Επικαιρότητα

Ο Θηβών Ιερώνυμος εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος

Ο Θηβών Ιερώνυμος εξελέγη νέος ΑρχιεπίσκοποςΝέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδίας Ιερώνυμος, ο οποίος εξελέγη κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στη μία το μεσημέρι της Πέμπτης, στη Μητρόπολη. Ο κ. Ιερώνυμος συγκέντρωσε 45 ψήφους έναντι 27 του μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιου, ενώ υπήρξαν και δύο λευκές. Κατά την πρώτη ψηφοφορία, ο νέος -πλέον- προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας είχε λάβει 33 ψήφους, πέντε λιγότερες από όσες απαιτούνταν για την άμεση εκλογή του και ακολούθησαν με 26 ψήφους ο μητροπολίτης Σπάρτης και οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμος και Δημητριάδος Ιγνάτιος που έλαβαν από 7 ψήφους. Οι εκλέκτορες ήταν τελικά 74, καθώς δεν προσήλθε ο μητροπολίτης Κιλκισίου Απόστολος. Σύμφωνα με δηλώσεις αρχιερέων η εκλογή ήταν καθαρή και η ιεραρχία προέκρινε τον καλύτερο. Τις επόμενες ήμερες αναμένεται να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα και την ερχομένη Τρίτη ο κ. Ιερώνυμος θα δώσει τη νόμιμη διαβεβαίωση ενώπιων του προέδρου της Δημοκρατίας. Η ημερομηνία ενθρόνισής του ορίστηκε για το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου.

“Σε όποια θέση και αν μας τοποθετήσει η Εκκλησία, όσο ψηλά κι αν είναι αυτή πρέπει να ξέρουμε ότι αρχηγός είναι ο Χριστός μας και ο Χριστός είπε ότι όποιος θέλει να είναι πρώτος θα πρέπει να είναι διάκονος των άλλων” δήλωσε αργότερα ο κ. Ιερώνυμος, εξερχόμενος του αρχιεπισκοπικού μεγάρου.

Στη συνέχεια αναχώρησε για τον Όσιο Λουκά της Βοιωτίας, αφού έψαλε τρισάγιο στη μνήμη των μακαριστών Αρχιεπισκόπων Χριστόδουλου και Σεραφείμ. “Ο μακαριστός Χριστόδουλος άφησε έργο εμείς θα το συνεχίσουμε” δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος.

Συγχαρητήρια και ευχές

“Οι καλύτερες ευχές μας συνοδεύουν το νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο στο πολύ σημαντικό έργο που έχει να επιτελέσει”, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος.

Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, συνεχάρη το νέο προκαθήμενο σε τηλεφωνική του επικοινωνία. “Είμαι βέβαιος ότι η πίστη του και η αφοσίωσή του στην Εκκλησία και η αγάπη του στο χριστεπώνυμο πλήρωμά της, η αξιοσύνη και η εμπειρία του θα αποτελέσουν πιστό οδηγό στην ιστορική αποστολή που αναλαμβάνει”, τόνισε από το Βουκουρέστι ο κ. Καραμανλής.

Θερμά συγχαρητήρια απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο νέο προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο και στη σημαντική πνευματική αποστολή που έχει να επιτελέσει.

Με χαρά και ικανοποίηση, εξ άλλου, έγινε δεκτή και στο Φανάρι η είδηση της εκλογής του μητροπολίτη Ιερωνύμου στη θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. “Η εκτίμηση προς την προσωπικότητα του μητροπολίτη Θηβών Ιερωνύμου είναι μεγάλη και παλαιά και η προσδοκία για τη συνεργασία μαζί του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας ακόμα μεγαλύτερη”, τονίζεται σε ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σημειώνεται ότι οι δεσμοί του μητροπολίτη Θηβών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν ενισχυθεί και από την παρουσία τα τελευταία δέκα χρόνια στην πατριαρχική αυλή, ιερέων, πνευματικών τέκνων του μητροπολίτη Θηβών. Ο κ. Βαρθολομαίος συνεχάρη προσωπικά με επιστολή τον νέο Αρχιεπίσκοπο.

“Με την παρουσία σας η εκκλησία μας μπορεί να πορευτεί στη σύγχρονη εποχή με τόλμη και παρρησία”, σημειώνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε συγχαρητήριο μήνυμα προς το νέο Αρχιεπίσκοπο για την εκλογή του.

Ευχές απέστειλε και ο Γιώργος Καρατζαφέρης. “Η εκλογή του Νέου Αρχιεπισκόπου σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τη συνοδικότητα της Ελλαδικής Εκκλησίας και νέες βελτιωμένες σχέσεις με την μητέρα Εκκλησία” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

“Στο πρόσωπο του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου συγκεντρώνονται όλα τα χαρίσματα που απαιτούνται για μια επιτυχή διαποίμανση, αλλά αντικατοπτρίζονται και οι ελπίδες και η προσδοκία των Αθηναίων, αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών για μια Εκκλησία ζωντανή -λόγω και έργω. Του εύχομαι υγεία και μακροημέρευση και το αναγνωρισμένο έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου να αποτελέσει έμπνευση και οδηγό στο ποιμαντικό, ιεραποστολικό και κοινωνικό του έργο”, δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης.

“Διαλάμπουσα ποιμαντορία” ευχήθηκε στον κ. Ιερώνυμο ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, σε συγχαρητήριο μήνυμά του αναφέρει: “Εύχομαι υπό τη φωτισμένη καθοδήγησή σας, με τη βοήθεια του Θεού, στο δύσκολο αλλά και θεάρεστο έργο που αναλαμβάνετε να προωθηθούν και να δοθούν λύσεις στα σημαντικά ζητήματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας για την πρόοδο και την ευημερία του Έθνους και του πληρώματος της Εκκλησίας”.

“Του ευχόμαστε από καρδιάς υγεία, δύναμη και κάθε επιτυχία στην υψηλή αποστολή που αναλαμβάνει, για μια ζωντανή και μαχόμενη Εκκλησία, μια αληθινή Μητέρα -Εκκλησία κοντά στην κοινωνία και στα σύγχρονα προβλήματά της”, τονίζει σε μήνυμά του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας.

Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος

Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης), γεννήθηκε στα Οινόφυτα Βοιωτίας το 1938.
Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (1ος σε πανελλαδική κλίμακα) στις βυζαντινές σπουδές. Μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Gratz Αυστρίας και στο Regensburg και το Μόναχο της Γερμανίας.
Εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα δίπλα στον Ορλάνδο και ως φιλόλογος στη Λεόντειο Σχολή της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, καθώς και στο Γυμνάσιο της Αυλώνος. Εγκατέλειψε την πανεπιστημιακή του καριέρα μετά την ένταξή του στον ιερό κλήρο.

Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών & Λεβαδείας (1967-1978), ως Ηγούμενος των Ιερών Μονών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά (1971-1977) και του Οσίου Λουκά (1977-1981), ως Γραμματεύς και κατόπιν Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (1978-1981). Το 1981 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας. Συμμετείχε στις Επιτροπές Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, Εκκλησιαστικής Περιουσίας, Σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας, Υποτροφιών και εργάστηκε ως Αντιπρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Υπήρξε μέλος μεικτών επιτροπών Πολιτείας και Εκκλησίας για την μελέτη θεμάτων για την μοναστη-ριακή περιουσία (1986-1998) και την εκκλησιαστική εκπαίδευση (1986-1998) και Πρόεδρος της επιτροπής Διαλόγου Κοινωνίας-Εκκλησίας (2005-2007).

Η συντριπτική πλειοψηφία των κληρικών της Μητροπόλεώς του (82 στους 110) είναι πτυχιούχοι θεολογίας η διαθέτουν παράλληλα και δεύτερο πτυχίο (φιλόλογοι, αρχιτέκτονες, ιατροί, γεωπόνοι, παλαιογράφοι, καθηγητές πληροφορικής, διδάσκαλοι, οικονομικών επιστημών κ.α). Σε αυτούς συγκαταλέγονται ένας τακτικός καθηγητής της θεολογίας, ένας λέκτορας της θεολογίας, τρεις διδάκτορες και πέντε μεταπτυχιακοί υποψήφιοι διδάκτορες, με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη Μητρόπολη στην Εκκλησία της Ελλάδος που διαθέτει κληρικούς με τόσο υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
Με την ανύστακτη φροντίδα του και το ενδιαφέρον του αναπαλαιώθηκαν, επανδρώθηκαν και λειτουργούν έξι ανδρικές Ιερές Μονές (σύνολο Μοναχών 45) και δεκαεπτά γυναικείες (σύνολο Μοναχών 110). Ανάμεσα στις Μονές αυτές συγκαταλέγονται οι ιστορικές Μονές του Οσίου Λουκά, Σαγματά, Οσίου Σεραφείμ, Μακαριωτίσσης, Ευαγγελιστρίας, και Ιερουσαλήμ.

Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται πολλά άρθρα, μελέτες και βιβλία θεολογικού, κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου, εκ των οποίων αυτό με τον τίτλο “Μεσαιωνικά Μνημεία της Ευβοίας” βραβεύθηκε το 1970 με πρώτο βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Το 2006 εξεδόθη ο πρώτος από τους τρεις τόμους έργου του με τον τίτλο “Χριστιανική Βοιωτία”.

Στο κοινωνικό του έργο ξεχωρίζουν η δημιουργία: οικοτροφείων, ορφανοτροφείου με μορφή ανάδοχης οικογένειας (Θήβα), Στέγες Ηλικιωμένων (Θήβα, Λιβαδειά), Κέντρου Επανένταξης Ψυχικώς Πασχόντων (Λιβαδειά), του Εκπαιδευτηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων με Ειδικές Ανάγκες σε συνεργασία με άλλους φορείς του Νομού (Λιβαδειά), του Κέντρου Πρόληψης για τα ναρκωτικά (Λιβαδειά), Συσσίτια Απόρων συμπεριλαμβανομένων και οικονομικών μεταναστών (Θήβα), Συμβουλευτικούς Σταθμούς (Θήβα), Κέντρο Ιστορικών και Αρχαιολογικών Ερευνών (Ζάλτσα-Ιερά Μονή Λυκούρεση), ενώ ως πρώην εκπαιδευτικός έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα της Βοιωτίας.

Στην Μητρόπολή του φρόντισε περαιτέρω για την δημιουργία και λειτουργία ενοριακών πνευματικών κέντρων, κέντρων νεότητας στις περισσότερες των ενοριών της Μητροπόλεώς του καθώς και προτύπων κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων στο Παρνασσό. Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε και λειτουργεί το Κέντρο Ερευνών της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Βοιωτίας, το οποίο συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια του Durham, Cambridge.
Στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Αλίαρτο Βοιωτίας, κοντά στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας, διεξάγονται κατά καιρούς διάφορα συνέδρια. Έχει ξεκινήσει συνεργασία με το τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου ήδη έχουν υλοποιηθεί τρεις κύκλοι μεταπτυχιακών σπουδών σχετικά με το περιβάλλον, γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί Ερευνητικό Κέντρο για το περιβάλλον στην υπο ανακαίνηση Ιερά Μονή Ταξιαρχών (Δομβραίνα).

Πρωτοστάτησε για την δημιουργία -στην γενέτειρά του, στα Οινόφυτα- του Κέντρου Ευαισθητοποιήσεως Πληθυσμού σε θέματα περιβάλλοντος και οικονομικών μεταναστών.

Οι αγώνες του και η συνεχής επαγρύπνησή του είχαν ως αποτέλεσμα: α) την ματαίωση των σχεδίων των μαρτύρων του Ιεχωβά για την λειτουργία διεθνούς χιλιαστικού κέντρου στην επαρχία του και β) την αξιοποίηση των εγκαταστάσεών του για τη λειτουργία Εθνικού Κέντρου Απεξάρτησης.

Για την συμβολή του στο φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεώς του που σχετίζεται με την υγεία τιμήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κραϊόβας στη Ρουμανία με την απονομή του τίτλου του επιτίμου Διδάκτορα του εκεί Πανεπιστημίου. Επίσης είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΛΙΚΑΡ).

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *