Επικαιρότητα

Τι συζήτησαν Καραμανλής και Ερντογάν στην Άγκυρα

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝΓια όλα τα θέματα που ενώνουν αλλά και χωρίζουν Ελλάδα και Τουρκία συζήτησε ο Κώστας Καραμανλής με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση τους, με την οποία ξεκίνησε την Τετάρτη η ιστορική επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα. Και οι δυο ηγέτες εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι οι προσπάθειες τους για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα αποκτήσει νέα δυναμική. Είναι ώρα να αλλάξουμε σελίδα, είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής, απαριθμώντας ωστόσο ένα προς ένα τα εκκρεμή ζητήματα -τα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την υφαλοκρηπίδα και το Κυπριακό. Ο Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε τις τουρκικές θέσεις, επισημαίνοντας την στενή οικονομική συνεργασία με την Αθήνα. Την Πέμπτη, ο κ. Καραμανλής θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ, ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Kυπριακό, Πατριαρχείο και Μειονότητες

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συμφωνημένη διαδικασία της 8ης Ιουλίου 2006, η πλήρης εφαρμογή της οποίας θα οδηγήσει, όπως είπε, σε μία συμφωνημένη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος και μίλησε για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι και για το Κυπριακό το 2008 θα έχει ιδιαίτερη σημασία, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες, τις οποίες θα πρέπει να παροτρύνουν οι μητέρες-πατρίδες και οι εγγυήτριες χώρες. Και οι δύο πρωθυπουργοί, είπε ο κ. Ερντογάν, θεωρούμε ότι η θάλασσα του Αιγαίου πρέπει να είναι μια θάλασσα ειρήνης.

Μειονότητες

Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε τις μειονότητες γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών. Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι σε μεγάλο βαθμό υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών για την επίλυση των προβλημάτων που “αντιμετωπίζουν οι μειονοτητές μας”. Σημείωσε ακόμη ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών με ταχύρυθμα βήματα θα πρέπει να επιλύσουν τα προβλήματα αυτά. “Τόσο τα προβλήματα που υπάρχουν στη Δυτική Θράκη, όσο και τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ, όσο θα προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε τόσο περισσότερο θα ενισχύεται η γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών”, είπε ο κ. Ερντογάν. “Η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων αποτελεί ένα από τα πιο θεμελιώδη ευρωπαϊκά κριτήρια”, όπως και θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Πατριαρχείο

Ειδικά για το Πατριαρχείο ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι για την Τουρκία αποτελεί μεγάλη ωφέλεια και πρόκειται για μεγάλο “ευρωπαϊκό διαβατήριο” και κριτήριο το γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει την έδρα του εδώ. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι είναι γνωστό το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το Πατριαρχείο, σημειώνοντας ότι η χώρα του έχει κάνει κάθε προσπάθεια και πολλά βήματα, ενώ ανέφερε ότι ο χαρακτηρισμός οικουμενικός ενδιαφέρει το χριστιανικό ορθόδοξο κόσμο. Σε ό,τι αφορά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης είπε ότι λειτουργούσε μέχρι το 1972 και μετά σταμάτησε να λειτουργεί. Εργαζόμαστε για αυτό το θέμα, το αξιολογούμε και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε, είπε.

Μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι δύο αντιπροσωπείες παρακάθησαν σε επίσημο δείπνο.

Ικανοποίηση από τις ΗΠΑ

Με θετικά σχόλια αντιμετώπισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Άγκυρα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κέισι, δηλώνοντας ότι: “Πάντα πιστεύαμε ότι είναι πολύ σημαντικό οι δυο καλοί μας φίλοι και νατοϊκοί σύμμαχοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, να μπορούν να εργασθούν μαζί σε μερικές από τις διαφορές που έχουν, ιστορικές και άλλες. Βεβαίως, καλωσορίζουμε όλες τις διπλωματικές επαφές και σίγουρα βλέπουμε αυτή την επίσκεψη ως μια ευκαιρία για τις δυο καλές μας φίλες να μπορέσουν να βρεθούν και να συνεχίσουν τον διάλογο και τις συζητήσεις τους”.

Πηγή:http://www.ert.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *