Επικαιρότητα

Οικονομική ανάσα σε 50.000 επιχειρήσεις από το ΤΕΜΠΜΕ

trapeza-1Οικονομική ανάσα σε περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του ταμείου εγγυοδοσίας, αναμένεται να δώσουν τα δάνεια, ύψους 6,3 εκατομμυρίων ευρώ που θα διοχετευθούν, με χαλαρότερα πλέον κριτήρια, στην αγορά μέσω των τραπεζών στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Από την διάθεση των νέων δανείων εκτιμάται ότι θα επωφεληθεί διπλάσιος αριθμός μικρομεσαίων από τις 27.338 που ενισχύθηκαν στην πρώτη φάση. Όσοι επιχειρηματίες κατέθεσαν αίτηση σε τράπεζα αλλά αυτή δεν έφτασε στο ΤΕΜΠΜΕ ,τώρα θα μπορούν να υπαχθούν στην δεύτερη φάση με μια απλή δήλωση.

Για την διευκόλυνση των διαδικασιών, δεν απαιτούνται πια 3 κερδοφόρες χρήσεις, αλλά αρκεί ο μέσος όρος των τριών τελευταίων χρήσεων να είναι θετικός. Το μέγιστο ύψος δανείου μειώνεται σε 125.000 ευρώ έναντι 350.000, η προμήθεια του ΤΕΜΠΜΕ μειώνεται από 1% σε 0,25% επί του δανείου, ενώ το επιτόκιο παραμένει euribor εξαμήνου συν 2,1%.

Για να υλοποιηθεί ομαλά η δράση αυξάνεται το μετοχικό κεφάλαιο του ΤΕΜΠΜΕ κατά 1,5 δισ ευρώ με την έκδοση ομολόγων του δημοσίου κατά τρόπο ώστε να μην επιβαρυνθεί το έλλειμμα ή το χρέος.
Παρά το ότι το επιτόκιο, που κινείται στα επίπεδα του 4%, δεν επιδοτείται, έχει την εγγύηση του δημοσίου, ενώ μπαίνει φρένο και στην κερδοσκοπία.

Ο πρώτος λόγος για την κατάργηση της επιδότησης ήταν η κατάχρηση που διαπιστώθηκε με επιχειρηματίες που κατέθεσαν τα άτοκα δάνεια σε προθεσμιακούς λογαριασμούς για να εισπράττουν τους τόκους και ο δεύτερος λόγος είναι ότι χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ άρα η διατήρηση της θα αφαιρούσε πόρους από άλλα προγράμματα στήριξης.

Την ίδια ώρα, η κρίση συνεχίζει να πλήττει και την οικοδομή που σημείωσε βουτιά κατά 33,5% σε όγκο με βάση τις άδειες που εκδόθηκαν τον Ιανουάριο ενώ η βιομηχανική παράγωγη στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουάριου μειώθηκε κατά 10%, με αποτέλεσμα περίπου 30.000 εργαζόμενοι να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Τέλος, όσον αφορά στο ΦΠΑ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει ούτε μείωση, όμως τα στελέχη του Υπ. Οικ βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν τα μέτρα εφόσον χρειαστεί τον Ιούνιο ώστε να πέσει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2010.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *