάζουν καμία κίνηση τα τελευταία 10 χρόνια. 

 

Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ το ΠΑΣΟΚ αντιπροτείνει, μεταξύ άλλων, επαναφορά του αφορολογήτου ορίου στους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ αναφέρει ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις, ώστε να ηττηθεί η κυβέρνηση, και να πάρει πίσω τη φορο-επιδρομή που έχει εξαπολύσει, στα οικονομικά αδύναμα στρώματα. Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται σήμερα, στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, με ακρόαση εκπροσώπων παραγωγικών και συνδικαλιστικών φορέων, πλην της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, που δήλωσαν κώλυμα.


Επωφελούνται οι χαμηλά αμειβόμενοι με μπλοκάκι και οι πολύτεκνοι

 

Τη διατήρηση του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ για τη “γενιά των 700 ευρώ” καθώς και για τους τρίτεκνους ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. 

 

Μέσω υπουργικής απόφασης, που θα προβλεφθεί στο παρόν νομοσχέδιο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αμείβονται από έναν εργοδότη θα μπορούν να δηλώνουν στη ΔΟΥ, ότι εργάζονται εκτελώντας τις ίδιες εργασίες με τους μισθωτούς στην επιχείρηση, και έτσι να υπαχθούν κανονικά στο αφορολόγητο των 10.500 ευρώ, είπε ο υπουργός Οικονομίας. 

 

Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ορίζει περιοριστικά ποιοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, αρχιτέκτονες μηχανικοί κοκ). Για εκείνους που δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά το εισόδημα τους θεωρείται εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα θα συνεχίσουν να έχουν το αφορολόγητο των 10.500, ενώ στον νέο και στη νέα, που φορολογείται ως μηχανικός έχοντας σύμβαση έργου σε ένα εργοδότη ή σε διαδοχικούς εργοδότες, θα δοθεί η δυνατότητα να δηλώσει ότι θέλει να υπαχθεί, παρότι κόβει Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, στην κλίμακα του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ. 

 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τρία ή περισσότερα παιδιά θα διατηρήσουν το αφορολόγητό τους αλλά και το οικογενειακό αφορολόγητο. 

 

Παράλληλα, θα εξεταστεί η πρόταση του βουλευτή της ΝΔ Ι. Μανώλη να δεσμεύονται από το Δημόσιο οι ακίνητοι τραπεζικοί λογαριασμοί υπέρ του Ταμείου Κατά της Φτώχειας, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση θα φέρει μέσα στις επόμενες εβδομάδες σχέδιο νόμου για τον τραπεζικό τομέα, που θα ρυθμίζει θέματα “Τειρεσία”, πλειστηριασμών κοκ, και σε αυτό το σχέδιο νόμου, θα αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα των ακίνητων λογαριασμών, που μετά από ένα διάστημα τα ποσά τους αντί να περιέρχονται στις ίδιες τράπεζες, να περιέρχονται στο Δημόσιο.

 

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργειο Οικονομιας, πραγματοποίησαν το μεσημέρι, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, για “το βαρύ φορολογικό πλήγμα που δέχονται οι εργαζόμενοι με “μπλοκάκι” στον ιδιωτικό τομέα”.

 

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *