Επικαιρότητα

Συνέλαβαν τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη

Ελεύθερος αφέθηκε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Κυριακής μετά την ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος που άσκησε σε βάρος του ο εισαγγελέας για τη δημοσιοποίηση στο περιοδικό Hot Doc μιας λίστας ονομάτων η οποία φέρεται να είναι η περιβόητη λίστα  Λαγκάρντ.

Σε δηλώσεις που έκανε έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, ο κ. Βαξεβάνης είπε ότι ήθελε να ξεκαθαρίσει αυτή η ιστορία και να σταματήσουν κάποιοι να πετάνε λάσπη στον ανεμιστήρα και γι’ αυτό δημοσιοποίησε τη λίστα. «Αύριο μεθαύριο θα ψηφίσουν μέτρα για να πάρουν 100 ευρώ από τη σύνταξη της τελευταίας γριούλας στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας και την ίδια ώρα κρύβουν μια λίστα με πιθανούς φοροφυγάδες», είπε ο κ. Βαξεβάνης και πρόσθεσε: «Εμείς δεν λέμε ότι είναι όλοι ένοχοι, αλλά έπρεπε να ξεκαθαρίσει αυτή η ιστορία όπου πέφτουν ονόματα στον ανεμιστήρα και ο καθένας λέει οτιδήποτε για μια λίστα που υπάρχει ή δεν υπάρχει. Να θυμίσω ότι πριν 15-20 μέρες η μεγαλύτερη εφημερίδα της Ελλάδας δημοσιοποίησε ονόματα καλλιτεχνών με τις φορολογικές τους δηλώσεις δίπλα, καμιά αυτεπάγγελτη δίωξη δεν έγινε εναντίον τους. Έγινε γιατί δημοσιοποίησα όπως όφειλα ως δημοσιογράφος, τη λίστα Λαγκάρντ». Σημειώνεται ότι έξω από τα δικαστήρια είχαν συγκεντρωθεί πολίτες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι χειροκρότησαν τον δημοσιογράφο.

Εναντίον του ασκήθηκε δίωξη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων η οποία, σύμφωνα με την κατηγορία, συνίσταται στην επεξεργασία και προβολή προσωπικών δεδομένων πολιτών και παραπέμφθηκε σε δίκη τη Δευτέρα ενώπιον του αυτοφώρου.

Εδώ μπορείτε να δείτε την ομάδα υποστήριξης μέσω facebook για τον Κώστα Βαξεβάνη https://www.facebook.com/freeVaxevanis

 

Η αστυνομία διεξήγαγε έρευνες από το απόγευμα του Σαββάτου προκειμένου να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού, ο οποίος εν τέλει συνελήφθη το πρωί της Κυριακής στις 11.00, την ώρα, μάλιστα, που έδινε τηλεφωνική συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο κ. Βαξεβάνης οδηγήθηκε στο γραφείο του Εισαγγελέα Υπηρεσίας και στη συνέχεια στην ασφάλεια. Νωρίτερα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο δημοσιογράφος δήλωνε έτοιμος να εμφανιστεί τη Δευτέρα στην Εισαγγελία και πρόσθετε ότι βρίσκεται σε ένα φιλικό σπίτι, έξω από το οποίο υπάρχουν αστυνομικοί, ενώ έκανε λόγο για συστηματική παρακολούθηση και πρωτοφανή κινητοποίηση σε βάρος του.

«Δυστυχώς είμαι στη θέση να πρέπει να μιλήσω για το αυτονόητο. Το αφήνω στην κρίση σας. Εγώ αύριο το πρωί θα βγω από το σπίτι όπου βρίσκομαι για να πάω να ζητήσω εξηγήσεις από την εισαγγελία για αυτή τη συμπεριφορά, η οποία είναι παραθεσμική και μη νόμιμη», δήλωνε. Στο ίδιο μήνυμα, ο Κ. Βαξεβάνης υπερασπίζεται την κίνησή του να δημοσιοποιήσει τη λίστα λέγοντας ότι «δεν υπάρχει διαχείριση προσωπικών δεδομένων. Υπάρχει μία δημοσιοποίηση ονομάτων σε σχέση με τραπεζικούς λογαριασμούς που ουδέποτε είπαμε αν έχουν ή δεν έχουν λεφτά». «Δεν υπάρχουν προσωπικά δεδομένα. Η συναλλαγή ανθρώπων με τράπεζες δεν είναι προσωπικό δεδομένο. Τις συναλλαγές με τράπεζες τις κάνουμε δημόσια στα γκισέ. Να έχει κάποιος λογαριασμό σε τράπεζα δεν σημαίνει τίποτα και δεν είναι προσωπικό δεδομένο» δήλωσε.

 

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες και ΚΚΕ

Η δίωξη κατά του Κ. Βαξεβάνη, προκάλεσε αρχικά την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει «προκλητική και απαράδεκτη» τη δίωξη. «Δυστυχώς η δικαιοσύνη έσπευσε να κινηθεί εναντίον αυτού που αποκαλύπτει, ενώ επιδεικνύει νωθρότητα απέναντι σε αυτούς που συγκαλύπτουν, που έχασαν, ξέχασαν, δεν είδαν, δεν άκουσαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ακόμη ότι η δίωξη είναι πολιτική και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από το σύνολο του ελληνικού λαού, ο οποίος «καλείται αυτές τις μέρες να υποστεί τις συνέπειες της πιο σκληρής και ταξικής πολιτικής που έχει γνωρίσει ο τόπος μετά τη μεταπολίτευση αλλά και τις συνέπειες της διαχρονικής και συστηματικής φοροδιαφυγής των εχόντων και κατεχόντων».

Μετά τη σύλληψη του Κ. Βαξεβάνη, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε νέα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Η σύλληψη του εκδότη του περιοδικού Hot-Doc Κώστα Βαξεβάνη αποτελεί μια ακραία πράξη πολιτικής σκοπιμότητας με ανίσχυρο νομικό περίβλημα. Συνιστά πρόκληση προς την ελληνική κοινωνία, οι πολιτικοί υπεύθυνοι της συγκάλυψης και της διαφθοράς να απολαμβάνουν της νομικής ασυλίας, την ίδια στιγμή που οι δημοσιογράφοι που υπηρετούν και εκφράζουν, μέσα από τη δουλειά τους, την ανάγκη της διαφάνειας και της αποκάλυψης, αντιμετωπίζονται ως επικίνδυνοι εγκληματίες. Πρόκειται για άλλο ένα σημάδι έκπτωσης της λειτουργίας της δημοκρατίας στην Ελλάδα του μνημονίου».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι αναφέρουν ότι «έντρομοι και περιδεείς οι υποτελείς των τροϊκανών, αυτοί που παρέδωσαν την εθνική μας κυριαρχία, τώρα παραδίδουν και τα συνταγματικά μας δικαιώματα βορά στον φόβο και στην δικαστική απειλή. Όσο και όσοι βεβαρημένοι με τεράστιες πολιτικές και ποινικές ευθύνες πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί και αρμόδιοι υπάλληλοι που φρόντισαν να εξαφανίσουν φορολογικά εγκλήματα κάποιων, κυκλοφορούν ελεύθεροι τόσο οι δικαστικές διώξεις εναντίων δημοσιογράφων που αποκαλύπτουν τις ευθύνες τους, θα αποδεικνύουν τους λόγους που φτάσαμε σε αυτό το σημείο της ανήκεστης παρακμής».

Τέλος, το ΚΚΕ, σε σχετική του ανακοίνωση, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση διυλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο», ενώ ακόμη ζητά «να σταματήσει τώρα η κοροϊδία και ο εμπαιγμός του λαού (με τις λίστες), από αυτούς που τις κρύβουν, τις χάνουν ή τις χρησιμοποιούν ανάλογα με τις πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητές τους».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει ότι «το οικονομικό σύστημα και οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις δε θέλουν να μάθει ο λαός την αλήθεια και έχουν συμφέρον να τον αποπροσανατολίζουν και να τον κοροϊδεύουν».

 

2.059 ονόματα στη λίστα

Στη λίστα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hot Dog, περιλαμβάνονται συνολικά 2.059 ονόματα, μεταξύ των οποίων είναι ονόματα επιχειρηματιών, εκδοτών, εφοπλιστών, δημοσιογράφων, αλλά και επαγγελματιών, νοικοκυρών και επιστημόνων.

Στο δημοσίευμα του περιοδικού, εμφανίζονται μόνο τα 2.059 ονόματα, χωρίς το ύψος της κατάθεσης στην ελβετική τράπεζα HSBC, ενώ επίσης δεν έχει εξακριβωθεί εάν τα ονόματα προέρχονται από το αυθεντικό cd που παρέδωσαν οι γαλλικές αρχές στην ελληνική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι οι άνθρωποι που αναφέρονται στη λίστα, δεν μπορούν να θεωρηθούν αυτομάτως ύποπτοι φοροδιαφυγής, καθώς οι περισσότεροι είναι γνωστοί επιχειρηματίες, που θα μπορούσαν νομίμως να έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό.

Επίσης, ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαψεύσεις, καθώς ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Λάμψιας, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη λίστα που δημοσίευσε το περιοδικό,  δήλωσε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ότι ουδέποτε είχε λογαριασμό σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, πλην της Ελλάδας, ενώ ο «λογαριασμός» που φέρεται να έχει στη λίστα ούτως ή άλλως αναφέρεται ως μηδενικός.

Στη λίστα περιλαμβάνεται και το όνομα του Γιώργου Βουλγαράκη, ο οποίος απάντησε μέσω Twitter, λέγοντας: «Δηλώνω κατηγορηματικά: Ούτε εγώ, ούτε η σύζυγος μου είχαμε ή έχουμε καμία εξωχώρια εταιρεία ούτε λογαριασμό στο εξωτερικό. Η αλήθεια θα λάμψει σύντομα για μια ακόμη φορά».

[ΕΚΛΟΓΙΚΑ -η πολιτική στο Διαδίκτυο @ apn]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *