Ταξιδιωτικά άρθρα

Σρι Λάνκα, ένα τουριστικό και πνευματικό οδοιπορικό

Το ταξίδι αυτό δεν είναι μόνο ταξίδι αναψυχής. Πέρα από τουριστικό είναι και πνευματικό οδοιπορικό η επίσκεψη στη Σρι Λάνκα, την Κεϋλάνη του Βούδα.

Η παλιά Κεϋλάνη του τσαγιού, το ξεροχώρι Νεκάμπο με τους 1500 κατοίκους και ένα μόνο ξενοδοχείο.

Ο ναός του Ιερού δέντρου, που κάτω του ο Βούδας βρήκε τη φώτιση.

Η Σιγκιρία , η πόλη στη ζούγκλα.

Η Παλαναρούα , η πρωτεύουσα του 10ου αιώνα.

Η Κάντυ, η πρωτεύουσα του δοντιού του Βούδα.

Η Ανουρανταπούρα, που δεν είναι πια Άγια πόλη.

Χρυσές ακτογραμμές, καταπράσινα βουνά, ζούγκλες, εθνικά πάρκα, φυτείες τσαγιού, ερείπια αρχαίων πολιτισμών, βουδιστικοί ναοί, μοναδικές γιορτές με τους στολισμένους ελέφαντες, κοκκοφοίνικες, μπαχαρικά, καουτσούκ, καφές, πολύτιμοι λίθοι και προπάντων άνθρωποι καλοσυνάτοι. Ένας κρυμμένος παράδεισος που παραμένει ακόμα σήμερα παρθένος.

Καταλαμβάνει έκταση που αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από το μισό της Ελλάδας. Για κολύμπι ξεχωρίζει στα νότια η παραλία Χαμπατόντα με τη ροζ άμμο. Πάντως, η Σρι Λάνκα δεν φημίζεται τόσο για τις παραλίες της όσο για την τροπική της βιοποικιλότητα αλλά και τον αρχέγονο πολιτισμό της. Αν προτιμάτε να εξερευνήσετε φυσικές ομορφιές αλλά και πολιτισμικά μνημεία αντί να «αράξετε» σε ένα τροπικό νησί, επιβάλλεται να σκεφθείτε σοβαρά την περίπτωσή της. Αρκετοί θα ενθουσιαστούν με τις ομορφιές του Πιντουρουταλαγκάλα, του ορεινού όγκου που δεσπόζει στο κέντρο του νησιού με κορυφή 2.500 μέτρων, και από τα ποτάμια και τους χειμάρρους που απορρέουν από αυτόν.

Στην Κάντι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, θα δείτε τον ναό στον οποίο φυλάσσεται το ιερό δόντι του Βούδα. Φημισμένη για τα αγάλματα του Βούδα είναι και η Μολοναρούα, επίσης στις όχθες λίμνης. Στην Πιναουέλα μπορείτε να επισκεφθείτε το μοναδικό στον κόσμο ορφανοτροφείο… ελεφάντων. Όταν «ενηλικιώνονται» οι τρόφιμοί του, χαρίζονται σε μοναστήρια ή πάρκα. Στην Πολαναρούβα, την αρχαία πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα μπορείτε να θαυμάσετε το μοναδικό σύμπλεγμα ναών παλατιών και αγαλμάτων όπως το άγαλμα του Αναπαυόμενου Βούδα. Αξέχαστη θα σας μείνει και μια βόλτα στη Σιγκιρίγια με το πέτρινο φρούριο, τους κήπους μπαχαρικών και τη βιοτεχνία των ινδικών υφασμάτων Μπατίκ. Μην ξεχάσετε να γευθείτε το περίφημο «τσάι Κεϋλάνης» που διατηρεί την αποικιακή ονομασία της χώρας.

Από τις ανεπανάληπτες εικόνες που δεν θα ξεχάσετε ποτέ από αυτό το ταξίδι:

– Τα πολύχρωμα σαραβαλιασμένα ινδικά φορτηγά της δεκαετίας του ’50 που κυκλοφορούν στους δρόμους, συνεισφέροντας στον πολύχρωμο αχταρμά που επικρατεί στο νησί.

– Η αποξήρανση των ψαριών από τους φτωχούς «καράουα». Τα βάζουν σε πήλινα κιούπια αναμεμιγμένα με αλάτι και αποξηραμένα φρούτα.

– Οι βοϊδάμαξες που συνεχίζουν να είναι ένα καλό μεταφορικό μέσο.

– Η κυκλοφοριακή κόλαση στο Κολόμπο.

– Οι αχυροσκέπαστες καλύβες με το μοναδικό δωμάτιο, όπου όλη η οικογένεια κοιμάται στρωματσάδα στο πάτωμα.

– Οι διάσημοι ψαράδες κουρνιασμένοι σε πασσάλους με καλάμια στο χέρι.

– Η ψαριά της ημέρας μόλις έφτασε στην παραλία (τόνοι, ξιφίες μέχρι μικροί καρχαρίες) και οι έμποροι μαζεύονται για την καθιερωμένη δημοπρασία.

Η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς το 1948. Περισσότεροι από το  20% των κατοίκων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η τοπική οικονομία βασίζεται στη γεωργία, τη βιομηχανία και την αλιεία. Μόλις το 30% του πληθυσμού είναι αστικός και οι κοινωνικές αντιθέσεις μεταξύ των κατοίκων και των περιοχών είναι μεγάλες και εμφανείς.

ΕΚΤΑΣΗ: 65.610 τετραγωνικά χιλιόμετρα
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 20.500.000 κάτοικοι
ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Κολόμπο
ΓΛΩΣΣΑ: Σιναλέζικη (επίσημη γλώσσα). Ομιλούνται και η Αγγλική γλώσσα και η διάλεκτος του Ταμίλ
ΘΡΗΣΚΕΙΑ: Βουδισμός και μειονότητες ινδουισμού και μουσουλμανισμού. Ως αποτέλεσμα του πολυ-θρησκευτικού υποβάθρου, η Σρι Λάνκα είναι διάσημη για τα πολλά θρησκευτικά φεστιβάλ της.
ΝΟΜΙΣΜΑ: Ρουπία Σρι-Λάνκας
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Προεδρική δημοκρατία

Επιτρέπεται η εισαγωγή από ενήλικες (άνω των 18 ετών) 200 σιγαρέτων ή 50 πούρων ή 340 γραμ. καπνού και 2 φιαλών κρασιού ή 1,5 λίτρων ποτού οινοπνευματώδους και αρώματος για προσωπική χρήση και 250 ML Eau de Toilette. Aπαγορεύεται η εισαγωγή ειδών δώρων, αλλά σε περίπτωση οικογενειακού ταξιδιού, επιτρέπεται η ελευθέρα εισαγωγή δώρων μόνο για 2 μέλη της οικογένειας. Οι επισκέπτες πρέπει να δηλώνουν κατά την άφιξή τους τα εισαγόμενα αντικείμενα αξίας για να είναι δυνατή η ελευθέρα εξαγωγή τους κατά την αναχώρησή τους.

Ώρες λειτουργίας καταστημάτων
Τράπεζες : Δευ. 09.00’-13.00’, Τρ.-Παρ. 09.00’-13.30’, Σαβ. 08.00’-13.00’.
Γραφεία : Δευτ.-Παρ. 09.00’-17.00’
Καταστήματα : Δευτ.-Παρ. 08.00’-19.00’.
Άδεια οδήγησης : Διεθνής.
Κυκλοφορία : Αριστερά.
Ηλεκτρικό: 230/240
V AC 50HZ

Τα μυστικά του παραδείσου εδώ

Η Σρι Λάνκα στο wikipedia

Το επίσημο τουριστικό site

Χρήσιμα και χρηστικά

The Official Website of the Government

Που θα μείνετε

Ταξιδιωτικό πακέτο από  το Versus Travel

Του συνεργάτη μας Χρήστου Μυστιλιάδη – ΕΝ ΛΕΥΚΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *