Κόσμος

Στο δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Κύπρος εναντίον του Αττίλα Ολγκάτς

kypros-eisvoli_74_02Ενώπιον του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης προτίθεται να φέρει η Λευκωσία το θέμα της τηλεοπτικής ομολογίας του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς, ότι το 1974 εκτέλεσε εν ψυχρώ 10 Ελληνοκυπρίους, ανάμεσα τους και ένα 19χρονο αιχμάλωτο. Η απόφαση για την προσφυγή στο Δικαστήριο του Στρασβούργου ελήφθη σήμερα σε σύσκεψη του Κύπριου προέδρου Χριστόφια με το γενικό εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο να εφαρμοστούν πλήρως οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και να υπάρξει συνεργασία της Τουρκίας για την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων εξαφάνισης προσώπων κατά την τουρκική εισβολή.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Επίτροπος της Κυπριακής προεδρίας Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση της Άγκυρας και την προσπάθεια της, όπως είπε, μέσω τρίτων, να εξευτελίσει την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού, και να τον παρουσιάσει ως ψυχοπαθή. Αναλύοντας το πως και υπό ποιές συνθήκες έγινε η ομολογία, δεν φαίνεται ότι πρόκειται για παραδοχή ψυχοπαθούς, σημείωσε.

Στην Αθήνα, το ΚΚΕ σχολίασε ότι το έγκλημα συνεχίζεται, αφού το Κυπριακό δεν επιλύεται δίκαια, με ευθύνη όχι μόνο της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και των ΗΠΑ και ΕΕ.

Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στον πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Στην Τουρκία, την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών της Τουρκίας ζήτησε ο γνωστός δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

Πρέπει να δικαστεί ο ηθοποιός Αττίλα Ολγκάτς, είτε είπε ψέματα είτε όχι, αναφέρει στη σημερινή του στήλη στην εφημερίδα “Πόστα”, ο Τούρκος αρθρογράφος.

Υπενθυμίζεται ότι ο ηθοποιός αρνήθηκε τα όσα είχε αρχικά υποστηρίξει, λέγοντας ότι τα όσα είπε, ήταν για εντυπωσιασμό, για ένα σενάριο ταινίας που έχει γράψει ο ίδιος.

Ο Μπιράντ αρθρογράφος, υπογραμμίζει ότι οι δηλώσεις αυτές “ξεσήκωσαν τους Ελληνοκύπριους και τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν κάθε δίκιο να ξεσηκωθούν”, διότι, όπως σημειώνει, “όταν ο Ολγκάτς ανακοίνωσε μία δολοφονία που θα μπορούσε να είναι “παράδειγμα” για το θέμα των αγνοούμενων, ήλθαν στην επιφάνεια οι παλιοί ισχυρισμοί”.
Παράλληλα τονίζει ότι ο ηθοποιός “δίχως να το καταλάβει, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας”.

“Οι εισαγγελείς που σπεύδουν να κινηθούν εναντίον όλων όσοι ζητούν συγνώμη από τους Αρμένιους για προσβολή του τουρκισμού, θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την εικόνα αυτή;” διερωτάται ο αρθρογράφος και καταλήγει: “Εάν είμαστε πράγματι τόσο ευαίσθητοι στο θέμα της προσβολής του τουρκισμού, τότε όσα είπε ο άνθρωπος αυτός, είναι αφ’ εαυτού τους έγκλημα και πρέπει να τιμωρηθεί. Θα πρέπει όμως να τιμωρηθεί ακόμη κι αν αυτά που είπε είναι ψέμα. Διότι αυτό που έκανε είναι το έγκλημα της προσβολής του τουρκισμού”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *