Επικαιρότητα

Στη Βουλή εν μέσω κινητοποιήσεων το Aσφαλιστικό

Σε υψηλούς τόνους στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η οποία ολοκληρώνεται την Πέμπτη. “Κοιτάμε το λαό στα μάτια, προχωρούμε στη μεγάλη μεταρρύθμιση και αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος” δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πάλλη-Πετραλιά . Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν εκχωρεί σε κανένα τον τίτλο των υπερασπιστών των εργαζομένων, είπε η κ. Πετραλιά, σχολιάζοντας τη διαβεβαίωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστου Παπουτσή ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων. Εγκάλεσε μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής ότι δεν έκανε τίποτα επί 20 χρόνια για την ωρολογιακή βόμβα στην οποία κάθονταν συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι.

Εμείς πρόσθεσε η κ. Πετραλιά, έχουμε νωπή τη λαϊκή εντολή, και ως υπεύθυνη κυβέρνηση τού λέμε ότι προχωρούμε και ότι αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος της μεταρρύθμισης, εκτιμώντας ωστόσο ότι πολιτικό κόστος δεν υπάρχει εάν κοιτάς το λαό στα μάτια.

Ενδεικτικό, πάντως, του ενδιαφέροντος του σώματος είναι ότι ενεγράφησαν 140 βουλευτές για να μιλήσουν επί της αρχής του νομοσχεδίου, γεγονός που οδήγησε τον κ. Σιούφα να ανακοινώσει ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί ως τις 3:30 το πρωί.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Μέρος της πρώτης ημέρας συζήτησης παρακολούθησε και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Γκεόργκι Πιρίνσκι.

Σε υψηλούς τόνους

Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη – Πετραλιά τόνισε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος εάν υπάρχει και προχωρά σε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει σαν στόχο να θωρακίσει τα διακαιώματα των σημερινών ασφαλισμένων και να εγγυηθεί για τις νέες γενιές. Εχουμε νωπή, τόνισε, την εντολή του ελληνικού λαού να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος. Εξάλλου, η κ. Πάλλη-Πετραλιά δεν δέχθηκε τις αιτιάσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της αντιπολίτευσης ότι δεν έγινε κοινωνικός διάλογος, καθώς, όπως σημείωσε, είδε όλους τους φορείς οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους και στις επιτροπές της Βουλής.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση ημέρας κοινοβουλευτικού ελέγχου (Δευτέρα) για νομοθετικό έργο, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για το οποίοι “οι εργαζόμενοι είναι στους δρόμους”, υποστήριξε ότι δεν υπήρξε κοινωνικός διάλογος και ότι δεν υπάρχει έκθεση της ΟΚΕ και προανήγγειλε την κατάργηση των ρυθμίσεων της ΝΔ μετά τις επόμενες εκλογές. Ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην κρύπτεται πίσω από ακραίες πράξεις δικαστών.

Την κατάθεση αιτήματος διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της αρχής του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό και την αποχώρηση των βουλευτών του κόμματος από την κατ’ άρθρον συζήτηση προανήγγειλε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να σκεφθούν ούτε για ένα λεπτό ότι κοστίζουν στο κράτος, αλλά να διεκδικήσουν την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών ρυθμίσεων, είπε η κ. Παπαρήγα, η οποία προέβλεψε ότι το τρέχον νομοσχέδιο θα ακολουθήσουν νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Η γραμματέας του ΚΚΕ επανέλαβε τη στήριξη του κόμματος στους αγώνες των εργαζομένων, άσκησε ωστόσο κριτική στους κλάδους που μάχονται μόνο “για τον εαυτούλη τους”.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, έκανε λόγο για σπουδή της κυβέρνησης να κλείσει μια ώρα νωρίτερα και να προλάβει τις λαϊκές αντιδράσεις και ζήτησε εκ νέου την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά και την κατάργηση των προηγούμενων “αντιασφαλιστικών” νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος είπε ότι η κυβέρνηση δέχεται να υποστεί το κόστος της σύγκρουσης με την κοινωνία διότι το προτιμά από την πολιτική σήψη και την αδράνειά της. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για τυφλές ταξικές επιλογές οι οποίες είναι και “περιττές, τόσο δημοσιονομικά όσο και αναλογιστικά”. Προέβλεψε επίσης ότι η «εικονική» ενοποίηση των ταμείων θα οδηγήσει σε χάος και σε μια ατέλειωτη σειρά δικών, καθώς οι επιμέρους ομάδες θα διεκδικούν τις καλύτερες παροχές άλλης ομάδας στο ίδιο ενοποιημένο ταμείο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μπανιάς είπε ότι η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά τη σύγκρουση με όλη την κοινωνία, και ότι χρησιμοποιεί με προκλητικό τρόπο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της που αποτελεί “δώρο” του εκλογικού νόμου. Λειτουργείτε με βάση τη νεοφιλελεύθερη λογική της απόρριψης του δημόσιου τομέα και της παράδοση των πάντων στην ιδιωτική πρωτοβουλία είπε ο κ. Μπανιάς.

Ουδείς βουλευτής μπορεί να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο αγνοώντας τη βούληση του λαού, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι ποτέ η κυβέρνηση δεν είχε πει ότι θα κόψει τις επικουρικές συντάξεις, ότι θα ανεβούν τα όρια συνταξιοδότησης ότι θα καταργηθούν τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Ο διάλογος ήταν ελάχιστος και τυπικός είπε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Βαΐτσης Αποστολάτος, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν είναι υπέρ των πολλών αλλά υπέρ των λίγων.

Το ΠΑΣΟΚ έβλεπε τα χρέη των ταμείων να σωρεύονται επί 20 χρόνια και κώφευε, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. Επέκρινε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι κόπτεται για τη γενιά των 700 ευρώ όταν γνωρίζει πως σε 20 χρόνια δεν θα έπαιρναν συντάξεις.

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας είπε ότι η εισαγωγή νομοσχεδίου για συζήτηση σε ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου προβλέπεται από τον κανονισμό και έχει επαναληφθεί πολλάκις την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Δηλώσεις Ρουσόπουλου για το Ασφαλιστικό

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε κάποιες, έστω μικρές αλλαγές, στο ν/σ για το ασφαλιστικό, είπε πως έχει απαντήσει στο συγκεκριμένα ερώτημα δύο τρεις φορές από την ημέρα που το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή. Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι εφόσον υπάρξουν εποικοδομητικές προτάσεις, που θα είναι βεβαίως στην κατεύθυνση της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση δεν θα πει όχι. Ερωτηθείς πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να λέει ότι υπάρχει κοινωνική συμμαχία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφού όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων διαφωνούν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το βέβαιο είναι ότι κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες οφείλει να κάνει μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν το ασφαλιστικό να μη βουλιάξει στο μέλλον. “Αυτή είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Να μη βουλιάξει το ασφαλιστικό ώστε να είναι σίγουρες οι επόμενες γενιές ότι θα έχουν τις ίδιες ασφαλιστικές καλύψεις με τις προηγούμενες γενιές,” συμπλήρωσε. Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι απεργίες υποκινούνται από οργανωμένες συντεχνίες, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει από την ημέρα που συζητήθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην κυβερνητική επιτροπή, υπενθυμίζοντας συγκεκριμένη φράση του πρωθυπουργού στην οποία είπε: “Γνωρίζω ότι δεν θα είμαι ευχάριστος, αλλά προτιμώ να είμαι στον τόπο μου χρήσιμος με αυτή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση”. Σε ερώτηση αν εκτιμά πως θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις με την ψήφιση του νομοσχεδίου, είπε να απευθύνουν το ερώτημα στους απεργούς, ενώ σε ερώτηση αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση στο μέτρο της επίταξης στην περίπτωση που συνεχίσουν να απεργούν είπε ότι δεν θα απαντήσει σε υποθετικό ερώτημα.

Πηγή:http://www.ert.gr

Μια σκέψη για το “Στη Βουλή εν μέσω κινητοποιήσεων το Aσφαλιστικό

  • Έγινε επίταξη για τα σκουπίδια. Ο αδελφός μου παρότι δουλεύει κηπουρός σε ένα δήμο μου είπε ότι τους επιτάξανε όλους για να καθαρίσουν τους δρόμους από τα σκουπίδια.
    12-8 το πρωί μέχρι την Κυριακή,

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *