Επικαιρότητα

Χιόνια στην Βόρεια Ελλάδα

 

xionia_alisidesΚατέθεσε τα διαπιστευτήρια του ο χειμώνας ντύνοντας πολλές περιοχές στα λευκά. Εξαιτίας των χιονοπτώσεων απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε αρκετά σημεία στα ορεινά οδικά δίκτυα των νομών της κεντρικής, δυτικής, ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αλυσίδες χρειάζονται και σε πολλά τμήματα των επαρχιακών δρόμων στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αρκαδίας και Κορινθίας. Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από το βράδυ της Δευτέρας.

Απαραίτητες οι αλυσίδες σε πολλά σημεία

Σ’ ό,τι αφορά στο νομό Θεσσαλονίκης δόθηκε αργά το μεσημέρι στην κυκλοφορία η επαρχιακή οδός Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη και ο δρόμος Μελισσοχωρίου – Ωραιοκάστρου, που παρέμειναν κλειστοί εξαιτίας της χιονόπτωσης.

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο ορεινό δίκτυο των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Δράμας. Στο νομό Ξάνθης, αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στον οδικό άξονα που οδηγεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, σε όλο το επαρχιακό δίκτυο της ορεινής περιοχής του Εχίνου, από το 8ο χιλ. της εθνικής οδού Ξάνθης προς Σταυρούπολη. Στο υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ξάνθης η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Στην Κεντρική Μακεδονία, αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κοζάνης και στην Καστανιά, στο δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο “Τρία – Πέντε Πηγάδια”, καθώς και στον οδικό άξονα Νάουσας – Βέροιας.

Στο νομό Κιλκίς, η χρήση αλυσίδων είναι αναγκαία κυρίως στην περιοχή της Αξιούπολης και της Γουμένισσας.

Παρόμοια είναι η εικόνα στην Πέλλα, όπου οι αλυσίδες είναι απαραίτητες στο ορεινό οδικό δίκτυο.

Στην Πιερία, οι οδηγοί που επιλέγουν την εθνική οδό Κατερίνης – Ελασσόνας αλλά και το δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στο νομό Χαλκιδικής, αλυσίδες είναι απαραίτητες στο ορεινό δίκτυο.

Στο νομό Γρεβενών, η συγκοινωνία διεξάγεται με δυσκολία και μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σ’ όλο το οδικό δίκτυο – εθνικό και επαρχιακό – πλην της Εγνατίας οδού. Το ίδιο ισχύει για την Καστοριά όπως και για τους νομούς Φλώρινας και Κοζάνης, με εξαίρεση την Εγνατία Οδό.

Εν τω μεταξύ στα 90 εκατοστά έχει φτάσει το ύψος του χιονιού στην Εθνική Οδό Τρικάλων – Ιωαννίνων και συγκεκριμένα από το 64ο έως το 76ο χιλιόμετρο στη θέση “Κατάρα”. Στο υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού Τρικάλων η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Επιδείνωση του καιρού

Τη Δευτέρα αναμένεται επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα στα νοτιοδυτικά με βροχές, καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές, χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο.

Την Τρίτη στην Ήπειρο και την ανατολική Μακεδονία θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με βροχές, τοπικές καταιγίδες κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και νότιες θαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια. Η θερμοκρασία θα σημειώση μικρή πτώση, ενώ ισχυρός παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Την Τετάρτη, οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, ωστόσο οι νεφώσεις θα επιμείνουν συνοδευόμενες από πρόσκαιρες βροχές μικρής διάρκειας στα ανατολικά και νότια.

Την Πέμπτη οι λίγες νεφώσεις, στη δυτική Ελλάδα και τη δυτική Μακεδονία βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές, καταιγίδες και στα ορεινά χιονοπτώσεις.

Για την Παρασκευή αναμένονται τοπικές νεφώσεις. Στα ανατολικά και νότια ασθενείς βροχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *