Επικαιρότητα

Χιόνια και καταιγίδες στην Ελλάδα, σφοδρή χιονοθύελλα στην Ευρώπη

xioniΚακοκαιρία επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές, χιόνια, κρύο και ενισχυόμενους ανέμους στα πελάγη. Από το πρωί σημειώνονται ισχυρές καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, ενώ, χιονοπτώσεις είχαμε στην κεντρική Ελλάδα, την Εύβοια και τα βόρεια της Αττικής. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενίσουν, αλλά από την Κυριακή αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού, με πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια.

Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω.

Στην Ξάνθη, λόγω των χιονοπτώσεων, με απόφαση της Νομαρχίας, κάποια σχολεία στα ορεινά του νομού, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, είναι σήμερα κλειστά.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι κατά τόπους έντονοι άνεμοι συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Χιονόπτωση σημειώνεται στη Φλώρινα, όπου τα οχήματα που κινούνται στην εθνική οδό Φλώρινας-Καστοριάς, μέσω Βίγλας και στην επαρχιακή οδό Φλώρινας-Καστοριάς, μέσω Βιτσίου, χρειάζονται αλυσίδες.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας (στη Βλάστη Κοζάνης ο υδράργυρος “κατρακύλησε” στους -9 βαθμούς και στους Φιλιππαίους Γρεβενών στους -8), ενώ αρνητικές ήταν οι θερμοκρασίες και στα αστικά κέντρα της περιοχής με χαμηλότερο υψόμετρο.

Η Κοζάνη είχε νωρίς το πρωί -6 βαθμούς, -5 είχε η Καστοριά, -2 η Βέροια, -1 η Θεσσαλονίκη και 1 βαθμό οι Σέρρες.

Ασυνήθιστα σφοδρή χιονοθύελλα πλήττει την Ευρώπη

Συμβαίνει μια φορά τη δεκαετία, εξηγούν οι μετεωρολόγοι για την ολόλευκη έκπληξη στο Ντουμπρόβνικ ενώ τεράστια είναι τα προβλήματα στην Αλβανία και στη Σερβία.
Στα τρία μέτρα το χιόνι, εγκλωβίζει την Βόρεια Αλβανία. Δέκα χιλιάδες κάτοικοι αποκλείστηκαν στα ορεινά χωρίς θέρμανση και ηλεκτρικό. Κλειστός είναι ο αυτοκινητόδρομος Μπορίνα Κούαφα Σλάκ, με δεκάδες εγκλωβισμένους οδηγούς σε απόγνωση.
Στα νότια και κεντροδυτικά ,δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση από το απόγευμα της τετάρτης .

Ασυνήθιστα σφοδρή η χιονοθύελλα για τις Δαλματικές ακτές της Κροατίας. Απροσπέλαστη η γέφυρα του Ντουμπρόβνικ, με την παλαιά πόλη βυθισμένη όχι μόνο σε πάγο και λάσπη αλλά και στο σκοτάδι..
Τα σχολεία εκκενώθηκαν στη μέση των μαθημάτων, και ταυτόχρονα έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπρόβνικ.

Δεν είναι μόνον τα Βαλκάνια αλλά και η νότια Γερμανία. Στους μείον είκοσι βαθμούς κελσίου κατρακύλησε το θερμόμετρο στη Βάδη Βυτεμβέργη .Μια εικοσάχρονη οδηγός έχασε τη ζωή της σε δυστύχημα.

Εκρήξεις εναντίον χιονιού
Τα εκρηκτικά μοιάζουν παράταιρα στο ειδυλλιακό τοπίο της δυτικής Αυστρίας. Κρίθηκαν όμως αναγκαία, για να ελαττωθεί ο τεράστιος όγκος χιονιού που απειλεί τα ορεινά χωριά με νέες χιονοστιβάδες.

Παρ’ όλα αυτά ο πλανήτης συνεχίζει και αντιδρά αντίθετα με τα φαινόμενα.
Κλιματικές αλλαγές και λιώσιμο των πάγων παραμένουν στην επικαιρότητα .Η αποκόλληση παγωμένων όγκων λόγω της υπερθέρμανσης εμποδίζει την επιστροφή δελφινιών στον ωκεανό…Παγιδευμένα σε όρμο του ανατολικού Καναδά κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασφυξία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *