Ταξιδιωτικά άρθρα

Το καλοκαίρι πάμε Αμοργό!

Το καλοκαίρι πάμε Αμοργό!

( Image: amorgos.gr )

Πάμε Αμοργό. Το νησί του απέραντου γαλάζιου, το εναλλακτικό νησί, το νησί της παρέας είναι λίγες εκφράσεις που έχουμε ακούσει για το πανέμορφο νησί της Αμοργού. Άγρια βραχώδης ομορφιά που συνδυάζει σε ένα πίνακα γαλάζιου τη θαλασσινή αλμύρα με το λευκό των σπιτιών και γίνεται πόλος έλξης των επισκεπτών που ζητάνε κάτι διαφορετικό. Η Αμοργός σίγουρα δεν είναι Μύκονος και Σαντορίνη αλλά σίγουρα θα βρείτε μια ανεπανάληπτη ηρεμία και αν θέλετε λίγη αδρεναλίνη μπορείτε πάντα να μπείτε στο internet και να παίξετε στην ιστοσελίδα: https://casino.netbet.gr/  .

Κατάπολα

Τα Κατάπολα, είναι ένα κλασσικό κυκλαδίτικο λιμάνι και ανάλογα με το δρομολόγιο ίσως είναι το πρώτο χωριό που θα ανακαλύψετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στην Αμοργό. Διαθέτει εστιατόρια, καταστήματα, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκίνητων και πολλές επιλογές διαμονής από παραδοσιακά καταλύματα και ανηφορίζοντας προς την Χώρα θα συναντήσετε και το camping.

Πάνω από τα Κατάπολα υπάρχει ένα μονοπάτι που οδηγεί στα ερείπια της της αρχαίας πόλης Μινώας που ιδρύθηκε από Σάμιους αποίκους τον 7ο αιώνα π.Χ. Από τις ανασκαφές πολλά ευρήματα εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Ο δρόμος δεν είναι τόσο καλός οπότε προτιμήστε αυτοκίνητο.

Αιγιάλη

Η Αιγιάλη είναι το δεύτερο λιμάνι και βρίσκεται στην άλλη πλευρά του νησιού, 20χλμ βόρεια από τα Κατάπολα. Μπορείτε να πάτε είτε με το πλοίο κατευθείαν από το λιμάνι του Πειραιά είτε οδικώς από τα Κατάπολα. Εκεί, θα βρείτε ταβέρνες, μπαρ και καταστήματα. Λόγω της μεγάλης αμμώδης παραλίας είναι ιδανική για οικογένειες και διαθέτει και παιδική χαρά. Αν είστε της περιπέτειας μπορείτε να κάνετε κατάδυση στο νησάκι απέναντι, στην Νικουριά, με εξοπλισμό που θα βρείτε στο diving center στην παραλία.

Στο λιμάνι της Αιγιάλης υπάρχουν ακόμα τρία χωριά ο Ποταμός, που βρίσκεται ακριβώς από πάνω και χαρίζει μαγευτική θέα, τα Θολάρια και η Λαγκάδα. Αν είστε της πεζοπορίας μπορείτε να επισκεφθείτε και τα τρία χωριά περπατώντας. Υπάρχουν 7 σηματοδοτημένα παραδοσιακά μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι κάθε μέρα πριν γίνουν οι δρόμοι και συνδέουν όλα τα χωριά.   

Χώρα

Ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος για την Αμοργό είναι η πρωτεύουσά της, η Χώρα. Εκεί στεγάζονται οι περισσότερες κρατικές υπηρεσίες του νησιού καθώς επίσης και το γυμνάσιο/λύκειο. Είναι ένα πανέμορφο κυκλαδίτικο χωριό, με λευκά σπίτια διακοσμημένα με βουκαμβίλιες και πολλά στενά δρομάκια. Είναι πιο κοσμοπολίτικο από όλα τα άλλα τα χωριά και διαθέτει πολλές  ταβέρνες. 

Από την κεντρική πλατεία της Χώρας, μπορείτε να φτάσετε στο Ενετικό Κάστρο. Χτισμένο τον 13ο αιώνα στην κορυφή ενός βράχου, προσφέρει υπέροχη πανοραμική θέα.

Κατά την επίσκεψή σας, μην χάσετε το αρχαιολογικό μουσείο (η είσοδος είναι δωρεάν). Θα ανακαλύψετε αρχαία αντικείμενα από τον Μινωικό πολιτισμό που βρέθηκαν στο νησί. Πριν φύγετε από τη Χώρα, περπατήστε ανατολικά του χωριού μέχρι τους αρχαίους ανεμόμυλους.

Η Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας

Πέντε λεπτά έξω από την Χώρα είναι η Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Ιδρύθηκε το 1088 με αφορμή μια εικόνα από την Παλαιστίνη. Η παράδοση λέει πως στα χρόνια της εικονομαχίας μια γυναίκα έριξε την εικόνα της Παναγίας στη θάλασσα για να την σώσει. Η εικόνα βρέθηκε στην Αγία Άννα από τους Αμοργιανούς οι οποίοι προσπάθησαν να χτίσουν εκεί μια εκκλησία. Όσο και να προσπαθούσαν δεν τα κατάφερναν καθώς κάθε βράδυ γκρεμίζονταν. Απογοητευμένοι ζήτησαν από την Παναγία να τους δείξει σημάδι που θα ήθελε να χτιστεί. Την επόμενη μέρα βρήκαν τα εργαλεία του πρωτομάστορα στο βράχο. 

Για να φτάσετε στην είσοδο της Μονής, θα πρέπει να ανεβείτε τη σκάλα των 300 σκαλοπατιών. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης βόλτας, θα απολαύσετε την ομορφιά του χώρου και θα έχετε την ευκαιρία να τραβήξετε υπέροχες φωτογραφίες

Αν θέλετε να επισκεφθείτε τη Μονή, θα πρέπει να ντυθείτε σωστά! Οι άνδρες πρέπει να φορούν μακρύ παντελόνι και οι γυναίκες πρέπει να φορούν μακριές φούστες και να καλύπτουν τους ώμους τους. Εάν δεν έχετε ρούχα ή εάν δεν θέλετε να περάσετε μια ολόκληρη καλοκαιρινή μέρα με μακριά ρούχα, μπορείτε να δανειστείτε μερικά στην είσοδο. Η γιορτή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας είναι στις 21 Νοεμβρίου.

Το Μεγάλο Μπλε

Αν γνωρίζετε την ταινία “The Big Blue” το 1988 , του Luc Besson   με τους Jean Reno και Rosanna Arquette μπορείτε να ανακαλύψετε τις τοποθεσίες γυρισμάτων της ταινίας. Ο όρμος της Αγίας Άννας, που βρίσκεται κάτω από το Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, είναι ο τόπος όπου βουτά ο νεαρός Ζακ Μαϊόλ και στη νότια πλευρά του νησιού υπάρχει το ναυάγιο του πλοίου Ολυμπία του 1950  όπου ο Ζακ σώζει έναν Αμερικανό στρατιώτη.

Οι καλύτερες παραλίες στην Αμοργό

Ποιες είναι οι καλύτερες παραλίες για χαλάρωση ή βουτιά στις διακοπές σας στην Αμοργό;

Η παραλία της Αιγιάλης: η μεγαλύτερη αμμουδιά της Αμοργού. Ιδανικό για παιδιά, καθώς είναι εύκολο να βρείτε σκιά.

Παραλία Αγίας Άννας: Ένας μικρός όρμος με βότσαλα που βρίσκεται κάτω από τη Μονή. Υπάρχει χώρος στάθμευσης και σνακ. Προσοχή τις μέρες που έχει αέρα. 

Παραλία Μούρος: μια μικρή παραλία με βότσαλο προστατευμένη από τον άνεμο. Πάνω από την παραλία, θα βρείτε ένα εστιατόριο με ωραία θέα και φρέσκο μαγειρεμένο φαγητό.

Καλοταρίτισσα: Προφυλαγμένη από τον άνεμο, αυτή η παραλία είναι σαφώς μια από τις ομορφότερες της Αμοργού, με την ψιλή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Υπάρχει επίσης ένα σνακ μπαρ.

Γραμβούσα: Παραλία προσβάσιμη μόνο με βάρκα από την Καλοταρίτισσα. Υπέροχος θαλάσσιος πλούτος για εξερεύνηση με μάσκα. 

Παραλία Μικρή Γλυφάδα, προσβάσιμη μόνο με τα πόδια από τα Θολάρια. Μοιάζει απάτητη.

Παραλία Αγίου Παύλου: μια μεγάλη αμμουδιά μεταξύ των Καταπόλων και της Αιγιάλης

Οι παραλίες της Νικουριάς (μικρό νησί κοντά στην Αιγιάλη): πάρτε το καραβάκι από τον Άγιο Παύλο για να φτάσετε εκεί. Εκεί θα βρείτε τρεις παραλίες η μία διαθέτει ξαπλώστρες και σνακ μπαρ.  

Οι παραλίες Λεβρωσός, Ψιλή Άμμος και Χόχλακα βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο, και είναι προσβάσεις μόνο με βάρκα ή μονοπάτι.

Ο μικρός όρμος του Μαλτέζι απέχει 20 λεπτά με τα πόδια από τα Κατάπολα.

Παραλία Πλάκες: από τα Κατάπολα, περπατήστε για 45 λεπτά για να φτάσετε σε αυτή τη μικρή παραλία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *