Επικαιρότητα

Πιθανή μείωση θητείας στους 9 μήνες

greek_army_photoΜέχρι το τέλος του χρόνου είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί η μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Αμύνης, Κώστας Τασούλας και τονίζει ότι αυτό δεν έχει να κάνει με πιθανότητα εκλογών και ψήφους, αλλά, με την υλοποίηση δεσμεύσεων της Ν.Δ..
Ο κ.Τασούλας αναφερόμενος στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ το χαρακτηρίζει κράμα πείρας, ενθουσιασμού και αφοσίωσης στην ευρωπαϊκή ιδέα, ενώ σχολιάζοντας τον χαρακτήρα των ευρωεκλογών επισημαίνει: «Στις 8, στις 9 στις 10 Ιουνίου, όλο το καλοκαίρι, όλη τη χρονιά αυτή και τις επόμενες κυβέρνηση θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αποτελεί αποτέλεσμα με πολιτικό ενδιαφέρον, αλλά, όχι αποτέλεσμα δημοψηφίσματος». Η συνέντευξη του Κ. Τασούλα στον Κώστα Μελισσόπουλο:

ΕΡ: Kύριε Υπουργέ, πως σχολιάζετε τη σύνθεση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας;
ΑΠ: Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μία σύνθεση, ένα κράμα πείρας, γνώσεων, ενθουσιασμού και αφοσίωσης στην ευρωπαϊκή ιδέα και στην εξυπηρέτηση των καλώς εννοουμένων συμφερόντων της χώρας μας μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Τα μέλη που αποτελούν το ευρωψηφοδέλτιο, τα στελέχη του κόμματος και οι παλιοί ευρωβουλευτές που διεκδικούν και πάλι την εκλογή τους και οι καινούργιοι που την διεκδικούν για πρώτη φορά, αλλά και η επικεφαλής η κυρία Γιαννάκου, που είναι ένα πολιτικό πρόσωπο συνδεδεμένο και με την αποφασιστικότητα και με την ευρωπαϊκή γνώση και με την εμπειρία των θεσμών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, όλα αυτά μαζί, δίνουν την εγγύηση ότι η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου έγινε, αφού ολοκληρώθηκε ένας διάλογος, αφού ολοκληρώθηκε μία προσπάθεια, αφού ολοκληρώθηκε μία σύνθεση η οποία ένωσε και έδωσε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είμαι βέβαιος ότι με αυτή τη σύνθεση, με αυτά τα πρόσωπα και με αυτή την επίδοση που θα σημειώσει η Νέα Δημοκρατία την 7η Ιουνίου, τα συμφέροντα της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκπροσωπηθούν κατά το καλύτερο τρόπο και τα πρόσωπα τα οποία θα κληθούν να υλοποιήσουν την τήρηση αυτών των συμφερόντων, να υλοποιήσουν την προσπάθεια αυτή, θα το επιτύχουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αναφέρομαι ειδικότερα και στη επικεφαλής του ψηφοδελτίου και θυμίζω ότι η κυρία Γιαννάκου σε νεότατη ηλικία το 1984, τότε που για πρώτη φορά ουσιαστικά η Ελλάδα έστειλε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εκλεγμένους ευρωβουλευτές γιατί το 1981 είχαν σταλεί ευρωβουλευτές που τους είχαν ορίσει τα κόμματα, από το 1984, λοιπόν, η κυρία Γιαννάκου από πολύ νεαρή ηλικία είναι μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αυτό επανελήφθη και άλλες φορές, έδωσε ένα στίγμα μιας νεωτερικής αντιλήψεως στην θητεία της στο Υπουργείο Παιδείας και έδωσε και ένα στίγμα, αν θέλετε, μιας καλώς εννοούμενης πεισματικής αντιλήψεως όσον αφορά την θέληση να δρομολογήσει εξελίξεις που είναι για το καλό του τόπου. Αυτή η γνώση, αυτή η ορμή, αυτό το πείσμα, το καλώς εννοούμενο πείσμα, τίθεται τώρα στην υπηρεσία των ευρωπαϊκών συμφερόντων της χώρας και είμαι βέβαιος ότι η επικεφαλής μας και τα στελέχη που θα εκλεγούν, και να είστε βέβαιοι θα είναι αρκετά αυτά τα στελέχη, θα υποβοηθήσουν σημαντικά την εθνική μας προσπάθεια μέσα σ’ αυτό το τεράστιο χωνευτήρι ιδεών, απόψεων και προσδοκιών που είναι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και που είναι η πιο αυθεντική μορφή εκπροσώπησης των Ευρωπαίων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΡ: Οι ευρωεκλογές για το ΠΑΣΟΚ έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Πιστεύετε ότι μπορεί το εκλογικό αποτέλεσμα να αμφισβητήσει την Κυβέρνηση;
ΑΠ: Πρώτα απ’ όλα θέλω να σας πω, ότι οι Ευρωεκλογές πάντα ήταν Ευρωεκλογές. Η μόνη φορά που και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, σε αντίστροφους ρόλους όμως απ’ ό,τι σήμερα, η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, δέχτηκαν την αμοιβαία πρόκληση για δημοψηφισματικό χαρακτήρα, όπως είπατε, και για καθαρά πολιτικό χαρακτήρα ήταν οι Ευρωεκλογές του 1984 οι οποίες είχαν διεξαχθεί τότε με το χαρακτηρισμό και εκείνες οι εκλογές είχαν πάρει αυτό το χαρακτήρα και ερμηνεύτηκαν και έτσι εν συνεχεία επειδή είχε γίνει εκ προοιμίου κοινά δεκτό το ότι έχουν αυτό το χαρακτήρα τον δημοψηφισματικό όπως είπατε, αλλά τότε. Σήμερα αυτός ο χαρακτήρας και από την διαδρομή τόσων Ευρωεκλογών που έκτοτε έγιναν αλλά και από την συγκυρία δεν προσλαμβάνεται. Αυτός ο χαρακτήρας ο δημοψηφισματικός δεν προσλαμβάνεται, δεν γίνεται δεκτός και αυτό το βλέπουμε και από τις σφυγμομετρήσεις αλλά και από την συμπεριφορά του κόσμου. Οι πολίτες δέχονται ότι είναι εκλογές που πρέπει να διεξαχθούν με πολιτικούς όρους και όχι εξωπολιτικούς αλλά συγχρόνως δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί οι Ευρωεκλογές δεν είναι Ευρωεκλογές. Έχουμε λοιπόν Ευρωεκλογές, έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε μία συζήτηση και ένα διάλογο που αφορά τα Ευρωπαϊκά θέματα με πολιτικούς όρους και νομίζω πως αυτή η απαίτηση του ΠΑΣΟΚ γίνεται εκ του ασφαλούς γιατί αντιλαμβάνεται και ξέρει εκ προοιμίου ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται δεκτό όχι από την κυβέρνηση για λόγους σώνει και καλά άρνησης σε ότι προτείνει η αντιπολίτευση, αλλά απ’ τον ίδιο τον Ελληνικό λαό. Εμείς πάμε στις Ευρωεκλογές κάνοντας μνεία και του έργου μας και της κυβερνητικής μας θητείας και της ανάγκης να συγκριθεί η δική μας υπευθυνότητα με την ανευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι όμως δυνατόν αυτές οι εκλογές να έχουν άμεσο πολιτικό αποτέλεσμα. Στις 8, στις 9 στις 10 Ιουνίου, όλο το καλοκαίρι, όλη τη χρονιά αυτή και τις επόμενες κυβέρνηση θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αποτελεί αποτέλεσμα με πολιτικό ενδιαφέρον αλλά όχι αποτέλεσμα δημοψηφίσματος.

ΕΡ: Κύριε Υπουργέ πιστεύετε ότι οι πρόωρες εθνικές εκλογές θα ήταν «μία κάποια λύσις;»
ΑΠ: Μια κάποια ο ποιητής θεωρεί ότι θα ήταν οι βάρβαροι, οι οποίοι τελικά δεν ήρθαν. Δεν ξέρω αν οι πρόωρες εκλογές θα ήταν που τελικά δεν έρχονται. Σας θυμίζω ότι δεκάδες αν όχι εκατοντάδες αναλυτές, πολιτικά πρόσωπα κυρίως από την αντιπολίτευση, δημοσιολόγοι, δημοσιογράφοι περίπου στοιχημάτιζαν ότι στις 7 Ιουνίου θα έχουμε διπλή κάλπη, θα έχουμε δηλαδή 46.000 κάλπες και όχι 23.000 κάλπες που θα έχουμε στα εκλογικά τμήματα της χώρας. Αυτό τελικά δεν έγινε και κανείς απ’ αυτούς που στοιχημάτιζαν έστω και ηθικά δεν θυμήθηκε την πρόβλεψή του για να ομολογήσει ότι έχασε αυτό το στοίχημα. Τώρα ακλόνητοι, αδιόρθωτοι και χωρίς καμία αυτογνωσία, οι ίδιοι που στοιχημάτιζαν ότι στις 7 Ιουνίου θα έχουμε διπλές κάλπες στοιχηματίζουν ότι θα έχουμε κάλπες πρόωρες, είτε το φθινόπωρο, είτε λίγο μετά, είτε λίγο πριν. Όλα αυτά βέβαια οφείλονται στο ότι, όπως λέει και ο αστικός κώδικας, τα χρέη από τα στοιχήματα δεν αναζητούνται, δεν μπορεί κανείς να τα επιδιώξει με αγωγή, είτε είναι αυτή ένδικη, είτε αυτή είναι πολιτικής φύσεως. Νομίζω πως εάν έμπαινε ένα παράβολο και κατέπιπτε σε όσους κάνουν προβλέψεις που δεν επαληθεύονται, δεν θα είχαμε όλο αυτό το μπαράζ τέτοιων δωρεάν προβλέψεων κύριε Μελισσόπουλε. Εν πάση περιπτώσει νομίζω πως πέραν όλων αυτών η σχεδόν μονολεκτική απάντηση στο ερώτημα σας είναι ότι χρειαζόμαστε, εάν μου επιτρέπετε όσο το δυνατό μεγαλύτερη υπευθυνότητα μπορεί κανείς να δείξει, χρειαζόμαστε υπευθυνότητα από την αντιπολίτευση, χρειαζόμαστε υπευθυνότητα από τους συλλογικούς φορείς για να αντιμετωπίσουμε μία πρωτοφανή κρίση η οποία έρχεται και μέχρι στιγμής περνάει ξώφαλτσα από τις πόρτες της χώρας μας. Έχουμε επιπτώσεις, έχουμε συνέπειες αλλά δεν έχουμε τις συνέπειες που έχουν άλλες χώρες. Όλη αυτή η ιστορία των πρόωρων εκλογών, της διπλής εκλογής που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, όλη αυτή η ιστορία των δωρεάν προκλήσεων είναι επιδείξεις δωρεάν αυτοπεποίθησης. Προσπαθεί δηλαδή το ΠΑΣΟΚ κυρίως, ανώδυνα, χωρίς επιπτώσεις να δείξει ότι διαθέτει αυτοπεποίθηση. Νομίζω πως ο καλύτερος τρόπος να δείξεις ότι διαθέτεις αυτοπεποίθηση είναι να δείξεις το ελάχιστο της υπευθυνότητος που απαιτούν οι περιστάσεις. Και εάν το δείξεις – και τώρα δίνω δωρεάν συμβουλές στο ΠΑΣΟΚ εις βάρος μου και εις βάρος μας – εάν το επιδείξεις, όποτε γίνουν εκλογές θα έχεις και όφελος.

ΕΡ: Κάτι τελευταίο που σας αφορά, που αφορά και στο έργο σας. Η στρατιωτική θητεία. Μπορούν οι νέοι να ευελπιστούν ότι θα μπορέσει να μειωθεί περαιτέρω;
ΑΠ: Η στρατιωτική θητεία όπως ξέρετε είναι ήδη σημαντικά μειωμένη εν σχέσει με το παρελθόν. Είναι 12 μήνες και στην Αεροπορία και στο Ναυτικό και στο Στρατό Ξηράς. Όπως έχει πει κατ’ επανάληψη ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης ο κος Μειμαράκης στο πλαίσιο ενός εξορθολογισμού ο οποίος γίνεται στη διαδικασία της θητείας στο Στρατό Ξηράς κυρίως, διότι εκεί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη δυσκολία, έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό τους όλες εκείνες οι προϋποθέσεις και έχουν πραγματοποιηθεί όλα εκείνα τα προαπαιτούμενα που ακίνδυνα για την ασφάλεια της χώρας και για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε σε τρίμηνη μείωση της 12μηνης θητείας στο Στρατό Ξηράς και να πάμε σε 9μηνο. Απομένουν κάποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες οι οποίες ωστόσο δεν είναι αποφασιστικής σημασίας. Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να δρομολογηθεί και εφόσον εκπληρωθούν και αυτές οι τελευταίες προϋποθέσεις δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Πάντως ήδη η θητεία, επαναλαμβάνω, είναι μειωμένη εν σχέση με το παρελθόν σημαντικά και ήδη γίνονται προσπάθειες μέσα στο πλαίσιο αυτής της χρονικής περιόδου η θητεία να είναι και μία προσφορά στην άμυνα της χώρας αλλά και κατά το δυνατόν όφελος γνώσεων, εμπειρίας και ακόμη και προσόντων που αποκτούν οι στρατεύσιμοι νέοι μας. Εμείς υλοποιούμε αυτές τις δεσμεύσεις και εφόσον τελικά ανακοινωθεί μέσα στον ορίζοντα τον φετινό και ίσως και νωρίτερα από το τέλος του χρόνου η μείωση της θητείας στο Στρατό Ξηράς στο 9μηνο, να ξέρετε ότι αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με εκλογές, ούτε με ψήφους, ούτε με επιθυμίες να είναι κανείς αρεστός. Στα θέματα της Στρατιωτικής θητείας και της ασφάλειας της χώρας η μόνη πορεία την οποία οφείλουμε να ακολουθούμε είναι η πορεία της διασφάλισης της Άμυνας της χώρας και της προσαρμογής της θητείας στα σύγχρονα επιχειρησιακά και κοινωνικά δεδομένα. Αυτό είναι κάτι το οποίο γίνεται αντιληπτό και είναι οι μόνοι λόγοι που θα υπαγορεύσουν τη λήψη μια τέτοιας αποφάσεως.

Πηγή:http://www.ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *