Επικαιρότητα

Χιλιάδες κόσμος παρά την βροχή στην πορεία του Πολυτεχνείου

Με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κορυφώθηκαν, κάτω από καταρρακτώδη βροχή, οι εκδηλώσεις μνήμης για την 35η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Eπεισόδια δημιουργήθηκαν όταν μπλοκ αντιεξουσιαστών έφτασε έξω από την πρεσβεία. Νεαροί πέταξαν βόμβες μολότωφ και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με τη σειρά τους ρίχνοντας δακρυγόνα.
Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από την αμερικανική πρεσβεία όταν έφτασαν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που είχαν διαχωριστεί νωρίτερα από την υπόλοιπη πορεία. Δόθηκαν πριν λίγο πριν τις 7 το απόγευμα στην κυκλοφορία οι οδοί Πανεπιστημίου, Σταδίου, Αμαλίας και Πειραιώς που ήταν κλειστές από το μεσημέρι.
Πολυτεχνείο. Μοναδικό ντοκουμέντο 35 χρόνια μετά


Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι. Στην κορυφή της πορείας βρέθηκε η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, την οποία κρατούν φοιτητές της ΠΑΣΠ. Ακριβώς πίσω από τη σημαία, πορεύτηκαν μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων – Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, φοιτητικές και κομματικές οργανώσεις.
Η σημαία του Πολυτεχνείου “έφυγε” στις 3 το μεσημέρι από το κτίριο του Πολυτεχνείου και τέθηκε επικεφαλής της πορείας στην Πλατεία Συντάγματος. Οι πύλες του Μετσόβειου έκλεισαν στις 2 το μεσημέρι, καθώς ξεκινούσε η κεντρική εκδήλωση.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, το μεγάλο μπλοκ των αναρχικών έφτασε έξω από την αμερικανική πρεσβεία και άρχισε να ρίχνει ξύλα, πέτρες και μολότωφ στην αστυνομική δύναμη των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί αντέδρασαν αμέσως και άρχισαν να τους καταδιώκουν με αποτέλεσμα να τους χωρίσουν σε τρία τμήματα ρίχνοντας τους δακρυγόνα. Οι αναρχικοί χωρίστηκαν σε τρία τμήματα από τα οποία το ένα κατευθύνθηκε στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και τα υπόλοιπα δύο κατευθύνθηκαν προς τον κόμβο της Πανόρμου όπου και διαλύθηκαν.

Σε επιφυλακή ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα. Μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου παραμένουν ως περιφρούρηση καθηγητές, φοιτητές και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί από πλευράς αστυνομίας, στους δρόμους, από τους οποίους πέρασαν οι διαδηλωτές, τους οποίους θα περιφρουρούν χιλιάδες αστυνομικοί, ενώ αποκλεισμένοι από την κυκλοφορία οχημάτων είναι από νωρίς το πρωί οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο. Αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ ενώ κλειστοί παραμένουν μέχρι το τέλος της βάρδιας οι σταθμοί του μετρό σε Πανεπιστήμιο και Μέγαρο Μουσικής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας αλλά και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας προσήλθαν από το πρωί στο Πολυτεχνείο ανάμεσα σε δεκάδες απλούς πολίτες. Από το Μεξικό ο Γιώργος Παπανδρέου αφιέρωσε τις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου κατέθεσαν επίσης σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος. “Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το βρίσκουμε σήμερα στους συλλογικούς αγώνες αντίστασης και ανυπακοής ενάντια σε εκείνους που θέλουν το μέλλον μας χειρότερο από το παρόν μας”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Τα μηνύματα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένουν διαχρονικά, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι η δημοκρατία στον τόπο μας έχει στεριώσει και εξελίσσεται ομαλά, ενώ υπογράμμισε ότι ”αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας και οι κίνδυνοι που υπάρχουν αφορούν κυρίως τα ανθρώπινα δικαιώματα.”

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημερινή πορεία θα είναι μαζική για να τιμηθούν οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου, ενώ σημείωσε ότι η αστυνομία, που, όπως είπε, δεν αποτελεί δύναμη καταστολής, θα είναι δίπλα στον πολίτη αλλά και σε εκείνους που θα διαδηλώσουν για να τιμήσουν τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου.

Το ΠΑΣΟΚ, παρουσία του προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου, προγραμματίζει τις επόμενες μέρες να παραδώσει την σημαία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο Προεδρείο της Βουλής, αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρύτανη του ΕΜΠ, Κ. Μουτζούρη και τον πρόεδρο του ΣΦΕΑ 1967-1974, Δ. Πρωτοψάλτη, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης. Με την επιστολή του αυτή, ο κ. Ραγκούσης, απαντά στο αίτημα του ΕΜΠ για παράδοση της σημαίας, ώστε αυτή να αποτελέσει έκθεμα του υπό δημιουργία μουσείου ιστορικής μνήμης.


Στη Θεσσαλονίκη

Μικροσυμπλοκές και ένταση μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων αλλά και προπηλακισμοί πρυτανικών αρχών σημειώθηκαν στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα, πλήθος κόσμου, οι πρυτανικές αρχές, φοιτητές και φορείς της πόλης κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής ενώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, που παραμένει και φέτος όλη τη μέρα ανοιχτό, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν με την κεντρική πορεία προς το αμερικανικό προξενείο στις 4.30 το απόγευμα, κάτω από την επιτήρηση 1.500 αστυνομικών.

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Μαργαρίτης Τζίμας υπογράμμισε: “Το Πολυτεχνείο δεν ανήκει μόνο στην ιστορία. Η γενιά του είναι σήμερα η κυρίαρχη γενιά στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. Είμαστε όλοι εμείς που γνωρίσαμε τη δικτατορία και μαγευτήκαμε από τον αέρα της μεταπολίτευσης. Είμαστε εμείς που ζήσαμε μια στερημένη, από πολιτική ελευθερία εφηβεία και αναπνεύσαμε ελεύθερα χάρη στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας. Και η ιστορική ευθύνη είναι μεγάλη απέναντι στη χώρα μας”.

Στις 5:30 το απόγευμα ξεκίνησε και δεύτερη πορεία από τους συλλόγους φοιτητών αριστερών σχημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *