Φωτογραφία

Ξεκινά σήμερα η Photo-Biennale της Θεσσαλονίκης

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η Photo-Biennale της Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Στην διοργάνωση που πραγματοποιείται για εικοστή συνεχή χρονιά, διακόσιοι σαράντα δημιουργοί από 17 χώρες θα παρουσιάσουν τα έργα τους σε 42 εκθέσεις,

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης καθώς και το σκεπτικό του υπουργείου Πολιτισμού για τον τομέα της φωτογραφίας, παρουσίασε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο υπουργός πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης με τον διευθυντή του μουσείου Φωτογραφίας κ. Βαγγέλη Ιωακειμίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάπη “η φωτογραφία αποτελεί ένα εύκολα εξαγώγιμο προϊόν” και την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει τα ονόματα μιας συμβουλευτικής επιτροπής που θα χαράξει την στρατηγική για την τέχνη της φωτογραφίας μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Επίσης αυτονομείται η Βιennale Θεσσαλονίκης σαν ξεχωριστό νομικό πρόσωπο (μέχρι σήμερα λειτουργούσε υπό την ομπρέλα του Μουσείου Φωτογραφίας).

Αναφερόμενος και στις άλλες μορφές του σύγχρονου πολιτισμού, ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα “οριστικοποιείται η στρατηγική για τον τομέα του βιβλίου ενώ ολοκληρώνει το νομοθετικό πλαίσιο για τον κινηματογράφο η αρμόδια επιτροπή. Τέλος, το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού υλοποιεί το έργο του, διαμορφώνονται εκ νέου οι επιχορηγήσεις και υλοποιούνται πάγια αιτήματα των χορογράφων”.

H φετινή διοργάνωση της Photo-biennale έχει σαν κεντρικό θεματικό πυρήνα, τον χρόνο, ενώ για το 2010 σχεδιάζεται να είναι ο τόπος και για το 2012 ο λόγος. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός πολιτισμού στην έκθεση που θα απολαύσει μέχρι τον Μαϊο το ενδιαφερόμενο κοινό: Τime is not now? του Duane Michals. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι κεντρικοί εκθεσιακοί χώροι της όλης, όπως και οι σημαντικότερες αίθουσες τέχνης της πόλης προβάλλουν την φωτογραφία την περίοδο της διοργάνωσης, ενώ συμμετέχουν και 9 γκαλερί της Θεσσαλονίκης με αποκλειστική θεματική την φωτογραφία.

Τέλος, κατά την διάρκεια της Photo -Biennale με αφορμή την συμπλήρωση των δέκα ετών από την ίδρυση του Μουσείου Φωτογραφίας πραγματοποιούνται εκθέσεις του μουσείου σε εννέα πόλεις της Ελλάδας (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Κοζάνη, Κομοτηνή, Πάτρα, Βόλο, Αθήνα) όπως και σε 4 στο εξωτερικό (Κίεβο, Μόναχο, Βηρυτό και Σόφια).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *